Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie

Bób zdecydowanie lubi gwiazdorzyć i najlepiej wypada solo lub z subtelnymi dodatkami, które nie przyćmiewają jego blasku. Jest wyrazisty, konkretny i totalnie uzależniający. W wersji po sycylijsku nabiera wytwornego charakteru.

Bób po sycylijsku podaj na przystawkę i jako dodatek do obiaduBób po sycylijsku podaj na przystawkę i jako dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dopiero rozpoczyna się sezon na bób, więc masz jeszcze dużo czasu, aby przygotować go w wielu różnych wersjach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na wieczór z planszówkami wybierz chrupiącą wersję z airfryera, a na romantyczną kolację sycylijską przystawkę z młodego bobu. Baw się zielonymi strączkami, tworząc kolorowe sałatki lub pożywne bowle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Sałatka z młodego bobu – do czego pasuje?

Bób w lekkiej odsłonie z oliwą, czosnkiem i oregano idealnie sprawdza się w charakterze przekąski na długie letnie wieczory w ogrodzie. Najlepiej smakuje z grzankami, które powoli namiękają zanurzone w aromatycznym sosie.

Pożywne strączki sprawdzą się również na śniadanie – na przykład w zestawieniu z twarożkiem lub hummusem. Świetnie pasuje do wielu różnych past warzywnych, a także do purée ziemniaczanego. Jeśli chcesz, aby zwykły obiad nabrał wytwornego charakteru, bób po sycylijsku zdecydowanie podniesie jego rangę.

Przepis na bób po sycylijsku

Poniżej znajdziesz przepis na przystawkę z młodym bobem. Jeśli strączki są starsze, wydłuż czas gotowania do 15 minut. Twardą skórkę możesz zdjąć lub zostawić – jest ona jadalna, ale w przypadku starszego bobu może przeszkadzać.

Składniki:

  • 1 kg młodego bobu,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 120 ml wody,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut od zagotowania. Odcedź i pozostaw na sitku do ostygnięcia. Następnie lekko ponacinaj każde ziarenko, aby lepiej wchłonęło marynatę.
  2. Suszone oregano zalej odrobiną gorącej wody, aby obudzić jego aromat. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, pół szklanki wody, namoczone oregano, pokrojony czosnek i łyżkę soli.
  4. W marynacie zanurz ugotowany bób. Przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę