WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Gulasz robię po gruzińsku. Talerze do kuchni wracają puste

Mój gulasz gruziński z kurczaka to prawdziwy hit – intensywny, aromatyczny i tak pyszny, że talerze wracają puste. Przygotujcie się na podróż smaków, która przeniesie Was w serce Kaukazu.

Gulasz gruzińskiGulasz gruziński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Uwielbiam gotować potrawy pełne aromatu i przypraw – takie, które rozgrzewają od środka i pachną tak intensywnie, że sąsiad zagląda do kuchni. Dlatego gulasz gruziński to u mnie pewniak. Robię go często i zawsze znika do ostatniej łyżki. Prosty, szybki i niesamowicie smaczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Gulasz gruziński – domowy klasyk z nutą orientu

Odkąd po raz pierwszy spróbowałem gulaszu gruzińskiego, wiedziałem, że zostanie ze mną na długo. Ma wszystko, co lubię w daniach jednogarnkowych – soczyste mięso, aromatyczne przyprawy, dużo warzyw i mocny smak. To kuchnia prosta, ale z charakterem. Najczęściej robię go z piersi kurczaka, bo jest łatwa w przygotowaniu i szybko się gotuje. W ciągu 40 minut mam gotowy obiad, który sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na kolację z gośćmi.

Gulasz gruziński – przepis krok po kroku

Poniżej podaję mój sprawdzony przepis na gulasz gruziński. Porcja spokojnie wystarczy na 4 osoby, a jeśli coś zostanie – jeszcze lepiej, bo odgrzany smakuje jeszcze intensywniej.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 500 g cebuli (najlepiej białej),
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki ostrej pasty paprykowej (np. ajika),
  • ¼ papryczki Aleppo (można zastąpić chili),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść świeżej kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od umycia i osuszenia piersi kurczaka. Kroję je w średnią kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. To mięso będzie bazą mojego gulaszu gruzińskiego, więc musi być dobrze przyprawione.
  2. Rozgrzewam połowę oliwy z oliwek w dużym, głębokim garnku. Kurczaka smażę partiami – dzięki temu równomiernie się zarumieni. Każdą porcję odkładam na talerz.
  3. Dolewam resztę oliwy i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Duszę ją na małym ogniu przez 5 minut pod przykryciem, a później zdejmuję pokrywkę i smażę dalej przez 10 minut. Cebula powinna się lekko przyrumienić – to daje głęboki, słodkawy smak.
  4. Dodaję do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i bardzo drobno posiekaną papryczkę Aleppo. Mieszam wszystko dokładnie i smażę przez minutę, żeby przyprawy się "otworzyły".
  5. Wlewam pomidory z puszki, chwilę gotuję na średnim ogniu, a potem dokładam wcześniej podsmażonego kurczaka razem z sokami, które puścił. Zmniejszam ogień, przykrywam garnek i duszę całość przez około 10–12 minut.
  6. Na koniec posypuję danie świeżą kolendrą – to absolutnie obowiązkowy składnik gulaszu gruzińskiego. Podaję go na gorąco, najczęściej z ryżem albo świeżym pieczywem. Kiedy chcę bardziej efektownie, serwuję w małych glinianych miseczkach. Talerze wracają czyste – to najlepszy dowód, że warto było gotować.

Ten gulasz gruziński to danie z duszą. Jest pikantny, aromatyczny i bardzo sycący. Zdarza mi się dodać też inne warzywa – np. paprykę lub bakłażana – ale wersja podstawowa sprawdza się najlepiej. To przepis, który można modyfikować pod siebie, ale nawet w najprostszej formie smakuje rewelacyjnie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo