Włoska wiosna na talerzu. Taki obiad przeniesie cię do słonecznej Italii

Zielone warzywa duszone po włosku to potrawa idealna na wiosnę. Przygotowane al dente szparagi i groszek cukrowy zestawione z aromatycznym fenkułem i sycącym bobem stanowią pożywną i wartościową mieszankę na talerzu. Taki obiad dodaje energii i wprawia w dobry nastrój.

Vignarola alla romana na talerzu oznacza, że wiosna w pełniVignarola alla romana na talerzu oznacza, że wiosna w pełni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Do warzyw w stylu włoskiej vignaroli alla romana podaję świeżą chrupiącą bagietkę lub grzanki, które mogę maczać w doskonałym i aromatycznym sosie. Ten nabiera głębokiego smaku po dodaniu odrobiny oliwy i białego wina. Warzywny gulasz możesz podać także z makaronem lub jako dodatek do pieczonej ryby bądź piersi kurczaka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Podstawą są świeże warzywa

Vignarola alla romana to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które są dziełem zwykłych, biednych ludzi. Pomysł na potrawę powstał za sprawą doskonałego wyczucia smaku mieszkańców słonecznej Italii, ale przede wszystkim dzięki dostępowi do pierwszych wiosennych warzyw, takich jak groszek cukrowy, szparagi, jarmuż czy fenkuł. To one sprawiają, że ta prosta potrawa jest tak wyrazista i pełna smaku.

Przepis na włoskie duszone warzywa

Nie musisz trzymać się wszystkich składników wymienionych w przepisie. Poczuj włoskiego ducha i wybierz się na targ w poszukiwaniu pierwszych zielonych warzyw. Na pewno już znajdziesz szparagi, może dostrzeżesz także groszek cukrowy, fenkuł i młode liście szpinaku. A może wrzucisz na patelnię także pędy chmielu lub czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie używasz w kuchni alkoholu, możesz pominąć ten składnik.

Składniki:

  • 200 g bobu,
  • 1 fenkuł,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 garści jarmużu lub młodego szpinaku,
  • 200 g młodego groszku cukrowego,
  • 100 ml białego wina wytrawnego,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa, sól, pieprz do smaku,
  • świeże zioła, na przykład bazylia, kolendra lub natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Bób wrzuć do wrzątku i gotuj przez 3 minuty. Wyjmij na sitko, a po krótkim przestudzeniu obierz ze skórek.
  2. Posiekaj fenkuł w drobne paski. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Liście jarmuż (lub szpinak) porwij na mniejsze kawałki. Z groszku cukrowego odetnij twarde końcówki.
  3. Na głębokiej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmaż fenkuł. Przykryj pokrywką i pozostaw na małym ogniu na ok. 5 minut.
  4. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pozbawiony skórek bób, liście jarmużu (lub szpinaku) i groszek cukrowy.
  5. Dodaj wino i bulion, przykryj pokrywką i podgrzewaj przez ok. 3-4 minuty.
  6. Na koniec dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie