Gulasz robię po niemiecku. Mięso rozpada się pod widelcem

Kiedy znudzi mi się klasyczny gulasz, sięgam po stary, niemiecki przepis. Tak przygotowane mięso jest mięciutkie i delikatne, każdy kęs po prostu rozpływa się w ustach.

Niemiecki gulaszNiemiecki gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Currywurst i precle to kulinarne symbole Niemiec, ale ta kuchnia skrywa w sobie zdecydowanie więcej przysmaków. Przede wszystkim tych mięsnych, pożywnych i sycących. Wśród nich jest Pichelsteiner, czyli gulasz z wołowiny, wieprzowiny i cielęciny oraz warzyw. Odpowiednio długo duszone mięso rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Niemiecki gulasz z warzywami

To danie z całkiem długą tradycją, które na stałe wpisało się w jadłospis mieszkańców Bawarii. Znane jest jako Pichelsteiner Po raz pierwszy wspomniane w książce kucharskiej w 1894 roku, ale śmiało można założyć, że w niemieckich domach pojawiało się znacznie wcześniej. Sam przepis jest naprawdę prosty, a gulasz często pojawia się na stołówkach.

Czasem do gulaszu dorzuca się też kiełbasę
Czasem do gulaszu dorzuca się też kiełbasę © Pixabay

To danie kuchni bawarskiej zachwyci wszystkich miłośników mięsnych obiadów. Jednogarnkowa potrawa łączy w sobie delikatne mięso z warzywami. Obok wieprzowiny, wołowiny i cielęciny w garnku lądują także ziemniaki, pokrojona w kostkę marchew i korzeń pietruszki, posiekana kapusta i por. sem dodaje się także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Taki obiad na długo ucisza burczenie w brzuchach.

Składniki:

  • 300 g wołowiny gulaszowej,
  • 300 g wieprzowiny, na przykład łopatki,
  • 300 g cielęciny,
  • 300 g ziemniaków,
  • 300 g marchewk
  • 100 g pietruszki,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 nieduży por,
  • 1 cebula,
  • 1 mała główka kapusty białej,
  • 1.5 litra bulionu wołowego lub rosołu,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć wołowinę i obsmaż, aż się zarumieni.
  3. Dorzuć wieprzowinę oraz cielęcinę i smaż przez kilka minut.
  4. Wyjmij mięso z garnka i przełóż na talerz.
  5. Na pozostayłm tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę,
  6. Gdy się zeszkli dodaj obsmażone mięso.
  7. Warstwami układaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, potem marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, a na wierzch wyłóż posiekaną kapustę. Pomiędzy warstwy warzyw dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  8. Całość zalej gorącym bulionem , tak aby wszystkie składniki były całkowicie przykryte.
  9. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj garnek.
  10. Duś powoli przez około 1,5 do 2 godzin. Gotuj tak długo, aż mięso będzie bardzo miękkie i kruche, a warzywa całkowicie ugotowane. W razie potrzeby dolej trochę gorącego bulionu.
  11. Dopraw solą oraz pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟