Fasolkę przykrywam pyszną pierzynką i zapiekam. O innych sposobach na szparagówkę nie chcę słyszeć

Często fasolka szparagowa jest tylko dodatkiem do dania głównego. Jednak zielone lub żółte strąki zapieczone pod pierzynką z kremowego beszamelu sprawdzą się także jako samodzielna potrawa. W Stanach Zjednoczonych taka zapiekanka jest podawana na Święto Dziękczynienia. U nas warto ją zrobić, kiedy są dostępne warzywa sezonowe.

Możesz ją podać na kolację lub jako dodatek do pieczonego mięsaMożesz ją podać na kolację lub jako dodatek do pieczonego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pod beszamelem możesz zapiec zarówno zielone, jak i żółte strąki. Zielone są nieco ostrzejsze z wyczuwalną nutką goryczki, a żółte mają delikatniejszy i słodszy smak. Jeśli masz ochotę na dodatek mięsa, wybierz mieloną wołowinę, ale wcześniej podsmaż ją na patelni, aby zapiekanka nie podeszła wodą. W wersji wegetariańskiej możesz dodać suszone pomidory i ser fetę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Do czego wykorzystać fasolkę szparagową?

Wiele osób nie docenia potencjału fasolki szparagowej. W Polsce najczęściej ląduje na patelni z masłem i bułką tartą albo w zupie jarzynowej. Tymczasem te wiosenne strąki moją być także świetnym komponentem dań jednogarnkowych czy kolorowych sałatek. Z fasolką przygotujesz zarówno pyszną tartę wytrawną, jak i pożywny omlet na śniadanie.

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową

Amerykanie, robiąc fasolkę na Święto Dziękczynienia, dodatkowo posypują ją prażoną cebulką. W tej wersji, cebula smażona jest razem z czosnkiem.

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 g startego parmezanu.

Wykonanie:

  1. Fasolkę umyj i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i wrzuć do wrzątku fasolkę na 2–3 minuty. Wyjmij na durszlak i przelej zimną wodą z kranu.
  2. Na patelni roztop 2 łyżki masła i podsmaż na nim pokrojoną w pióra cebulę, po chwili dodaj drobno posiekany czosnek.
  3. Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Po chwili wlej mleko i energicznie mieszaj do połączenia składników w gęsty sos.
  4. Zblanszowaną fasolkę przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z połową parmezanu.
  5. Przykryj beszamelem, posyp pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom