Idealnie chrupki i soczysty boczek na 3 sposoby. Zapomnij o przypalonych plastrach

Podczas przygotowywania posiłków bardzo często wykorzystujemy boczek w różnych formach. Dlatego też postanowiliśmy przygotować artykuł, w którym znajdziesz ciekawe triki z jego użyciem.

Obrazek
Frania

Już za chwilę skupimy się na przyrządzeniu idealnego bekonu. Poznasz aż 3 metody, które pozwolą otrzymać genialne efekty. No to do roboty! ?

#1 Na patelni

Zacznijmy od klasycznej metody przygotowania bekonu. Po pierwsze ułóż plastry boczku na zimnej patelni. Zaś cały proces smażenia rozpocznij od mniejszej temperatury i z biegiem czasu podnoś ją stopniowo (ale niezbyt mocno). Dzięki temu boczek nie przypali się i nie będzie przywierał. Co więcej, nie będziesz musiał męczyć się z pryskającym dookoła tłuszczem - co z pewnością miałoby miejsce przy wysokiej temperaturze.

Wracając jednak do procesu smażenia - po chwili boczek powinien zacząć się wyginać i uwalniać tłuszcz. Przydatne w tej chwili okażą się szczypce, dzięki którym bez problemu przewrócisz kawałki boczku na drugą stronę. Smaż do chwili, aż bekon lekko zbrązowieje. Przełóż gotowy bekon na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozwolić mu chwilę odpocząć.

Wskazówka:

Podczas smażenia bekonu na patelni, możesz dolać trochę wody. Najlepiej zrobić to na samym początku, dzięki czemu nie będziesz musiał obawiać się pryskającego dookoła tłuszczu.

#2 W piekarniku

Jeśli musisz przygotować większą ilość boczku, wybór przyrządzenia go w piekarniku, jest najlepszym rozwiązaniem. Wszystko co musisz zrobić, to rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ułożyć plastry mięsa w równych odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Piecz przez 15-20 minut (w zależności od grubości boczku). Co najmniej raz obróć boczek w trakcie pieczenia. Pamiętaj - wkładaj go zawsze do nagrzanego już piekarnika!

Wskazówka:

Jeśli w trakcie pieczenia zależy Ci na uzyskaniu idealnie płaskich kawałków boczku, ułóż na wierzchu dodatkową warstwę folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Z góry dociśnij czymś płaskim - np. foremką do pieczenia.

#3 W mikrofalówce

Potrzebujesz bekonu na już i to w małych ilościach? Jeśli tak, idealnym rozwiązaniem okaże się tu mikrofalówka. Na talerzu ułóż kilka warstw ręcznika papierowego, następnie ułóż plastry boczku i ponownie umieść na wierzchu ręcznik papierowy (2 warstwy). Czas pieczenia będzie uzależniony od typu mikrofalówki i Twoich preferencji odnośnie efektu końcowego. Kiedy bekon będzie już gotowy, od razu przełóż go na inny talerz. I to wszystko!

Wskazówka:

W mikrofalówce możesz też odgrzać przygotowany wcześniej boczek na patelni i w piekarniku. Dzięki temu zabiegi znowu odzyska swoją chrupkość.

Koniecznie daj znać, która z metod najbardziej przypadła Ci do gustu ?
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji