Cała blaszka za kilka złotych. Od stołu nikt nie odejdzie głodny

Ziemniaki to podstawa wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Nie inaczej jest w przypadku tego przepisu, gdzie zamieniają się w pyszną zapiekankę.

To klasyk polskiej kuchniTo klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kartoflak w moim domu pojawia się regularnie. Nazywany jest także babką ziemniaczaną, kuglem lub tarciuchem, a Polacy zajadają się nim od Podkarpacia, po Kaszuby. Podstawa to ziemniaki, których nigdy nie mogło zabraknąć w spiżarni. W bogatszej wersji do środka trafia także boczek, który dodatkowo podkręca sytość. To mój sprawdzony przepis na obiad, po którym wszyscy z zadowoleniem głaszczą się po pełnych brzuchach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Kartoflak na obiad

Gdy w kuchni czekają ziemniaki, a w brzuchu zaczyna burczeć, pora na kartoflaka. Dodaję do niego również pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kiełbasę. Tłuszcz z wytopionego boczku dodaje smaku i soczystości. Nie jest to przepis na lekki obiad, ale warto czasem wrócić wspomnieniami do smaków, jakie gościły w domach naszych babć.

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana © Licencjodawca

Cała blaszka pysznej zapiekanki nie będzie obciążeniem dla portfela, w szczególności w sezonie na ziemniaki. Dosć długie pieczenie sprawia, że wierzch staje się chrupiący i rumiany, a środek pozostaje miękki i wilgotny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2–3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.
  3. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, boczek z cebulą, jajka, mąkę i przyprawy.
  4. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 18 stopni Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż wierzch się zrumieni.

Jak podać babkę ziemniaczaną

Babkę ziemniaczaną, czyli kartoflaka najczęściej serwuję z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Możesz go również podać w towarzystwie sosu grzybowego, szklanki zsiadłego mleku lub jako dodatek do gulaszu.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje