To mój ulubiony letni obiad. Nawet moje dzieci zajadają te warzywa ze smakiem
W tym makaronie roi się od warzyw, ale nawet niejadki nie marudzą na ich widok. Proste i smaczne połączenie idealnie sprawdzi się na lekki, letni obiad.
Kiedy słońce grzeje coraz mocniej, a słupki rtęci wędrują w górę, w odstawkę odchodzą ciężkie, mocno mięsne potrawy. Lato to idealny czas, aby wykorzystać w pełni obfitość świeżych, kolorowych, polskich warzyw. Stragany i targi uginają się pod ciężarem dorodnych cukinii, zielonych brokułów i soczystych pomidorów. W moim domu króluje wtedy pyszny makaron w stylu śródziemnomorskim. Podbija serca nawet tych najbardziej wybrednych, małych smakoszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria
Przepis na makaron z warzywami
Już na sam widok można poczuć burczenie w brzuchach. Kolorowe warzywa cieszą oko, a i na sam widok makaronu niejeden miłośnik glutenu od razu się uśmiechnie. To danie to kwintesencja letniej kuchni – jest lekkie, pełne witamin, a jednocześnie na tyle pożywne, by zaspokoić nawet największy głód. Pieczone warzywa nabierają głębi smaku, stają się słodkawe i aromatyczne.
To danie wegetariańskie, ale dzięki błonnikowi z warzyw i węglowodanom z makaronu jest naprawdę sycące. Możesz również dodać do niego dodać grillowanego kurczaka, krewetki lub fetę.
Składniki:
- 400 g makaronu penne,
- 1 bakłażan,
- 2 średnie cukinie,
- 1 czerwona papryka,
- 2-3 pomidory,
- 1 brokuł,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g oliwek bez pestek (opcjonalnie),
- 4-5 ząbków czosnku,
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski lub większą kostkę.
- Pomidorki koktajlowe pokrój w ósemki. Brokuł podziel na różyczki.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na nią pokrojone warzywa i obficie oliwą z oliwek.
- Posyp suszonym oregano i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj warzywa, tak aby każde było pokryte oliwą i przyprawami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-35 minut. W trakcie pieczenia raz lub dwa razy przemieszaj warzywa.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź makaron, zachowując około pół szklanki wody z gotowania.
- Upieczone warzywa przełóż do dużej miski. Wlej też oliwę, która została na blaszce.
- Dodaj ugotowany makaron i czarne oliwki.
- Dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Delikatnie wymieszaj.
Gotowy makaron serwuj od razu po przygotowaniu, dekorując listkami bazylii. Możesz posypać go także parmezanem lub pokruszonym serem feta. Smakuje dobrze także na zimno, więc świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Smacznego!