Cała blaszka za kilka złotych. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Ziemniaki to podstawa wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu, gdzie zamieniają się w pyszną zapiekankę.
Kartoflak w moim domu pojawia się regularnie. Nazywany jest także babką ziemniaczaną, kuglem lub tarciuchem, a Polacy zajadają się nim od Podkarpacia, po Kaszuby. Podstawa to ziemniaki, których nigdy nie mogło zabraknąć w spiżarni. W bogatszej wersji do środka trafia także boczek, który dodatkowo podkręca sytość. To mój sprawdzony przepis na obiad, po którym wszyscy z zadowoleniem głaszczą się po pełnych brzuchach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie
Kartoflak na obiad
Gdy w kuchni czekają ziemniaki, a w brzuchu zaczyna burczeć, pora na kartoflaka. Dodaję do niego również pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kiełbasę. Tłuszcz z wytopionego boczku dodaje smaku i soczystości. Nie jest to przepis na lekki obiad, ale warto czasem wrócić wspomnieniami do smaków, jakie gościły w domach naszych babć.
Cała blaszka pysznej zapiekanki nie będzie obciążeniem dla portfela, w szczególności w sezonie na ziemniaki. Dosć długie pieczenie sprawia, że wierzch staje się chrupiący i rumiany, a środek pozostaje miękki i wilgotny.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 300 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 2–3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, majeranek do smaku,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.
- W dużej misce wymieszaj ziemniaki, boczek z cebulą, jajka, mąkę i przyprawy.
- Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 18 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż wierzch się zrumieni.
Jak podać babkę ziemniaczaną
Babkę ziemniaczaną, czyli kartoflaka najczęściej serwuję z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Możesz go również podać w towarzystwie sosu grzybowego, szklanki zsiadłego mleku lub jako dodatek do gulaszu.