Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak znane nam racuchy, ale Niemcy te placki robią po swojemu. Prosta lista składników kusi, by odtworzyć przysmak w swoim domu.

Niemieckie racuchy z serem i ziemniakamiNiemieckie racuchy z serem i ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joerg mikus mailto_jm@arcor.de
Ewa Malinowska

Kiedy ktoś poczęstuje cię lippischer pickert, zgódź się bez wahania. To niemieckie placuszki drożdżowe z ziemniakami są puszyste i tak smaczne, że nawet babcine racuchy poczują na karku oddech konkurencji. Można eksperymentować z dodatkami i podawać je zarówno na słodko, jak i słono.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Niemieckie racuchy z ziemniakami

Najczęściej w Niemczech nie ograniczają się do rozmiaru i zamiast sterty małych placuszków, dostać można wielkiego na cały talerz racucha. To niejedyna różnica między tym przysmakiem a naszymi racuchami. Drożdżowe ciasto wzbogaca się o surowe, starte ziemniaki. Brzmi jak romans klasycznego placka ziemniaczanego z drożdżowym racuchem. To całkiem udane połączenie, bo ziemniaki oddają swoją soczystość.

Niemieckie racuchy można podawać na słodko
Niemieckie racuchy można podawać na słodko © Adobe Stock | Joerg Mikus/TAP

Do masy trafiają także rodzynki. O ile sam dodatek suszonych winogron w deserach nie jest niczym zaskakującym (udam, że nie słyszę wydłubywaczy rodzynek z serników), o tyle Niemcy takie racuchy podają z...pasztetową. W wersji na słodko sięgają też po dżem jabłkowy i tej wersji będziemy się trzymać.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g ziemniaków (waga po obraniu),
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • garść rodzynek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
  2. Drożdże rozkrusz i rozpuść w ciepłym mleku.
  3. Do drożdży dodaj cukier, łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  4. Rozczyn odstaw na 10-15 minut, aż przynajmniej podwoi swoją objętość.
  5. Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach i odstaw, by puściły wodę.
  6. Jajka i żółtko roztrzep w misce, dodaj odciśnięte ziemniaki i wymieszaj.
  7. Wlej rozczyn drożdżowy i stopniowo dosypuj mąkę.
  8. Dorzuć rodzynki, wymieszaj i przykryj miskę czystą ściereczką.
  9. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  10. Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z obu stron, aż się zarumienią. Rób to na małym ogniu, aby się nie przypaliły.

Usmażone racuchy z ziemniakami odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwuj z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem jabłkowym, powidłami, cukrem pudrem lub miodem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by posmarować je pasztetową, ale sama polecam jednak słodkie dodatki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil