WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Robię roladki z bakłażana i zapiekam. Wychodzą pyszne jak w bajce

Pyszne roladki z bakłażana zapiekane pod kołderką z sera mozzarella to przepis na obiad, który po prostu zachwyca. Efektowne danie zrobi wrażenie na gościach.

Roladki z bakłażanaRoladki z bakłażana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bakłażan to zdecydowanie za mało doceniane warzywo. Popularnością ustępuje cukinii, ale najwyższa pora to zmienić. Zawijane roladki z farszem z mięsa mielonego, wzbogacone dodatkowo o pomidory oraz ser, szybko wygryzą klasyczne zapiekanki. To świetny sposób na to, by do codziennej diety przemycić trochę warzyw i urozmaicić jadłospis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle z truskawkami - smakują jak u babci

Zapiekane roladki z bakłażana

Te roladki to pomysł na obiad, który łączy w sobie lekkość pieczonego bakłażana z sycącym mięsnym farszem i aromatycznym sosem pomidorowym. To danie przeniesie myślami do Włoch, szczególnie wtedy, gdy do upragnionego urlopu zostało jeszcze sporo czasu.

Roladki z bałkażana pod serem
Roladki z bałkażana pod serem © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Zapiekane roladki z bakłażana są efektowne, ale proste w przygotowaniu. W moim domu pojawiają się zarówno na codzienne obiady, jak i specjalne okazje, gdy przy stole dodatkowo pojawiają się goście. Gwiazdą tego dania jest bakłażan. Pokrojony w cienkie plastry i później podpieczony, staje się miękki, mięsisty i elastyczny. Dzięki temu staje się lekką alternatywą dla makaronów czy też ziemniaków w zapiekance.

Składniki:

Roladki:

  • 2 duże bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju lub oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru,
  • sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej,
  • 1 łyżeczka oregano suszonego,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 100 g tartego sera mozzarella.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój w plastry, posmaruj oliwą i zgrilluj. Możesz to zrobić na ruszcie, patelni grillowej lub po prostu wrzucić do piekarnika.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszkli.
  3. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  4. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
  5. Pomidory przelej do miski, dodaj do nich bazylię, oregano, sól oraz pieprz.
  6. Na plastry bakłażana nakładaj porcję farszu i zawijaj w roladki.
  7. Do żaroodpornego naczynia wlej około 1/3 sosu pomidorowego.
  8. Dodaj roladki, pozostały sos i na koniec starty ser mozzarella.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

Gotowe danie serwuj na ciepło w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek