To najczęściej powtarzany mit o parówkach. Większość myśli, że to prawda

Wokół parówek narosło wiele mitów i kontrowersji. Jeszcze do niedawna były zepchnięte na żywieniowy margines, a teraz coraz częściej zaczynają świecić czystym składem. Odczarowaniem parówek zajęła się Agnieszka Pocztarska z serwisu Czytamy Etykiety.

Parówki mogą być elementem zdrowej diety Parówki mogą być elementem zdrowej diety
Źródło zdjęć: © Canva | Yana Gayvoronskaya

Agnieszka Pocztarska to właścicielka serwisu Czytamy Etykiety, który wspiera w codziennych świadomych wyborach zakupowych. To tam znajdziemy specjalistyczną analizę składów produktów spożywczych i kosmetyków. Ekspertka działa również w mediach społecznościowych, a w niedawno udostępnionym poście zwróciła uwagę na parówki i przy okazji obaliła mity, które wokół nich narosły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test zestawu bambi w McDonald's

Jak wybrać dobre parówki? Specjalistka podpowiada

Agnieszka Pocztarska temat parówek otworzyła tym, czym zajmuje się od lat, czyli analizą składu. To właśnie skład, jak informuje na Instagramie ekspertka, decyduje o tym, czy produkt warto, bądź nie, wrzucić do koszyka. Więcej: autorka wpisu przekonuje, że owiane złą sławą parówki mogą stać się elementem zdrowej diety.

"Czy parówek rzeczywiście należy unikać jak ognia i całkowicie wyeliminować je z diety? Naszym zdaniem, jeżeli lubicie parówki, to nie! Mogą one stanowić część zbilansowanego posiłku. Ważne jest jednak to, by wybierać te, które mają prosty skład, w którym nie ma zbędnych dodatków" - możemy przeczytać na Instagramie.

Istotne jest również, jak często parówki lądują na naszych talerzach oraz w jakich ilościach i w jakim towarzystwie. Jak wyjaśnia Agnieszka Pocztarska, dobre parówki to parówki, które:

  • mają wysoką zawartość mięsa (co najmniej 90 proc.);
  • zawierają mało soli;
  • nie zawierają konserwantów, np. azotynu sodu, a także zbędnych dodatków, tj. wzmacniaczy smaku, barwników, fosforanów;
  • nie mają w składzie MOM-u, czyli sławetnego mięsa oddzielanego mechanicznie.
Ekspertka obala mity dotyczące parówek
Ekspertka obala mity dotyczące parówek © Canva' | Magone

Parówki nie mają dobrego składu. Specjalistka obala mity

Ekspertka postanowiła również obalić kilka mitów, które narosły wokół parówek. Pierwszy z nich mówi o tym, że parówki o dobrym składzie nie istnieją. Agnieszka Pocztarska udowadnia jednak, że jest zgoła inaczej. Wyjaśnia, że parówki mogą mieć różną jakość, ale na rynku obecne są produkty również o wysokiej jakości.

Parówki są szkodliwe, bo zawierają dużo chemi - to kolejny przykład często powielanego mitu, z którym rozprawia się ekspertka z portalu Czytamy Etykiety, przedstawiając czyste składy i udowadniając, że na rynku są obecne parówki bez chemii. Kolejnym zarzutem wobec parówek jest to, że zawierają tylko resztki i odpady mięsne. Agnieszka Pocztarska również na to znajduje odpowiedź:

"W gorszej jakości parówkach rzeczywiście można znaleźć niskiej jakości mięso, dodatkowy tłuszcz i MOM. Natomiast niektórzy producenci tworzą znacznie lepsze produkty, których jakość uzależniona jest przede wszystkim od ilości i pochodzenia użytego w nich mięsa. W sklepach jest coraz więcej parówek z naprawdę wysoką zawartością mięsa (nawet powyżej 90 proc.)" - konstatuje specjalistka na Instagramie.
Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej