Cała blaszka za kilka złotych. Od stołu nikt nie odejdzie głodny

Ziemniaki to podstawa wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu, gdzie zamieniają się w pyszną zapiekankę.

To klasyk polskiej kuchniTo klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kartoflak w moim domu pojawia się regularnie. Nazywany jest także babką ziemniaczaną, kuglem lub tarciuchem, a Polacy zajadają się nim od Podkarpacia, po Kaszuby. Podstawa to ziemniaki, których nigdy nie mogło zabraknąć w spiżarni. W bogatszej wersji do środka trafia także boczek, który dodatkowo podkręca sytość. To mój sprawdzony przepis na obiad, po którym wszyscy z zadowoleniem głaszczą się po pełnych brzuchach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Kartoflak na obiad

Gdy w kuchni czekają ziemniaki, a w brzuchu zaczyna burczeć, pora na kartoflaka. Dodaję do niego również pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kiełbasę. Tłuszcz z wytopionego boczku dodaje smaku i soczystości. Nie jest to przepis na lekki obiad, ale warto czasem wrócić wspomnieniami do smaków, jakie gościły w domach naszych babć.

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana © Licencjodawca

Cała blaszka pysznej zapiekanki nie będzie obciążeniem dla portfela, w szczególności w sezonie na ziemniaki. Dosć długie pieczenie sprawia, że wierzch staje się chrupiący i rumiany, a środek pozostaje miękki i wilgotny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2–3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.
  3. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, boczek z cebulą, jajka, mąkę i przyprawy.
  4. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 18 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż wierzch się zrumieni.

Jak podać babkę ziemniaczaną

Babkę ziemniaczaną, czyli kartoflaka najczęściej serwuję z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Możesz go również podać w towarzystwie sosu grzybowego, szklanki zsiadłego mleku lub jako dodatek do gulaszu.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟