Ile gotować fasolkę szparagową zieloną, a ile żółtą? Mało kto robi to poprawnie

Przed nami sezon na fasolkę szparagową. Niemal każdy ją lubi, dlatego w sezonie gotujemy ją bardzo często; jednak nie zawsze prawidłowo. Jak to robić, by nie pozbawiać tych pysznych strączków smaku? Podpowiadamy.

Jak gotować fasolkę szparagową? Kolor ma znaczenieJak gotować fasolkę szparagową? Kolor ma znaczenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PhotoHunter
Dorota Gepert

Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych letnich warzyw Polaków. Jest nie tylko smaczna, ale także jej przygotowanie wydaje się niezwykle proste. Wystarczy ją po prostu ugotować. Właśnie w takiej formie serwujemy ją najczęściej jako dodatek do obiadu czy sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa jest najsmaczniejsza, gdy strączki są jędrne i w intensywnym kolorze, bez widocznych nasionek czy plam. Przed gotowaniem fasolkę należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Nie jest to trudne, ale wymaga uwagi. Zaleca się gotowanie jej we wrzącej wodzie, ale czas należy kontrolować, aby zachowała odpowiednią konsystencję i wartości odżywcze.

Eksperci dla żółtej fasolki zalecają od 5 do 12 minut, a dla zielonej od 10 do 20 minut. Do wody można dodać nieco soli i cukru, by podkręcić smak fasolki. Proporcje, które warto wziąć pod uwagę, są bardzo proste. Na 500 gramów fasolki używamy około 1-1,5 litra wody. Zagotowujemy ją z płaską łyżką soli i taką samą ilością cukru.

Skąd te różnice w czasie? Żółta fasolka gotuje się szybciej. Generalnie też młodsze strączki potrzebują mniej czasu we wrzątku. Dlatego po prostu cały proces trzeba kontrolować. Najlepszy sposób to podjadanie fasolki wprost z garnka.

Ważne!

Podczas gotowania fasolki szparagowej łatwo popełnić błędy, które mogą negatywnie wpłynąć na jej smak i wartości odżywcze. Surowa fasolka zawiera toksyczną substancję – fazynę, którą można zneutralizować poprzez gotowanie. Z kolei zbyt miękka fasolka traci wiele witamin i smaku. Po ugotowaniu należy ją odsączyć na sitku i od razu podawać. Kiedy chcemy zjeść ją później, dobrze ją przelać zimną wodą. Dzięki temu zachowa idealną formę, nawet po podgrzaniu.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C i K. Ważne są też takie składniki jak magnez, wapń, żelazo czy potas, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To także dobre źródło błonnika, który wspiera układ trawienny i pomaga w kontrolowaniu wagi oraz cennego białka.

Do dobrze ugotowanej fasolki nie trzeba wiele dodatków. Smakuje po prostu z masłem i bułką tartą czy po schłodzeniu w sałatkach, bo świetnie pasuje do innych sezonowych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟