Widzisz ten składnik na etykiecie? Unikaj. "Producenci używają go, bo jest tani"

MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie, to składnik tańszych parówek, wędlin czy pasztetów. Z punktu wiedzenia prawa tak naprawdę nie jest mięsem, co samo w sobie powinno dać nam do myślenia. Więcej na ten temat powiedział dietetyk kliniczny, dr Michał Wrzosek.

Takich produktów unikaj Takich produktów unikaj
Źródło zdjęć: © Canva | SDI Productions

Dr Michał Wrzosek to dietetyk kliniczny i trener sportowy. Jest autorem Metody Respo - jedynej polskiej diety, której efektywność potwierdzono w badaniach naukowych. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat szeroko pojętej dietetyki i stylu życia. W jednym z filmików opublikowanych na Instagramie podjął temat MOM-u, czyli kontrowersyjnego składnika wielu mięsnych wyrobów. Co znany dietetyk sądzi o tym produkcie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla i burger w jednym. Przepis na wystrzałowe danie

Czym jest MOM? Z czego powstaje?

Jak informuje portal vitapedia.pl., obecnie MOM powstaje wyłącznie na bazie mięsa drobiowego lub mięsa wieprzowego. Wokół tego produktu sporo kontrowersji, ale wbrew obiegowej opinii, do produkcji MOM-u nie wykorzystuje się skóry głowy i szyi, łap (w przypadku drobiu) oraz ości głowy, ogonów, kości udowych, piszczelowych i strzałkowych (jeśli mowa o wieprzowinie). Czym zatem jest MOM?

"Mięso oddzielone mechanicznie otrzymywane jest przez mechaniczne przeciskanie szkieletów, na których znajdują się resztki mięsa niemożliwe do odkrojenia w tradycyjny sposób. Czyli najpierw wykrawane są z tuszy (np. drobiowej) elementy, takie jak udka, skrzydełka i pierś, a następnie szkielet z niewielką ilością mięsa jest przeciskany przez cylindryczne sita pod ciśnieniem. W ten sposób powstaje mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM" - możemy przeczytać na stronie czytamyetykiety.pl.

Przepisy Unii Europejskiej wskazują, że MOM nie jest mięsem, a produktem mięsnym (uzyskanym na skutek usunięcia mięsa z tkanek przylegających do kości oraz po odłączeniu od nich tuszy drobiowych przy użyciu środków mechanicznych). Producenci w Polsce zobowiązani są do informowania na etykiecie produktu o obecności w nim MOM-u, ale obecnie coraz częściej zamiast skrótu używają pełnej nazwy - mięso oddzielone mechanicznie.

Dlaczego powinno się omijać produkty z MOM-em w składzie?

Dr Wrzosek wskazuje w materiale dostępnym na Instagramie, że producenci używają mięsa oddzielonego mechanicznie w wyrobach niskiej jakości, bo jest tanie (nawet 10 razy tańsze niż czysta tkanka mięśniowa). Zaznacza również, że poza tkanką mięśniową MOM zawiera też fragmenty tkanki łącznej, ścięgien i chrząstek.

- Jest też często dużo tłustsze niż normalne mięso, a ma mniej białka, czyli jego wartość żywieniowa jest mniejsza niż w przypadku standardowego mięsa. Dodatkowo może być bardziej podatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Dlatego nie polecam wybierać produktów z MOM-em w składzie - podsumowuje dietetyk.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇