Gulasz robię po niemiecku. Mięso rozpada się pod widelcem

Kiedy znudzi mi się klasyczny gulasz, sięgam po stary, niemiecki przepis. Tak przygotowane mięso jest mięciutkie i delikatne, każdy kęs po prostu rozpływa się w ustach.

Niemiecki gulaszNiemiecki gulasz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Currywurst i precle to kulinarne symbole Niemiec, ale ta kuchnia skrywa w sobie zdecydowanie więcej przysmaków. Przede wszystkim tych mięsnych, pożywnych i sycących. Wśród nich jest Pichelsteiner, czyli gulasz z wołowiny, wieprzowiny i cielęciny oraz warzyw. Odpowiednio długo duszone mięso rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Niemiecki gulasz z warzywami

To danie z całkiem długą tradycją, które na stałe wpisało się w jadłospis mieszkańców Bawarii. Znane jest jako Pichelsteiner Po raz pierwszy wspomniane w książce kucharskiej w 1894 roku, ale śmiało można założyć, że w niemieckich domach pojawiało się znacznie wcześniej. Sam przepis jest naprawdę prosty, a gulasz często pojawia się na stołówkach.

Czasem do gulaszu dorzuca się też kiełbasę
Czasem do gulaszu dorzuca się też kiełbasę © Pixabay

To danie kuchni bawarskiej zachwyci wszystkich miłośników mięsnych obiadów. Jednogarnkowa potrawa łączy w sobie delikatne mięso z warzywami. Obok wieprzowiny, wołowiny i cielęciny w garnku lądują także ziemniaki, pokrojona w kostkę marchew i korzeń pietruszki, posiekana kapusta i por. sem dodaje się także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Taki obiad na długo ucisza burczenie w brzuchach.

Składniki:

  • 300 g wołowiny gulaszowej,
  • 300 g wieprzowiny, na przykład łopatki,
  • 300 g cielęciny,
  • 300 g ziemniaków,
  • 300 g marchewk
  • 100 g pietruszki,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 nieduży por,
  • 1 cebula,
  • 1 mała główka kapusty białej,
  • 1.5 litra bulionu wołowego lub rosołu,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć wołowinę i obsmaż, aż się zarumieni.
  3. Dorzuć wieprzowinę oraz cielęcinę i smaż przez kilka minut.
  4. Wyjmij mięso z garnka i przełóż na talerz.
  5. Na pozostayłm tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę,
  6. Gdy się zeszkli dodaj obsmażone mięso.
  7. Warstwami układaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, potem marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, a na wierzch wyłóż posiekaną kapustę. Pomiędzy warstwy warzyw dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  8. Całość zalej gorącym bulionem , tak aby wszystkie składniki były całkowicie przykryte.
  9. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj garnek.
  10. Duś powoli przez około 1,5 do 2 godzin. Gotuj tak długo, aż mięso będzie bardzo miękkie i kruche, a warzywa całkowicie ugotowane. W razie potrzeby dolej trochę gorącego bulionu.
  11. Dopraw solą oraz pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy