Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę

Czym jest tajemnicza wkładka w paczce z mięsem? I co jeśli przez przypadek wrzucimy ją do miski, w której przyrządzamy mielone, albo - o zgrozo - usmażymy ją razem z mięsem? Czy jest groźna i do czego tak naprawdę służy? Wyjaśniamy!

Wkładka w paczce z mięsemWkładka w paczce z mięsem - Pyszności; Foto: Canva

Przyznajcie - zdarzyło wam się zadać sobie to pytanie: do czego służy wkładka w paczce z mięsem? Ciężko znaleźć odpowiedź w informacjach od producenta zamieszonych na pudełku, a sam jej wygląd jest dość podejrzany.

Wkładka w paczce z mięsem
Wkładka w paczce z mięsem - Pyszności; Foto: Canva

Wyjaśnienie jest dość proste, chociaż trzeba jeszcze zdać sobie sprawę z tego, czy dana wkładka jest zupełnie neutralna, czy może ma jakieś szkodliwe właściwości. Na wszystkie drążące was pytania odpowiemy w tym tekście.

Zastosowanie jest bardziej oczywiste niż myślisz

Ten podejrzany materiał w opakowaniu z mięsem to tak zwana podkładka absorpcyjna i ma kilka zastosowań.

Obrazek
Wkładka w paczce z mięsem - Pyszności; Foto: Canva

Rolą podkładki absorpcyjnej jest wchłanianie wody i krwi, które wydobywają się z mięsa po jego spakowaniu. Producent zdecydował się na umieszczanie ich w opakowaniach z mięsem z trzech powodów.

Funkcja antybakteryjna. W cieczy wydobywającej się z mięsa znajdują się różnego rodzaju drobnoustroje. Podkładka sprawia, że nie będą wraz z cieczą ,,chlapały" wszędzie dookoła podczas wyjmowania mięsa.

Funkcja zwalczania wilgoci. To prosty i skuteczny sposób na wydłużenie przydatności mięsa, która zostałaby drastycznie skrócona przez leżenie w wilgoci.

Funkcja estetyczna. To dość jasna kwestia poprawiająca sprzedaż. Mięso nie wyglądałoby zbyt apetycznie, gdyby taplało się w wydzielonych sokach i krwi.

Czy wkładka w paczce z mięsem jest szkodliwa?

Nie wskazują na to żadne badania. Co prawda istniała teoria spiskowa, że jest ona zrobiona z poliakrylanu sodu, substancji mocno szkodliwej, jednak nie została ona nigdy potwierdzona. W rzeczywistości podkładka jest zrobiona z żelu krzemionkowego lub celulozy, pokrytych warstwą polietylenu. Żadna z tych substancji nie jest dla nas groźna.

A co jeśli przez przypadek wrzucimy wkładkę do miski z mielonymi albo ją usmażymy? Otóż nic takiego. Proces smażenia zabije drobnoustroje, które znalazły się w mięsie. Póki jej struktura nie została roztopiona, mięso nadaje się do jedzenia.

Skoro już wiesz, że wkładka ta jest bezpieczna, możesz wziąć się za ten przepis z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku