WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz

Kiedyś częściej pojawiały się na talerzach, podobnie zresztą jak cynaderki czy serca. Dziś płucka wieprzowe nie dla każdego brzmią zachęcająco, ale przygotowany z nich gulasz smakuje po prostu wyśmienicie.

Gulasz z płucek wieprzowychGulasz z płucek wieprzowych
Źródło zdjęć: © canva.com
Ewa Malinowska

Podroby w polskiej kuchni odgrywały ważną rolę. Gdy mięso było towarem deficytowym, a na wsiach odbywały się świniobicia, wykorzystywano każdą część. Nic nie mogło się zmarnować - z krwi robiono kaszankę, z ogonów zupę, a kurze wątróbki smażono wraz z cebulą. Swoje miejsce w kuchni znalazły również płucka. Do dziś są tanie, bo za kilogram zapłacić trzeba około 10 zł. Warto z tego skorzystać i zamienić je w aromatyczny, pełen smaku gulasz. To pyszny powrót do klasyki z PRL.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Gulasz z płucek wieprzowych

Nazwa może nie zachęcać, w szczególności, gdy ktoś na co dzień stroni od podrobów. Jeśli jednak przemilczymy główny składnik i rzucimy tylko, że to gulasz z wieprzowiny, niejeden sceptyk będzie zajadał się tym daniem. Mięso jest delikatniejsze niż to z łopatki czy karkówki, a dzięki duszeniu rozpływa się w ustach.

Płucka w sosie - Pyszności
Płucka w sosie - Pyszności © Adobe Stock

Podczas gotowania gulaszu warto zadbać o odpowiednio duży garnek - płucka nieco pęcznieją. Sól obowiązkowo dodaje się dopiero na koniec gotowania. W przeciwnym wypadku może sprawić, że mięso stwardnieje.

Składniki:

  • 2 płucka wieprzowe,
  • 600 g marchewki z groszkiem z mrożonki lub słoika,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek, majeranek, cząber,
  • 2 łyżki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej zimną wodę. Wrzuć do niej liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj płucka wieprzowe.
  2. Zagotuj wodę i gotuj płucka przez około 20 minut na dużym ogniu. W trakcie gotowania usuwaj zbierające się szumowiny.
  3. Wyjmij ugotowane płucka z wywaru i pokrój je w paski.
  4. W osobnym garnku roztop masło. Gdy się rozpuści, dodaj do niego mąkę i smaż przez 3-4 minuty, stale mieszając, aż mąka straci surowy smak i nabierze złotego koloru.
  5. Do zasmażki stopniowo wlewaj wywar spod płucek, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dopraw sos do smaku pieprzem, czosnkiem, majerankiem i cząbrem.
  6. Gotuj wszystko razem przez 30 minut na średnim ogniu. Gulasz powinien mieć rzadszą konsystencję, przypominającą zupę gulaszową.
  7. Na koniec dopraw gulasz solą i octem.

Gotowy gulasz podaj z kromką świeżego pieczywa lub bułką. Możesz serwować go również z ziemniakami czy kaszą. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇