Przed wojną to warzywo dodawano do każdej zupy. Niektórzy wrzucali nawet do rosołu

Kalarepa? Nie jest to wcale oczywisty wybór do surówki czy zupy. Z reguły pomijamy to warzywo, zupełnie niesłusznie. Ma wyjątkowe właściwości i zdecydowanie warto jeść je częściej.

Dlaczego warto jeść kalarepę?Dlaczego warto jeść kalarepę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ZhouLi
Dorota Gepert

Kalarepa była kiedyś bardzo popularna, uprawiana w przydomowych ogrodach. Tomasz Strzelczyk, znany kucharz, w jednym ze swoich filmików na YT wspominał, że jeszcze przed wojną to warzywo dodawano do każdej zupy, a nawet do rosołu. Strzelczyk do tej pory nie zapomina o kalarepie, kiedy gotuje rosół. Jednak to wyjątek, bo generalnie sięgamy po nią znacznie rzadziej. Szkoda, bo jej smak i właściwości zdrowotne są niezwykłe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kiedy kalarepa jest najlepsza?

Choć kalarepę możemy kupować przez cały rok, to najlepiej smakuje właśnie teraz. Późną wiosną i wczesnym latem jest świeża, aromatyczna i soczysta. Ma także dobry wpływ na zdrowie. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, która poprawia odporność i obniża ciśnienie krwi. W jej składzie jest też mnóstwo minerałów, takich jak wapń, miedź, potas, magnez i żelazo. Dzięki temu wzmacnia kości, poprawia krążenie i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.

Kalarepa służy zdrowiu

Kalarepa daje wiele korzyści zdrowotnych. Po pierwsze obniża poziom cholesterolu, dzięki wysokiej zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Po drugie reguluje ciśnienie krwi dzięki obecności potasu, który wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych. Dodatkowo kalarepa wzmacnia odporność dzięki dużej ilości witaminy C. To dobre zabezpieczenie przed infekcjami. Badania naukowe potwierdzają, że kalarepa może mieć też dobry wpływ na obniżenie cukru. Jest bogata w antyoksydanty, co może przyczynić się do łagodzenia szkodliwych skutków zwiększonego poziomu glukozy we krwi.

Nadaje się nie tylko do surówek

Kalarepę często kojarzymy z surówkami. I to dobre podejście, bo na surowo jest chrupiąca, soczysta i ma lekko słodki smak. Świetnie sprawdza się także w zupach, także tych w wersjach kremowych. Nadaje się do duszenia czy pieczenia i wtedy jest świetnym dodatkiem do obiadu na ciepło. Warto wypróbować także kiszoną kalarepę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese