Ile gotować fasolkę szparagową zieloną, a ile żółtą? Mało kto robi to poprawnie

Przed nami sezon na fasolkę szparagową. Niemal każdy ją lubi, dlatego w sezonie gotujemy ją bardzo często; jednak nie zawsze prawidłowo. Jak to robić, by nie pozbawiać tych pysznych strączków smaku? Podpowiadamy.

Jak gotować fasolkę szparagową? Kolor ma znaczenieJak gotować fasolkę szparagową? Kolor ma znaczenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PhotoHunter
Dorota Gepert

Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych letnich warzyw Polaków. Jest nie tylko smaczna, ale także jej przygotowanie wydaje się niezwykle proste. Wystarczy ją po prostu ugotować. Właśnie w takiej formie serwujemy ją najczęściej jako dodatek do obiadu czy sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest najsmaczniejsza, gdy strączki są jędrne i w intensywnym kolorze, bez widocznych nasionek czy plam. Przed gotowaniem fasolkę należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Nie jest to trudne, ale wymaga uwagi. Zaleca się gotowanie jej we wrzącej wodzie, ale czas należy kontrolować, aby zachowała odpowiednią konsystencję i wartości odżywcze.

Eksperci dla żółtej fasolki zalecają od 5 do 12 minut, a dla zielonej od 10 do 20 minut. Do wody można dodać nieco soli i cukru, by podkręcić smak fasolki. Proporcje, które warto wziąć pod uwagę, są bardzo proste. Na 500 gramów fasolki używamy około 1-1,5 litra wody. Zagotowujemy ją z płaską łyżką soli i taką samą ilością cukru.

Skąd te różnice w czasie? Żółta fasolka gotuje się szybciej. Generalnie też młodsze strączki potrzebują mniej czasu we wrzątku. Dlatego po prostu cały proces trzeba kontrolować. Najlepszy sposób to podjadanie fasolki wprost z garnka.

Ważne!

Podczas gotowania fasolki szparagowej łatwo popełnić błędy, które mogą negatywnie wpłynąć na jej smak i wartości odżywcze. Surowa fasolka zawiera toksyczną substancję – fazynę, którą można zneutralizować poprzez gotowanie. Z kolei zbyt miękka fasolka traci wiele witamin i smaku. Po ugotowaniu należy ją odsączyć na sitku i od razu podawać. Kiedy chcemy zjeść ją później, dobrze ją przelać zimną wodą. Dzięki temu zachowa idealną formę, nawet po podgrzaniu.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C i K. Ważne są też takie składniki jak magnez, wapń, żelazo czy potas, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To także dobre źródło błonnika, który wspiera układ trawienny i pomaga w kontrolowaniu wagi oraz cennego białka.

Do dobrze ugotowanej fasolki nie trzeba wiele dodatków. Smakuje po prostu z masłem i bułką tartą czy po schłodzeniu w sałatkach, bo świetnie pasuje do innych sezonowych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar