Zamiast fasolki wybieram inne strączki. Po bretońsku smakują jeszcze lepiej
Jeśli myślisz o pożywnym daniu jednogarnkowym – takim, co można zjeść od razu lub przełożyć do słoika na później – to mam dla ciebie coś ekstra. Pyszną i sycącą potrawkę z ciecierzycy zrobisz w niecałe pół godziny. Smakuje podobnie do fasolki po bretońsku, ale jest jeszcze lepsza.
Przygotowując nawet proste posiłki na co dzień, warto pomyśleć nawet o niewielkim dodatku strączków, które wzbogacają jadłospis w pożywne białko roślinne i błonnik. Jeśli do tej pory nie stosowałeś takiej diety, zacznij od małych ilości i – o ile twój organizm nie będzie miał nic przeciwko temu – stopniowo zwiększaj dawkę. Warzywa strączkowe w diecie wzmocnią twój organizm i pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciecierzyca tikka masala
Ciecierzyca z puszki czy gotowana?
Ciecierzyca z puszki to szybkie i komfortowe rozwiązanie, jednak jeśli masz więcej czasu, spróbuj przygotować ją od początku do końca. Namocz strączki i pozostaw na 8-12 godzin. Następnie wymień wodę i gotuj przez ok. 1,5 godziny. W ten sposób przygotowane strączki będą miały wyraźniejszy smak i lepszą teksturę. Ponadto, samodzielne przygotowanie pozwala na pełną kontrolę nad ilością soli i cukru.
Przepis na ciecierzycę po bretońsku
Danie najlepiej smakuje na ciepło z pajdą świeżego chleba. Taką potrawkę możesz zrobić również w kociołku nad ogniskiem – przyjemnie rozgrzewa w nieco chłodniejsze letnie wieczory.
Składniki:
- 250 g kiełbasy zwyczajnej,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g ciecierzycy z puszki,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- przyprawy: 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, mielona ostra papryka, suszone oregano,
- olej do smażenia,
- do posypania: szczypiorek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Na patelni z rozgrzanym olejem podgrzej pokrojoną na plasterki kiełbasę.
- Gdy się zarumieni dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem przez kilka minut.
- Następnie dodaj ciecierzycę razem z zalewą i całą mieszankę przypraw. Duś pod przykryciem przez kolejnych kilka minut.
- Na koniec dodaj passatę pomidorową. Całość wymieszaj i podgrzewaj bez pokrywki na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Przed podaniem posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące, możesz dodać pokrojone w kostkę lub plasterki ziemniaki. A może lubisz ostre i wyraziste smaki? Wymień kiełbasę zwyczajną na chorizo i dodaj papryczkę chili.