Zamiast fasolki wybieram inne strączki. Po bretońsku smakują jeszcze lepiej

Jeśli myślisz o pożywnym daniu jednogarnkowym – takim, co można zjeść od razu lub przełożyć do słoika na później – to mam dla ciebie coś ekstra. Pyszną i sycącą potrawkę z ciecierzycy zrobisz w niecałe pół godziny. Smakuje podobnie do fasolki po bretońsku, ale jest jeszcze lepsza.

Pyszna potrawka z ciecierzycy i kiełbasy w sosie pomidorowymPyszna potrawka z ciecierzycy i kiełbasy w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przygotowując nawet proste posiłki na co dzień, warto pomyśleć nawet o niewielkim dodatku strączków, które wzbogacają jadłospis w pożywne białko roślinne i błonnik. Jeśli do tej pory nie stosowałeś takiej diety, zacznij od małych ilości i – o ile twój organizm nie będzie miał nic przeciwko temu – stopniowo zwiększaj dawkę. Warzywa strączkowe w diecie wzmocnią twój organizm i pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciecierzyca tikka masala

Ciecierzyca z puszki czy gotowana?

Ciecierzyca z puszki to szybkie i komfortowe rozwiązanie, jednak jeśli masz więcej czasu, spróbuj przygotować ją od początku do końca. Namocz strączki i pozostaw na 8-12 godzin. Następnie wymień wodę i gotuj przez ok. 1,5 godziny. W ten sposób przygotowane strączki będą miały wyraźniejszy smak i lepszą teksturę. Ponadto, samodzielne przygotowanie pozwala na pełną kontrolę nad ilością soli i cukru.

Przepis na ciecierzycę po bretońsku

Danie najlepiej smakuje na ciepło z pajdą świeżego chleba. Taką potrawkę możesz zrobić również w kociołku nad ogniskiem – przyjemnie rozgrzewa w nieco chłodniejsze letnie wieczory.

Składniki:

  • 250 g kiełbasy zwyczajnej,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g ciecierzycy z puszki,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, mielona ostra papryka, suszone oregano,
  • olej do smażenia,
  • do posypania: szczypiorek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podgrzej pokrojoną na plasterki kiełbasę.
  2. Gdy się zarumieni dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem przez kilka minut.
  3. Następnie dodaj ciecierzycę razem z zalewą i całą mieszankę przypraw. Duś pod przykryciem przez kolejnych kilka minut.
  4. Na koniec dodaj passatę pomidorową. Całość wymieszaj i podgrzewaj bez pokrywki na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  5. Przed podaniem posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące, możesz dodać pokrojone w kostkę lub plasterki ziemniaki. A może lubisz ostre i wyraziste smaki? Wymień kiełbasę zwyczajną na chorizo i dodaj papryczkę chili.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej