Fasolkę przykrywam pyszną pierzynką i zapiekam. O innych sposobach na szparagówkę nie chcę słyszeć

Często fasolka szparagowa jest tylko dodatkiem do dania głównego. Jednak zielone lub żółte strąki zapieczone pod pierzynką z kremowego beszamelu sprawdzą się także jako samodzielna potrawa. W Stanach Zjednoczonych taka zapiekanka jest podawana na Święto Dziękczynienia. U nas warto ją zrobić, kiedy są dostępne warzywa sezonowe.

Możesz ją podać na kolację lub jako dodatek do pieczonego mięsaMożesz ją podać na kolację lub jako dodatek do pieczonego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pod beszamelem możesz zapiec zarówno zielone, jak i żółte strąki. Zielone są nieco ostrzejsze z wyczuwalną nutką goryczki, a żółte mają delikatniejszy i słodszy smak. Jeśli masz ochotę na dodatek mięsa, wybierz mieloną wołowinę, ale wcześniej podsmaż ją na patelni, aby zapiekanka nie podeszła wodą. W wersji wegetariańskiej możesz dodać suszone pomidory i ser fetę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Do czego wykorzystać fasolkę szparagową?

Wiele osób nie docenia potencjału fasolki szparagowej. W Polsce najczęściej ląduje na patelni z masłem i bułką tartą albo w zupie jarzynowej. Tymczasem te wiosenne strąki moją być także świetnym komponentem dań jednogarnkowych czy kolorowych sałatek. Z fasolką przygotujesz zarówno pyszną tartę wytrawną, jak i pożywny omlet na śniadanie.

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową

Amerykanie, robiąc fasolkę na Święto Dziękczynienia, dodatkowo posypują ją prażoną cebulką. W tej wersji, cebula smażona jest razem z czosnkiem.

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 g startego parmezanu.

Wykonanie:

  1. Fasolkę umyj i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i wrzuć do wrzątku fasolkę na 2–3 minuty. Wyjmij na durszlak i przelej zimną wodą z kranu.
  2. Na patelni roztop 2 łyżki masła i podsmaż na nim pokrojoną w pióra cebulę, po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
  3. Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Po chwili wlej mleko i energicznie mieszaj do połączenia składników w gęsty sos.
  4. Zblanszowaną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z połową parmezanu.
  5. Przykryj beszamelem, posyp pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯