Widzisz ten składnik na etykiecie? Unikaj. "Producenci używają go, bo jest tani"

MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie, to składnik tańszych parówek, wędlin czy pasztetów. Z punktu wiedzenia prawa tak naprawdę nie jest mięsem, co samo w sobie powinno dać nam do myślenia. Więcej na ten temat powiedział dietetyk kliniczny, dr Michał Wrzosek.

Takich produktów unikaj Takich produktów unikaj
Źródło zdjęć: © Canva | SDI Productions

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podjął temat MOM-u, czyli kontrowersyjnego składnika wielu mięsnych wyrobów. Co znany dietetyk sądzi o tym produkcie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla i burger w jednym. Przepis na wystrzałowe danie

Czym jest MOM? Z czego powstaje?

Jak informuje portal vitapedia.pl., obecnie MOM powstaje wyłącznie na bazie mięsa drobiowego lub mięsa wieprzowego. Wokół tego produktu sporo kontrowersji, ale wbrew obiegowej opinii, do produkcji MOM-u nie wykorzystuje się skóry głowy i szyi, łap (w przypadku drobiu) oraz ości głowy, ogonów, kości udowych, piszczelowych i strzałkowych (jeśli mowa o wieprzowinie). Czym zatem jest MOM?

"Mięso oddzielone mechanicznie otrzymywane jest przez mechaniczne przeciskanie szkieletów, na których znajdują się resztki mięsa niemożliwe do odkrojenia w tradycyjny sposób. Czyli najpierw wykrawane są z tuszy (np. drobiowej) elementy, takie jak udka, skrzydełka i pierś, a następnie szkielet z niewielką ilością mięsa jest przeciskany przez cylindryczne sita pod ciśnieniem. W ten sposób powstaje mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM" - możemy przeczytać na stronie czytamyetykiety.pl.

Przepisy Unii Europejskiej wskazują, że MOM nie jest mięsem, a produktem mięsnym (uzyskanym na skutek usunięcia mięsa z tkanek przylegających do kości oraz po odłączeniu od nich tuszy drobiowych przy użyciu środków mechanicznych). Producenci w Polsce zobowiązani są do informowania na etykiecie produktu o obecności w nim MOM-u, ale obecnie coraz częściej zamiast skrótu używają pełnej nazwy - mięso oddzielone mechanicznie.

Dlaczego powinno się omijać produkty z MOM-em w składzie?

Dr Wrzosek wskazuje w materiale dostępnym na Instagramie, że producenci używają mięsa oddzielonego mechanicznie w wyrobach niskiej jakości, bo jest tanie (nawet 10 razy tańsze niż czysta tkanka mięśniowa). Zaznacza również, że poza tkanką mięśniową MOM zawiera też fragmenty tkanki łącznej, ścięgien i chrząstek.

- Jest też często dużo tłustsze niż normalne mięso, a ma mniej białka, czyli jego wartość żywieniowa jest mniejsza niż w przypadku standardowego mięsa. Dodatkowo może być bardziej podatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Dlatego nie polecam wybierać produktów z MOM-em w składzie - podsumowuje dietetyk.
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku