Nadziej mielone na patyki i grilluj. Po takich szaszłykach zbierzesz same komplementy
Szaszłyki to nie tylko kawałki wieprzowiny przekładane warzywami i boczkiem. Aromatyczne mięso mielone doskonale sprawdzi się na grilla.
Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw oraz sera cheddar inspirowane są bliskowschodnimi koftami. Zachwycają prostotą, w której skrywa się cały wachlarz smaków. To prosty sposób na to, by zaskoczyć znajomych nietypowym daniem na grilla. Na dodatek przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu nie spędzisz w kuchni za dużo czasu na przygotowaniach.
Szaszłyki z mięsa mielonego przygotowaliśmy na OptiGrill marki Tefal. Inteligentne urządzenie wykrywa grubość mięsa i ilość składników, dopasowując odpowiedni czas i temperaturę pieczenia. Dzięki temu nie trzeba stać nad mięsem i pilnować, aby nic się nie przypaliło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z mięsa mielonego. Na grilla sprawdzą się idealnie
Szaszłyki z mięsa mielonego
Mięso mielone niekoniecznie kojarzy się ze standardowym grillowaniem. Czasem pojawia się, gdy w planach są domowe burgery, ale te szaszłyki sprawią, że odkryjesz zwykłe mielone na nowo. Aromatyczna mieszanka przypraw w połączeniu ze startym serem podkręcają smak delikatnego mięsa z indyka. Do tego warto dorzucić pitę lub prostą sałatkę z pomidorów, ogórków, cebuli czy papryki i prosty sos tzatziki. Zachwyty gości murowane.
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa z indyka,
- 140 g startego sera cheddar,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, starty ser, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz olej roślinny.
Krok 2. Dokładnie wymieszaj mięso wraz z dodatkami. Zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety i nadziej je na patyczki do szaszłyków.
Krok 3. Tak przygotowane szaszłyki umieść na płycie OptiGrill. Włącz program "inteligentne grillowanie", wybierz opcję burger i stopień medium. Zamknij grill.
Krok 4. Gdy urządzenie zakomunikuje, że kofty są już gotowe, wyjmij je z urządzenia. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!