Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób zdecydowanie lubi gwiazdorzyć i najlepiej wypada solo lub z subtelnymi dodatkami, które nie przyćmiewają jego blasku. Jest wyrazisty, konkretny i totalnie uzależniający. W wersji po sycylijsku nabiera wytwornego charakteru.
Dopiero rozpoczyna się sezon na bób, więc masz jeszcze dużo czasu, aby przygotować go w wielu różnych wersjach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na wieczór z planszówkami wybierz chrupiącą wersję z airfryera, a na romantyczną kolację sycylijską przystawkę z młodego bobu. Baw się zielonymi strączkami, tworząc kolorowe sałatki lub pożywne bowle.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas
Sałatka z młodego bobu – do czego pasuje?
Bób w lekkiej odsłonie z oliwą, czosnkiem i oregano idealnie sprawdza się w charakterze przekąski na długie letnie wieczory w ogrodzie. Najlepiej smakuje z grzankami, które powoli namiękają zanurzone w aromatycznym sosie.
Pożywne strączki sprawdzą się również na śniadanie – na przykład w zestawieniu z twarożkiem lub hummusem. Świetnie pasuje do wielu różnych past warzywnych, a także do purée ziemniaczanego. Jeśli chcesz, aby zwykły obiad nabrał wytwornego charakteru, bób po sycylijsku zdecydowanie podniesie jego rangę.
Przepis na bób po sycylijsku
Poniżej znajdziesz przepis na przystawkę z młodym bobem. Jeśli strączki są starsze, wydłuż czas gotowania do 15 minut. Twardą skórkę możesz zdjąć lub zostawić – jest ona jadalna, ale w przypadku starszego bobu może przeszkadzać.
Składniki:
- 1 kg młodego bobu,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 120 ml wody,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Bób gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut od zagotowania. Odcedź i pozostaw na sitku do ostygnięcia. Następnie lekko ponacinaj każde ziarenko, aby lepiej wchłonęło marynatę.
- Suszone oregano zalej odrobiną gorącej wody, aby obudzić jego aromat. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, pół szklanki wody, namoczone oregano, pokrojony czosnek i łyżkę soli.
- W marynacie zanurz ugotowany bób. Przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.