Gulasz robię po gruzińsku. Talerze do kuchni wracają puste

Mój gulasz gruziński z kurczaka to prawdziwy hit – intensywny, aromatyczny i tak pyszny, że talerze wracają puste. Przygotujcie się na podróż smaków, która przeniesie Was w serce Kaukazu.

Gulasz gruzińskiGulasz gruziński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Uwielbiam gotować potrawy pełne aromatu i przypraw – takie, które rozgrzewają od środka i pachną tak intensywnie, że sąsiad zagląda do kuchni. Dlatego gulasz gruziński to u mnie pewniak. Robię go często i zawsze znika do ostatniej łyżki. Prosty, szybki i niesamowicie smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Gulasz gruziński – domowy klasyk z nutą orientu

Odkąd po raz pierwszy spróbowałem gulaszu gruzińskiego, wiedziałem, że zostanie ze mną na długo. Ma wszystko, co lubię w daniach jednogarnkowych – soczyste mięso, aromatyczne przyprawy, dużo warzyw i mocny smak. To kuchnia prosta, ale z charakterem. Najczęściej robię go z piersi kurczaka, bo jest łatwa w przygotowaniu i szybko się gotuje. W ciągu 40 minut mam gotowy obiad, który sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na kolację z gośćmi.

Gulasz gruziński – przepis krok po kroku

Poniżej podaję mój sprawdzony przepis na gulasz gruziński. Porcja spokojnie wystarczy na 4 osoby, a jeśli coś zostanie – jeszcze lepiej, bo odgrzany smakuje jeszcze intensywniej.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 500 g cebuli (najlepiej białej),
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki ostrej pasty paprykowej (np. ajika),
  • ¼ papryczki Aleppo (można zastąpić chili),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść świeżej kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od umycia i osuszenia piersi kurczaka. Kroję je w średnią kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. To mięso będzie bazą mojego gulaszu gruzińskiego, więc musi być dobrze przyprawione.
  2. Rozgrzewam połowę oliwy z oliwek w dużym, głębokim garnku. Kurczaka smażę partiami – dzięki temu równomiernie się zarumieni. Każdą porcję odkładam na talerz.
  3. Dolewam resztę oliwy i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Duszę ją na małym ogniu przez 5 minut pod przykryciem, a później zdejmuję pokrywkę i smażę dalej przez 10 minut. Cebula powinna się lekko przyrumienić – to daje głęboki, słodkawy smak.
  4. Dodaję do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i bardzo drobno posiekaną papryczkę Aleppo. Mieszam wszystko dokładnie i smażę przez minutę, żeby przyprawy się "otworzyły".
  5. Wlewam pomidory z puszki, chwilę gotuję na średnim ogniu, a potem dokładam wcześniej podsmażonego kurczaka razem z sokami, które puścił. Zmniejszam ogień, przykrywam garnek i duszę całość przez około 10–12 minut.
  6. Na koniec posypuję danie świeżą kolendrą – to absolutnie obowiązkowy składnik gulaszu gruzińskiego. Podaję go na gorąco, najczęściej z ryżem albo świeżym pieczywem. Kiedy chcę bardziej efektownie, serwuję w małych glinianych miseczkach. Talerze wracają czyste – to najlepszy dowód, że warto było gotować.

Ten gulasz gruziński to danie z duszą. Jest pikantny, aromatyczny i bardzo sycący. Zdarza mi się dodać też inne warzywa – np. paprykę lub bakłażana – ale wersja podstawowa sprawdza się najlepiej. To przepis, który można modyfikować pod siebie, ale nawet w najprostszej formie smakuje rewelacyjnie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy