To najczęściej powtarzany mit o parówkach. Większość myśli, że to prawda

Wokół parówek narosło wiele mitów i kontrowersji. Jeszcze do niedawna były zepchnięte na żywieniowy margines, a teraz coraz częściej zaczynają świecić czystym składem. Odczarowaniem parówek zajęła się Agnieszka Pocztarska z serwisu Czytamy Etykiety.

Parówki mogą być elementem zdrowej diety Parówki mogą być elementem zdrowej diety
Źródło zdjęć: © Canva | Yana Gayvoronskaya

Agnieszka Pocztarska to właścicielka serwisu Czytamy Etykiety, który wspiera w codziennych świadomych wyborach zakupowych. To tam znajdziemy specjalistyczną analizę składów produktów spożywczych i kosmetyków. Ekspertka działa również w mediach społecznościowych, a w niedawno udostępnionym poście zwróciła uwagę na parówki i przy okazji obaliła mity, które wokół nich narosły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test zestawu bambi w McDonald's

Jak wybrać dobre parówki? Specjalistka podpowiada

Agnieszka Pocztarska temat parówek otworzyła tym, czym zajmuje się od lat, czyli analizą składu. To właśnie skład, jak informuje na Instagramie ekspertka, decyduje o tym, czy produkt warto, bądź nie, wrzucić do koszyka. Więcej: autorka wpisu przekonuje, że owiane złą sławą parówki mogą stać się elementem zdrowej diety.

"Czy parówek rzeczywiście należy unikać jak ognia i całkowicie wyeliminować je z diety? Naszym zdaniem, jeżeli lubicie parówki, to nie! Mogą one stanowić część zbilansowanego posiłku. Ważne jest jednak to, by wybierać te, które mają prosty skład, w którym nie ma zbędnych dodatków" - możemy przeczytać na Instagramie.

Istotne jest również, jak często parówki lądują na naszych talerzach oraz w jakich ilościach i w jakim towarzystwie. Jak wyjaśnia Agnieszka Pocztarska, dobre parówki to parówki, które:

  • mają wysoką zawartość mięsa (co najmniej 90 proc.);
  • zawierają mało soli;
  • nie zawierają konserwantów, np. azotynu sodu, a także zbędnych dodatków, tj. wzmacniaczy smaku, barwników, fosforanów;
  • nie mają w składzie MOM-u, czyli sławetnego mięsa oddzielanego mechanicznie.
Ekspertka obala mity dotyczące parówek
Ekspertka obala mity dotyczące parówek © Canva' | Magone

Parówki nie mają dobrego składu. Specjalistka obala mity

Ekspertka postanowiła również obalić kilka mitów, które narosły wokół parówek. Pierwszy z nich mówi o tym, że parówki o dobrym składzie nie istnieją. Agnieszka Pocztarska udowadnia jednak, że jest zgoła inaczej. Wyjaśnia, że parówki mogą mieć różną jakość, ale na rynku obecne są produkty również o wysokiej jakości.

Parówki są szkodliwe, bo zawierają dużo chemi - to kolejny przykład często powielanego mitu, z którym rozprawia się ekspertka z portalu Czytamy Etykiety, przedstawiając czyste składy i udowadniając, że na rynku są obecne parówki bez chemii. Kolejnym zarzutem wobec parówek jest to, że zawierają tylko resztki i odpady mięsne. Agnieszka Pocztarska również na to znajduje odpowiedź:

"W gorszej jakości parówkach rzeczywiście można znaleźć niskiej jakości mięso, dodatkowy tłuszcz i MOM. Natomiast niektórzy producenci tworzą znacznie lepsze produkty, których jakość uzależniona jest przede wszystkim od ilości i pochodzenia użytego w nich mięsa. W sklepach jest coraz więcej parówek z naprawdę wysoką zawartością mięsa (nawet powyżej 90 proc.)" - konstatuje specjalistka na Instagramie.
Wybrane dla Ciebie
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇