Gulasz robię po niemiecku. Mięso rozpada się pod widelcem
Kiedy znudzi mi się klasyczny gulasz, sięgam po stary, niemiecki przepis. Tak przygotowane mięso jest mięciutkie i delikatne, każdy kęs po prostu rozpływa się w ustach.
Currywurst i precle to kulinarne symbole Niemiec, ale ta kuchnia skrywa w sobie zdecydowanie więcej przysmaków. Przede wszystkim tych mięsnych, pożywnych i sycących. Wśród nich jest Pichelsteiner, czyli gulasz z wołowiny, wieprzowiny i cielęciny oraz warzyw. Odpowiednio długo duszone mięso rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Niemiecki gulasz z warzywami
To danie z całkiem długą tradycją, które na stałe wpisało się w jadłospis mieszkańców Bawarii. Znane jest jako Pichelsteiner Po raz pierwszy wspomniane w książce kucharskiej w 1894 roku, ale śmiało można założyć, że w niemieckich domach pojawiało się znacznie wcześniej. Sam przepis jest naprawdę prosty, a gulasz często pojawia się na stołówkach.
To danie kuchni bawarskiej zachwyci wszystkich miłośników mięsnych obiadów. Jednogarnkowa potrawa łączy w sobie delikatne mięso z warzywami. Obok wieprzowiny, wołowiny i cielęciny w garnku lądują także ziemniaki, pokrojona w kostkę marchew i korzeń pietruszki, posiekana kapusta i por. sem dodaje się także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Taki obiad na długo ucisza burczenie w brzuchach.
Składniki:
- 300 g wołowiny gulaszowej,
- 300 g wieprzowiny, na przykład łopatki,
- 300 g cielęciny,
- 300 g ziemniaków,
- 300 g marchewk
- 100 g pietruszki,
- 100 g selera korzeniowego,
- 1 nieduży por,
- 1 cebula,
- 1 mała główka kapusty białej,
- 1.5 litra bulionu wołowego lub rosołu,
- 2-3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2-3 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć wołowinę i obsmaż, aż się zarumieni.
- Dorzuć wieprzowinę oraz cielęcinę i smaż przez kilka minut.
- Wyjmij mięso z garnka i przełóż na talerz.
- Na pozostayłm tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę,
- Gdy się zeszkli dodaj obsmażone mięso.
- Warstwami układaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, potem marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, a na wierzch wyłóż posiekaną kapustę. Pomiędzy warstwy warzyw dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Całość zalej gorącym bulionem , tak aby wszystkie składniki były całkowicie przykryte.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj garnek.
- Duś powoli przez około 1,5 do 2 godzin. Gotuj tak długo, aż mięso będzie bardzo miękkie i kruche, a warzywa całkowicie ugotowane. W razie potrzeby dolej trochę gorącego bulionu.
- Dopraw solą oraz pieprzem.