Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę

Czym jest tajemnicza wkładka w paczce z mięsem? I co jeśli przez przypadek wrzucimy ją do miski, w której przyrządzamy mielone, albo - o zgrozo - usmażymy ją razem z mięsem? Czy jest groźna i do czego tak naprawdę służy? Wyjaśniamy!

Wkładka w paczce z mięsemWkładka w paczce z mięsem - Pyszności; Foto: Canva

Przyznajcie - zdarzyło wam się zadać sobie to pytanie: do czego służy wkładka w paczce z mięsem? Ciężko znaleźć odpowiedź w informacjach od producenta zamieszonych na pudełku, a sam jej wygląd jest dość podejrzany.

Wkładka w paczce z mięsem
Wkładka w paczce z mięsem - Pyszności; Foto: Canva

Wyjaśnienie jest dość proste, chociaż trzeba jeszcze zdać sobie sprawę z tego, czy dana wkładka jest zupełnie neutralna, czy może ma jakieś szkodliwe właściwości. Na wszystkie drążące was pytania odpowiemy w tym tekście.

Zastosowanie jest bardziej oczywiste niż myślisz

Ten podejrzany materiał w opakowaniu z mięsem to tak zwana podkładka absorpcyjna i ma kilka zastosowań.

Obrazek
Wkładka w paczce z mięsem - Pyszności; Foto: Canva

Rolą podkładki absorpcyjnej jest wchłanianie wody i krwi, które wydobywają się z mięsa po jego spakowaniu. Producent zdecydował się na umieszczanie ich w opakowaniach z mięsem z trzech powodów.

Funkcja antybakteryjna. W cieczy wydobywającej się z mięsa znajdują się różnego rodzaju drobnoustroje. Podkładka sprawia, że nie będą wraz z cieczą ,,chlapały" wszędzie dookoła podczas wyjmowania mięsa.

Funkcja zwalczania wilgoci. To prosty i skuteczny sposób na wydłużenie przydatności mięsa, która zostałaby drastycznie skrócona przez leżenie w wilgoci.

Funkcja estetyczna. To dość jasna kwestia poprawiająca sprzedaż. Mięso nie wyglądałoby zbyt apetycznie, gdyby taplało się w wydzielonych sokach i krwi.

Czy wkładka w paczce z mięsem jest szkodliwa?

Nie wskazują na to żadne badania. Co prawda istniała teoria spiskowa, że jest ona zrobiona z poliakrylanu sodu, substancji mocno szkodliwej, jednak nie została ona nigdy potwierdzona. W rzeczywistości podkładka jest zrobiona z żelu krzemionkowego lub celulozy, pokrytych warstwą polietylenu. Żadna z tych substancji nie jest dla nas groźna.

A co jeśli przez przypadek wrzucimy wkładkę do miski z mielonymi albo ją usmażymy? Otóż nic takiego. Proces smażenia zabije drobnoustroje, które znalazły się w mięsie. Póki jej struktura nie została roztopiona, mięso nadaje się do jedzenia.

Skoro już wiesz, że wkładka ta jest bezpieczna, możesz wziąć się za ten przepis z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟