Nadziej mielone na patyki i grilluj. Po takich szaszłykach zbierzesz same komplementy

Szaszłyki to nie tylko kawałki wieprzowiny przekładane warzywami i boczkiem. Aromatyczne mięso mielone doskonale sprawdzi się na grilla.

Szaszłyki z mięsa mielonegoSzaszłyki z mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera
SKOMENTUJ

Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw oraz sera cheddar inspirowane są bliskowschodnimi koftami. Zachwycają prostotą, w której skrywa się cały wachlarz smaków. To prosty sposób na to, by zaskoczyć znajomych nietypowym daniem na grilla. Na dodatek przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu nie spędzisz w kuchni za dużo czasu na przygotowaniach.

Szaszłyki z mięsa mielonego przygotowaliśmy na OptiGrill marki Tefal. Inteligentne urządzenie wykrywa grubość mięsa i ilość składników, dopasowując odpowiedni czas i temperaturę pieczenia. Dzięki temu nie trzeba stać nad mięsem i pilnować, aby nic się nie przypaliło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z mięsa mielonego. Na grilla sprawdzą się idealnie

Szaszłyki z mięsa mielonego

Mięso mielone niekoniecznie kojarzy się ze standardowym grillowaniem. Czasem pojawia się, gdy w planach są domowe burgery, ale te szaszłyki sprawią, że odkryjesz zwykłe mielone na nowo. Aromatyczna mieszanka przypraw w połączeniu ze startym serem podkręcają smak delikatnego mięsa z indyka. Do tego warto dorzucić pitę lub prostą sałatkę z pomidorów, ogórków, cebuli czy papryki i prosty sos tzatziki. Zachwyty gości murowane.

Szaszłyki z mielonego mięsa
Szaszłyki z mielonego mięsa © Pyszności

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa z indyka,
  • 140 g startego sera cheddar,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, starty ser, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz olej roślinny.

Mięso z indyka z dodatkami
Mięso z indyka z dodatkami © Pyszności

Krok 2. Dokładnie wymieszaj mięso wraz z dodatkami. Zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety i nadziej je na patyczki do szaszłyków.

Kofty z indyka
Kofty z indyka © Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane szaszłyki umieść na płycie OptiGrill. Włącz program "inteligentne grillowanie", wybierz opcję burger i stopień medium. Zamknij grill.

Grillowanie szaszłyków z indyka
Grillowanie szaszłyków z indyka © Pyszności

Krok 4. Gdy urządzenie zakomunikuje, że kofty są już gotowe, wyjmij je z urządzenia. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szaszłyki z mięsa mielonego
Szaszłyki z mięsa mielonego © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie