Kuzynka poczęstowała mnie nietypowym gulaszem. Taki dobry, że wzięłam przepis

Gdy zaczyna się lato, sezon na bób to doskonały moment, by wzbogacić tradycyjne przepisy o nieoczywisty dodatek. Gulasz z bobem to propozycja na lekki obiad, który zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania.

Gulasz na drobiu wyróżnia się jaśniejszym kolorem niż wersja na Gulasz na drobiu wyróżnia się jaśniejszym kolorem niż wersja na mięsie wołowym czy wieprzowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gulasz to danie, które kojarzy się z sycącymi, zimowymi posiłkami. Jednak w wersji letniej, na drobiu i z dodatkiem bobu, staje się lekką i odświeżającą propozycją na obiad, nawet jeśli na początku takie połączenie brzmi mocno niepokojąco.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Nieoczywisty dodatek bobu

Bób to warzywo, które zyskuje na popularności szczególnie w okresie letnim. Jest bogaty w białko roślinne, co czyni go doskonałym składnikiem diet roślinnych, a dodatkowo zawiera również błonnik, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Dzięki obecności witamin z grupy B bób wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a składniki mineralne, takie jak żelazo i magnez, wspomagają produkcję czerwonych krwinek oraz poprawiają kondycję mięśni. Bób to wartościowy i smaczny produkt, który warto włączyć do swojej diety, szczególnie teraz, w sezonie.

Gulasz na drobiu

Gulasz na drobiu to lżejsza wersja klasyka i idealny wybór na lato. Delikatne mięso kurczaka doskonale łączy się z aromatycznymi przyprawami i warzywami, tworząc danie sycące, a zarazem łatwe do strawienia. Gulasz przygotowany z drobiu zazwyczaj charakteryzuje się jaśniejszym kolorem w porównaniu do tego z czerwonego mięsa, co wynika z faktu, że drób jest bielszy i mniej tłusty. Jeśli latem nabierzesz ochoty na gulasz, warto wybrać ten na kurczaku i wzbogacić go o sezonowy bób.

Przepis na gulasz z bobem

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka,
  • 500 ml bulionu,
  • duża marchewka,
  • cebula,
  • 250 g fasolki szparagowej,
  • por,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 g bobu,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 garść rungii, grzybowego zioła (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ćwiartki z kurczaka umyj, a następnie usuń kości i pokrój mięso na mniejsze kawałki.
  2. Rozgrzej w garnku niewielką ilość oleju i podsmaż mięso, aż lekko się zarumieni.
  3. W międzyczasie obierz cebulę i marchewkę, pokrój je, po czym dodaj do mięsa.
  4. Pokrój por, dodaj do garnka i smaż razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  5. Następnie wlej bulion i duś wszystko na małym ogniu przez około 10 minut, aż mięso będzie miękkie – w razie potrzeby wydłuż czas duszenia.
  6. W osobnym garnku ugotuj fasolkę szparagową (wcześniej pokrojoną na mniejsze kawałki) oraz bób al dente, czyli tak, by warzywa były miękkie, ale nadal jędrne.
  7. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, dodaj do niego fasolkę.
  8. Koperek, natkę pietruszki oraz rungię drobno posiekaj i dodaj do bulionu razem z bobem. Dodatek grzybowego zioła jest opcjonalny, natomiast warto go użyć. Wprowadza do dania wyjątkową świeżość i przełamuje cięższe nuty mięsa oraz bobu.
  9. Całość doprowadź do wrzenia i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  10. Na koniec zagęść potrawkę odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody.
  11. Po zagotowaniu i zgęstnieniu sosu danie jest gotowe do podania. Świetnie smakuje z kaszą lub pieczywem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane