Włoska wiosna na talerzu. Taki obiad przeniesie cię do słonecznej Italii

Zielone warzywa duszone po włosku to potrawa idealna na wiosnę. Przygotowane al dente szparagi i groszek cukrowy zestawione z aromatycznym fenkułem i sycącym bobem stanowią pożywną i wartościową mieszankę na talerzu. Taki obiad dodaje energii i wprawia w dobry nastrój.

Vignarola alla romana na talerzu oznacza, że wiosna w pełniVignarola alla romana na talerzu oznacza, że wiosna w pełni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do warzyw w stylu włoskiej vignaroli alla romana podaję świeżą chrupiącą bagietkę lub grzanki, które mogę maczać w doskonałym i aromatycznym sosie. Ten nabiera głębokiego smaku po dodaniu odrobiny oliwy i białego wina. Warzywny gulasz możesz podać także z makaronem lub jako dodatek do pieczonej ryby bądź piersi kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Podstawą są świeże warzywa

Vignarola alla romana to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które są dziełem zwykłych, biednych ludzi. Pomysł na potrawę powstał za sprawą doskonałego wyczucia smaku mieszkańców słonecznej Italii, ale przede wszystkim dzięki dostępowi do pierwszych wiosennych warzyw, takich jak groszek cukrowy, szparagi, jarmuż czy fenkuł. To one sprawiają, że ta prosta potrawa jest tak wyrazista i pełna smaku.

Przepis na włoskie duszone warzywa

Nie musisz trzymać się wszystkich składników wymienionych w przepisie. Poczuj włoskiego ducha i wybierz się na targ w poszukiwaniu pierwszych zielonych warzyw. Na pewno już znajdziesz szparagi, może dostrzeżesz także groszek cukrowy, fenkuł i młode liście szpinaku. A może wrzucisz na patelnię także pędy chmielu lub czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie używasz w kuchni alkoholu, możesz pominąć ten składnik.

Składniki:

  • 200 g bobu,
  • 1 fenkuł,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 garści jarmużu lub młodego szpinaku,
  • 200 g młodego groszku cukrowego,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa, sól, pieprz do smaku,
  • świeże zioła, na przykład bazylia, kolendra lub natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Bób wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij na sitko, a po krótkim przestudzeniu obierz ze skórek.
  2. Posiekaj fenkuł w drobne paski. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Liście jarmuż (lub szpinak) porwij na mniejsze kawałki. Z groszku cukrowego odetnij twarde końcówki.
  3. Na głębokiej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmaż fenkuł. Przykryj pokrywką i pozostaw na małym ogniu na ok. 5 minut.
  4. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pozbawiony skórek bób, liście jarmużu (lub szpinaku) i groszek cukrowy.
  5. Dodaj wino i bulion, przykryj pokrywką i podgrzewaj przez ok. 3-4 minuty.
  6. Na koniec dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka