Nadziej mielone na patyki i grilluj. Po takich szaszłykach zbierzesz same komplementy

Szaszłyki to nie tylko kawałki wieprzowiny przekładane warzywami i boczkiem. Aromatyczne mięso mielone doskonale sprawdzi się na grilla.

Szaszłyki z mięsa mielonegoSzaszłyki z mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw oraz sera cheddar inspirowane są bliskowschodnimi koftami. Zachwycają prostotą, w której skrywa się cały wachlarz smaków. To prosty sposób na to, by zaskoczyć znajomych nietypowym daniem na grilla. Na dodatek przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu nie spędzisz w kuchni za dużo czasu na przygotowaniach.

Szaszłyki z mięsa mielonego przygotowaliśmy na OptiGrill marki Tefal. Inteligentne urządzenie wykrywa grubość mięsa i ilość składników, dopasowując odpowiedni czas i temperaturę pieczenia. Dzięki temu nie trzeba stać nad mięsem i pilnować, aby nic się nie przypaliło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z mięsa mielonego. Na grilla sprawdzą się idealnie

Szaszłyki z mięsa mielonego

Mięso mielone niekoniecznie kojarzy się ze standardowym grillowaniem. Czasem pojawia się, gdy w planach są domowe burgery, ale te szaszłyki sprawią, że odkryjesz zwykłe mielone na nowo. Aromatyczna mieszanka przypraw w połączeniu ze startym serem podkręcają smak delikatnego mięsa z indyka. Do tego warto dorzucić pitę lub prostą sałatkę z pomidorów, ogórków, cebuli czy papryki i prosty sos tzatziki. Zachwyty gości murowane.

Szaszłyki z mielonego mięsa
Szaszłyki z mielonego mięsa © Pyszności

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z indyka,
  • 140 g startego sera cheddar,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, starty ser, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz olej roślinny.

Mięso z indyka z dodatkami
Mięso z indyka z dodatkami © Pyszności

Krok 2. Dokładnie wymieszaj mięso wraz z dodatkami. Zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety i nadziej je na patyczki do szaszłyków.

Kofty z indyka
Kofty z indyka © Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane szaszłyki umieść na płycie OptiGrill. Włącz program "inteligentne grillowanie", wybierz opcję burger i stopień medium. Zamknij grill.

Grillowanie szaszłyków z indyka
Grillowanie szaszłyków z indyka © Pyszności

Krok 4. Gdy urządzenie zakomunikuje, że kofty są już gotowe, wyjmij je z urządzenia. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szaszłyki z mięsa mielonego
Szaszłyki z mięsa mielonego © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne