PoradyNajgorsza kiełbasa na grilla. Polacy kupują na potęgę i rujnują zdrowie

Najgorsza kiełbasa na grilla. Polacy kupują na potęgę i rujnują zdrowie

W sezonie grillowym z półek sklepowych znikają paczki z najtańszą kiełbasą, której skład pozostawia wiele do życzenia. Przecież zrobiona na grillu i tak będzie smakować dobrze. Jednak wybór kiełbasy na grilla nie tylko jest kwestią smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Nie wszystkie produkty dostępne w sklepach są odpowiednie do grillowania.

Kiełbasa na grilla nie powinna być ani za chuda, ani zbyt tłusta
Kiełbasa na grilla nie powinna być ani za chuda, ani zbyt tłusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiełbasy dostępne w marketach można podzielić na trzy rodzaje – trwałe, półtrwałe i nietrwałe. Chodzi o zawartość wody. Trwałe, takie jak kabanosy czy salami, zawierają mniej wody, co sprawia, że po grillowaniu stają się suche i twarde. Z kolei kiełbasy półtrwałe i nietrwałe, takie jak śląska czy biała, są o wiele lepszym wyborem, chociaż zbyt duża zawartość wody również nie jest wskazana. Niezbędne jest przeczytanie etykiety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Przede wszystkim postaw na jakość mięsa

Podczas zakupów zwróć uwagę na skład kiełbasy. Najlepsze produkty zawierają powyżej 90 proc. mięsa. Unikaj kiełbas z zawartością ok. 60 proc. mięsa, często oznaczonego jako MOM (mięso oddzielone mechanicznie). Kluczem do sukcesu jest krótka lista składników – nie powinna zawierać nic innego poza wieprzowiną, tłuszczem i przyprawami. W tym przypadku dodatek tłuszczu jest niezbędny, ponieważ to on nadaje grillowanej kiełbasie charakterystycznego aromatu.

Nie krępuj się zapytać sprzedawcę o skład kiełbasy. Wiele produktów zawiera dodatki, takie jak saletra, białko sojowe czy glutaminian monosodowy, które nie są potrzebne i mogą być szkodliwe dla zdrowia. Unikaj kiełbas z długą listą konserwantów i wzmacniaczy smaku. Naturalna, jadalna osłonka to kolejny atut.

Jak dobrze zrobić kiełbasę na grillu?

Kiełbasy nie trzeba nacinać. Jeśli nie jest zbyt tłusta, nie powinna popękać, a tłuszcz który zostanie w środku sprawi, że pozostanie bardziej soczysta. Nacinanie przyspiesza wytapianie tłuszczu, przez co kiełbasa może zrobić się sucha.

W przypadku tłustej kiełbasy możesz ją delikatnie naciąć w kratkę lub skośne paski, aby ją nieco odchudzić. Tak przygotowana na pewno nie popęka i będzie estetycznie prezentować się na talerzu.

Jakie przyprawy do grillowanej kiełbasy?

Dobrej jakości kiełbasa nie potrzebuje dodatków. Właściwie możesz ją od razu położyć na grilla. Jeśli jednak chcesz urozmaicić jej smak, postaw na domowe marynaty – gotowe mięsa na grilla ze sklepu często są gorszej jakości.

Możesz przygotować uniwersalną marynatę z miodu, musztardy francuskiej i oliwy, albo po prostu posypać kiełbasę słodką mieloną papryką i oregano. Lubisz bardziej wyraziste smaki? Natrzyj ją czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Czy kiełbasa z grilla to na pewno najlepszy pomysł?

Polacy uwielbiają grillować. Już w pierwszych ciepłych dniach marca wyczuwalne były aromaty pieczonego mięsa nad rzekami oraz na osiedlach domków jednorodzinnych. Dobrze mieć świadomość tego, że grillowanie nie jest najzdrowszą metodą obróbki mięsa. Dietetycy ostrzegają, że w wyniku przypalania mięsa wytwarzają się nitrozaminy, które mogą powodować raka.

Grillując, uważaj na stopień przypieczenia kiełbasek. Gdy zaczną się rumienić, obracaj je i nie czekaj, aż skórka nabierze czarnego koloru. A jeśli chcesz uzyskać podobny efekt, ale bez domieszki substancji smolistych, skorzystaj z grilla gazowego lub elektrycznego.

Wybrane dla Ciebie