Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę
11.10.2022 14:15, aktual.: 11.10.2022 15:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym jest tajemnicza wkładka w paczce z mięsem? I co jeśli przez przypadek wrzucimy ją do miski, w której przyrządzamy mielone, albo - o zgrozo - usmażymy ją razem z mięsem? Czy jest groźna i do czego tak naprawdę służy? Wyjaśniamy!
Przyznajcie - zdarzyło wam się zadać sobie to pytanie: do czego służy wkładka w paczce z mięsem? Ciężko znaleźć odpowiedź w informacjach od producenta zamieszonych na pudełku, a sam jej wygląd jest dość podejrzany.
Wyjaśnienie jest dość proste, chociaż trzeba jeszcze zdać sobie sprawę z tego, czy dana wkładka jest zupełnie neutralna, czy może ma jakieś szkodliwe właściwości. Na wszystkie drążące was pytania odpowiemy w tym tekście.
Zastosowanie jest bardziej oczywiste niż myślisz
Ten podejrzany materiał w opakowaniu z mięsem to tak zwana podkładka absorpcyjna i ma kilka zastosowań.
Rolą podkładki absorpcyjnej jest wchłanianie wody i krwi, które wydobywają się z mięsa po jego spakowaniu. Producent zdecydował się na umieszczanie ich w opakowaniach z mięsem z trzech powodów.
Funkcja antybakteryjna. W cieczy wydobywającej się z mięsa znajdują się różnego rodzaju drobnoustroje. Podkładka sprawia, że nie będą wraz z cieczą ,,chlapały" wszędzie dookoła podczas wyjmowania mięsa.
Funkcja zwalczania wilgoci. To prosty i skuteczny sposób na wydłużenie przydatności mięsa, która zostałaby drastycznie skrócona przez leżenie w wilgoci.
Funkcja estetyczna. To dość jasna kwestia poprawiająca sprzedaż. Mięso nie wyglądałoby zbyt apetycznie, gdyby taplało się w wydzielonych sokach i krwi.
Czy wkładka w paczce z mięsem jest szkodliwa?
Nie wskazują na to żadne badania. Co prawda istniała teoria spiskowa, że jest ona zrobiona z poliakrylanu sodu, substancji mocno szkodliwej, jednak nie została ona nigdy potwierdzona. W rzeczywistości podkładka jest zrobiona z żelu krzemionkowego lub celulozy, pokrytych warstwą polietylenu. Żadna z tych substancji nie jest dla nas groźna.
A co jeśli przez przypadek wrzucimy wkładkę do miski z mielonymi albo ją usmażymy? Otóż nic takiego. Proces smażenia zabije drobnoustroje, które znalazły się w mięsie. Póki jej struktura nie została roztopiona, mięso nadaje się do jedzenia.
Skoro już wiesz, że wkładka ta jest bezpieczna, możesz wziąć się za ten przepis z naszego kanału na YouTube!