WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz

Kiedyś częściej pojawiały się na talerzach, podobnie zresztą jak cynaderki czy serca. Dziś płucka wieprzowe nie dla każdego brzmią zachęcająco, ale przygotowany z nich gulasz smakuje po prostu wyśmienicie.

Gulasz z płucek wieprzowychGulasz z płucek wieprzowych
Źródło zdjęć: © canva.com
Ewa Malinowska

Podroby w polskiej kuchni odgrywały ważną rolę. Gdy mięso było towarem deficytowym, a na wsiach odbywały się świniobicia, wykorzystywano każdą część. Nic nie mogło się zmarnować - z krwi robiono kaszankę, z ogonów zupę, a kurze wątróbki smażono wraz z cebulą. Swoje miejsce w kuchni znalazły również płucka. Do dziś są tanie, bo za kilogram zapłacić trzeba około 10 zł. Warto z tego skorzystać i zamienić je w aromatyczny, pełen smaku gulasz. To pyszny powrót do klasyki z PRL.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Gulasz z płucek wieprzowych

Nazwa może nie zachęcać, w szczególności, gdy ktoś na co dzień stroni od podrobów. Jeśli jednak przemilczymy główny składnik i rzucimy tylko, że to gulasz z wieprzowiny, niejeden sceptyk będzie zajadał się tym daniem. Mięso jest delikatniejsze niż to z łopatki czy karkówki, a dzięki duszeniu rozpływa się w ustach.

Płucka w sosie - Pyszności
Płucka w sosie - Pyszności © Adobe Stock

Podczas gotowania gulaszu warto zadbać o odpowiednio duży garnek - płucka nieco pęcznieją. Sól obowiązkowo dodaje się dopiero na koniec gotowania. W przeciwnym wypadku może sprawić, że mięso stwardnieje.

Składniki:

  • 2 płucka wieprzowe,
  • 600 g marchewki z groszkiem z mrożonki lub słoika,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek, majeranek, cząber,
  • 2 łyżki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej zimną wodę. Wrzuć do niej liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj płucka wieprzowe.
  2. Zagotuj wodę i gotuj płucka przez około 20 minut na dużym ogniu. W trakcie gotowania usuwaj zbierające się szumowiny.
  3. Wyjmij ugotowane płucka z wywaru i pokrój je w paski.
  4. W osobnym garnku roztop masło. Gdy się rozpuści, dodaj do niego mąkę i smaż przez 3-4 minuty, stale mieszając, aż mąka straci surowy smak i nabierze złotego koloru.
  5. Do zasmażki stopniowo wlewaj wywar spod płucek, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dopraw sos do smaku pieprzem, czosnkiem, majerankiem i cząbrem.
  6. Gotuj wszystko razem przez 30 minut na średnim ogniu. Gulasz powinien mieć rzadszą konsystencję, przypominającą zupę gulaszową.
  7. Na koniec dopraw gulasz solą i octem.

Gotowy gulasz podaj z kromką świeżego pieczywa lub bułką. Możesz serwować go również z ziemniakami czy kaszą. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem