Zupa prezydencka to nowy hit w mojej kuchni. Przepis dostałam od sąsiadki
Prezydent Aleksander Kwaśniewski ma ważne miejsce w najnowszej historii, ale także wielu osobom kojarzy się... z zupą. To właśnie za czasów, gdy sprawował władzę, stała się niezwykle popularna. Prezydent zajadał się nią i chudł. Moja sąsiadka wierzy w cudowną moc tej zupy do dziś.
Zupa prezydencka, znana również jako zupa kapuściana, stała się popularna dzięki prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu. Dzięki diecie bazującej na tym daniu udało mu się zrzucić zbędne kilogramy i tak rozsławił ją w całym kraju. Jest nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w warzywa. Na wiele z nich zaczyna się właśnie sezon, więc warto przypomnieć sobie ten przepis. Choć wersji było kilka, moja sąsiadka twierdzi, że ma najlepszy i chętnie się ze mną nim podzieliła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Dla kogo jest zupa prezydencka?
Tej zupy warto spróbować nie tylko na diecie. Zasmakuje wszystkim, którzy lubią mocno warzywne smaki. Bazuje na kapuście i oczywiście przypomina w smaku wiosenne zupy, które się na niej gotuje. Jednak jest z pewnością delikatniejsza, bo nie ma tu mowy o żadnych mięsnych dodatkach. Na modnej w czasach prezydenta Kwaśniewskiego diecie odchudzającej można było ją jeść, kiedy tylko poczuło się głód. Jej przygotowanie jest niezwykle proste.
To dobra zupa na wiosnę
Zupa prezydencka to nie tylko sposób na zrzucenie kilogramów, ale także doskonałe źródło witamin i minerałów, a przede wszystkim błonnika. Kapusta ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. To idealna propozycja do wiosennego menu.
Zupa prezydencka
Składniki:
- główka białej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 papryki,
- 2 puszki pomidorów,
- sól, pieprz, papryka, kurkuma do smaku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- dowolna zielenina do podania.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wszystkie warzywa: obierz je i drobno pokrój. Kapustę poszatkuj.
- W garnku rozgrzej masło, przesmaż drobno posiekaną cebulę oraz białą część pora. Smaż aż s,ię zeszklą.
- Następnie dołóż papryki, selera i marchewkę. Przesmażaj kilka minut.
- Dołóż kapustę i zalej całość 2 litrami wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy przez 15 minut.
- Potem dołóż ziemniaki i gotuj zupę do ich miękkości.
- Na koniec dodaj pomidory z puszki i dopraw zupę do smaku. Gotuj ją jeszcze kilka minut.
- Zupę podawaj z posiekaną zieleniną.