WAŻNE
TERAZ

Awaryjne lądowanie na lotnisku Chopina

Inni gotują, a ja sięgam po modny przepis. Taki bób to niebo w gębie

Młody bób przygotowany w airfryerze może z powodzeniem zastąpić popcorn na domowym seansie. Dobrze doprawione, mięsiste strączki w tym sprytnym urządzeniu można przygotować na chrupko. Teraz jest najlepszy moment – dopóki warzywa są młode, pyszne i nie trzeba ich obierać z łupin.

Bób z airfryera jest pyszny, dietetyczny i ma chrupiącą skórkęBób z airfryera jest pyszny, dietetyczny i ma chrupiącą skórkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Właśnie rozpoczął się sezon na bób, groszek cukrowy i fasolkę szparagową. Ceny powoli spadają, więc nie warto już dłużej czekać, ponieważ teraz te warzywa są najsmaczniejsze i najłatwiejsze w obróbce. Wystarczy, że połączysz je z kilkoma prostymi dodatkami, aby zwykły obiad lub kolację zamienić w prawdziwą ucztę – bogatą w doznania smakowe i pełną wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak przygotować strączki, aby uniknąć przykrych dolegliwości?

U niektórych osób, zwłaszcza chorujących na zespół jelita drażliwego, warzywa strączkowe, takie jak bób, fasola czy ciecierzyca, mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę. Tak niestety działają obecne w nich olisacharydy – obok wsparcia jelit i wzmocnienia odporności organizmu, mogą powodować skutki uboczne. Aby złagodzić przykre dolegliwości, warto dodać do strączków trochę przypraw, które pomogą je strawić.

Najpopularniejszym dodatkiem jest mielony kminek, ale pomoże także koperek, którym możesz posypać warzywa już po wyjęciu ich z airfryera. Sprawdzą się także herbatki ziołowe, na przykład rumianek, mięta czy koper włoski.

Przepis na bób z airfryera

Pieczony bób z dodatkiem wyrazistych przypraw możesz podać jako niezależną przekąskę na imprezę lub wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki na romantyczną kolację. Polej strączki masłem czosnkowym, a kubki smakowe twojego partnera lub partnerki oszaleją z zachwytu.

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego młodego bobu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Młody bób umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oliwą i przyprawami.
  3. Razem z dodatkami przesyp bób do kosza airfryera. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podczas pieczenia 2-3 razy wyjmij kosz i potrząśnij, aby przemieszać strączki.
  4. Na koniec zwiększ temperaturę do 200 stopni Celsjusza i wstaw na kolejne 5 minut, aby zarumienić skórkę.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy