Fasolkę przykrywam pyszną pierzynką i zapiekam. O innych sposobach na szparagówkę nie chcę słyszeć
Często fasolka szparagowa jest tylko dodatkiem do dania głównego. Jednak zielone lub żółte strąki zapieczone pod pierzynką z kremowego beszamelu sprawdzą się także jako samodzielna potrawa. W Stanach Zjednoczonych taka zapiekanka jest podawana na Święto Dziękczynienia. U nas warto ją zrobić, kiedy są dostępne warzywa sezonowe.
Pod beszamelem możesz zapiec zarówno zielone, jak i żółte strąki. Zielone są nieco ostrzejsze z wyczuwalną nutką goryczki, a żółte mają delikatniejszy i słodszy smak. Jeśli masz ochotę na dodatek mięsa, wybierz mieloną wołowinę, ale wcześniej podsmaż ją na patelni, aby zapiekanka nie podeszła wodą. W wersji wegetariańskiej możesz dodać suszone pomidory i ser fetę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
Do czego wykorzystać fasolkę szparagową?
Wiele osób nie docenia potencjału fasolki szparagowej. W Polsce najczęściej ląduje na patelni z masłem i bułką tartą albo w zupie jarzynowej. Tymczasem te wiosenne strąki moją być także świetnym komponentem dań jednogarnkowych czy kolorowych sałatek. Z fasolką przygotujesz zarówno pyszną tartę wytrawną, jak i pożywny omlet na śniadanie.
Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową
Amerykanie, robiąc fasolkę na Święto Dziękczynienia, dodatkowo posypują ją prażoną cebulką. W tej wersji, cebula smażona jest razem z czosnkiem.
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- 0,5 l mleka,
- 2 łyżki masła,
- 150 g startego parmezanu.
Wykonanie:
- Fasolkę umyj i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i wrzuć do wrzątku fasolkę na 2–3 minuty. Wyjmij na durszlak i przelej zimną wodą z kranu.
- Na patelni roztop 2 łyżki masła i podsmaż na nim pokrojoną w pióra cebulę, po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
- Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Po chwili wlej mleko i energicznie mieszaj do połączenia składników w gęsty sos.
- Zblanszowaną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z połową parmezanu.
- Przykryj beszamelem, posyp pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.