Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie

Bób zdecydowanie lubi gwiazdorzyć i najlepiej wypada solo lub z subtelnymi dodatkami, które nie przyćmiewają jego blasku. Jest wyrazisty, konkretny i totalnie uzależniający. W wersji po sycylijsku nabiera wytwornego charakteru.

Bób po sycylijsku podaj na przystawkę i jako dodatek do obiaduBób po sycylijsku podaj na przystawkę i jako dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dopiero rozpoczyna się sezon na bób, więc masz jeszcze dużo czasu, aby przygotować go w wielu różnych wersjach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na wieczór z planszówkami wybierz chrupiącą wersję z airfryera, a na romantyczną kolację sycylijską przystawkę z młodego bobu. Baw się zielonymi strączkami, tworząc kolorowe sałatki lub pożywne bowle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Sałatka z młodego bobu – do czego pasuje?

Bób w lekkiej odsłonie z oliwą, czosnkiem i oregano idealnie sprawdza się w charakterze przekąski na długie letnie wieczory w ogrodzie. Najlepiej smakuje z grzankami, które powoli namiękają zanurzone w aromatycznym sosie.

Pożywne strączki sprawdzą się również na śniadanie – na przykład w zestawieniu z twarożkiem lub hummusem. Świetnie pasuje do wielu różnych past warzywnych, a także do purée ziemniaczanego. Jeśli chcesz, aby zwykły obiad nabrał wytwornego charakteru, bób po sycylijsku zdecydowanie podniesie jego rangę.

Przepis na bób po sycylijsku

Poniżej znajdziesz przepis na przystawkę z młodym bobem. Jeśli strączki są starsze, wydłuż czas gotowania do 15 minut. Twardą skórkę możesz zdjąć lub zostawić – jest ona jadalna, ale w przypadku starszego bobu może przeszkadzać.

Składniki:

  • 1 kg młodego bobu,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 120 ml wody,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut od zagotowania. Odcedź i pozostaw na sitku do ostygnięcia. Następnie lekko ponacinaj każde ziarenko, aby lepiej wchłonęło marynatę.
  2. Suszone oregano zalej odrobiną gorącej wody, aby obudzić jego aromat. Czosnek obierz z łupin i pokrój w cieniutkie plasterki.
  3. Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, pół szklanki wody, namoczone oregano, pokrojony czosnek i łyżkę soli.
  4. W marynacie zanurz ugotowany bób. Przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo