Przed wojną to warzywo dodawano do każdej zupy. Niektórzy wrzucali nawet do rosołu

Kalarepa? Nie jest to wcale oczywisty wybór do surówki czy zupy. Z reguły pomijamy to warzywo, zupełnie niesłusznie. Ma wyjątkowe właściwości i zdecydowanie warto jeść je częściej.

Dlaczego warto jeść kalarepę?Dlaczego warto jeść kalarepę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ZhouLi
Dorota Gepert

Kalarepa była kiedyś bardzo popularna, uprawiana w przydomowych ogrodach. Tomasz Strzelczyk, znany kucharz, w jednym ze swoich filmików na YT wspominał, że jeszcze przed wojną to warzywo dodawano do każdej zupy, a nawet do rosołu. Strzelczyk do tej pory nie zapomina o kalarepie, kiedy gotuje rosół. Jednak to wyjątek, bo generalnie sięgamy po nią znacznie rzadziej. Szkoda, bo jej smak i właściwości zdrowotne są niezwykłe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Kiedy kalarepa jest najlepsza?

Choć kalarepę możemy kupować przez cały rok, to najlepiej smakuje właśnie teraz. Późną wiosną i wczesnym latem jest świeża, aromatyczna i soczysta. Ma także dobry wpływ na zdrowie. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, która poprawia odporność i obniża ciśnienie krwi. W jej składzie jest też mnóstwo minerałów, takich jak wapń, miedź, potas, magnez i żelazo. Dzięki temu wzmacnia kości, poprawia krążenie i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.

Kalarepa służy zdrowiu

Kalarepa daje wiele korzyści zdrowotnych. Po pierwsze obniża poziom cholesterolu, dzięki wysokiej zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Po drugie reguluje ciśnienie krwi dzięki obecności potasu, który wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych. Dodatkowo kalarepa wzmacnia odporność dzięki dużej ilości witaminy C. To dobre zabezpieczenie przed infekcjami. Badania naukowe potwierdzają, że kalarepa może mieć też dobry wpływ na obniżenie cukru. Jest bogata w antyoksydanty, co może przyczynić się do łagodzenia szkodliwych skutków zwiększonego poziomu glukozy we krwi.

Nadaje się nie tylko do surówek

Kalarepę często kojarzymy z surówkami. I to dobre podejście, bo na surowo jest chrupiąca, soczysta i ma lekko słodki smak. Świetnie sprawdza się także w zupach, także tych w wersjach kremowych. Nadaje się do duszenia czy pieczenia i wtedy jest świetnym dodatkiem do obiadu na ciepło. Warto wypróbować także kiszoną kalarepę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu