O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz

Kiedyś częściej pojawiały się na talerzach, podobnie zresztą jak cynaderki czy serca. Dziś płucka wieprzowe nie dla każdego brzmią zachęcająco, ale przygotowany z nich gulasz smakuje po prostu wyśmienicie.

Gulasz z płucek wieprzowychGulasz z płucek wieprzowych
Źródło zdjęć: © canva.com
Ewa Malinowska

Podroby w polskiej kuchni odgrywały ważną rolę. Gdy mięso było towarem deficytowym, a na wsiach odbywały się świniobicia, wykorzystywano każdą część. Nic nie mogło się zmarnować - z krwi robiono kaszankę, z ogonów zupę, a kurze wątróbki smażono wraz z cebulą. Swoje miejsce w kuchni znalazły również płucka. Do dziś są tanie, bo za kilogram zapłacić trzeba około 10 zł. Warto z tego skorzystać i zamienić je w aromatyczny, pełen smaku gulasz. To pyszny powrót do klasyki z PRL.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Gulasz z płucek wieprzowych

Nazwa może nie zachęcać, w szczególności, gdy ktoś na co dzień stroni od podrobów. Jeśli jednak przemilczymy główny składnik i rzucimy tylko, że to gulasz z wieprzowiny, niejeden sceptyk będzie zajadał się tym daniem. Mięso jest delikatniejsze niż to z łopatki czy karkówki, a dzięki duszeniu rozpływa się w ustach.

Płucka w sosie - Pyszności
Płucka w sosie - Pyszności © Adobe Stock

Podczas gotowania gulaszu warto zadbać o odpowiednio duży garnek - płucka nieco pęcznieją. Sól obowiązkowo dodaje się dopiero na koniec gotowania. W przeciwnym wypadku może sprawić, że mięso stwardnieje.

Składniki:

  • 2 płucka wieprzowe,
  • 600 g marchewki z groszkiem z mrożonki lub słoika,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek, majeranek, cząber,
  • 2 łyżki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej zimną wodę. Wrzuć do niej liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj płucka wieprzowe.
  2. Zagotuj wodę i gotuj płucka przez około 20 minut na dużym ogniu. W trakcie gotowania usuwaj zbierające się szumowiny.
  3. Wyjmij ugotowane płucka z wywaru i pokrój je w paski.
  4. W osobnym garnku roztop masło. Gdy się rozpuści, dodaj do niego mąkę i smaż przez 3-4 minuty, stale mieszając, aż mąka straci surowy smak i nabierze złotego koloru.
  5. Do zasmażki stopniowo wlewaj wywar spod płucek, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dopraw sos do smaku pieprzem, czosnkiem, majerankiem i cząbrem.
  6. Gotuj wszystko razem przez 30 minut na średnim ogniu. Gulasz powinien mieć rzadszą konsystencję, przypominającą zupę gulaszową.
  7. Na koniec dopraw gulasz solą i octem.

Gotowy gulasz podaj z kromką świeżego pieczywa lub bułką. Możesz serwować go również z ziemniakami czy kaszą. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek