Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak znane nam racuchy, ale Niemcy te placki robią po swojemu. Prosta lista składników kusi, by odtworzyć przysmak w swoim domu.
Kiedy ktoś poczęstuje cię lippischer pickert, zgódź się bez wahania. To niemieckie placuszki drożdżowe z ziemniakami są puszyste i tak smaczne, że nawet babcine racuchy poczują na karku oddech konkurencji. Można eksperymentować z dodatkami i podawać je zarówno na słodko, jak i słono.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Niemieckie racuchy z ziemniakami
Najczęściej w Niemczech nie ograniczają się do rozmiaru i zamiast sterty małych placuszków, dostać można wielkiego na cały talerz racucha. To niejedyna różnica między tym przysmakiem a naszymi racuchami. Drożdżowe ciasto wzbogaca się o surowe, starte ziemniaki. Brzmi jak romans klasycznego placka ziemniaczanego z drożdżowym racuchem. To całkiem udane połączenie, bo ziemniaki oddają swoją soczystość.
Do masy trafiają także rodzynki. O ile sam dodatek suszonych winogron w deserach nie jest niczym zaskakującym (udam, że nie słyszę wydłubywaczy rodzynek z serników), o tyle Niemcy takie racuchy podają z...pasztetową. W wersji na słodko sięgają też po dżem jabłkowy i tej wersji będziemy się trzymać.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g ziemniaków (waga po obraniu),
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- garść rodzynek,
- pół łyżeczki cukru,
- pół szklanki mleka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
- Drożdże rozkrusz i rozpuść w ciepłym mleku.
- Do drożdży dodaj cukier, łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Rozczyn odstaw na 10-15 minut, aż przynajmniej podwoi swoją objętość.
- Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach i odstaw, by puściły wodę.
- Jajka i żółtko roztrzep w misce, dodaj odciśnięte ziemniaki i wymieszaj.
- Wlej rozczyn drożdżowy i stopniowo dosypuj mąkę.
- Dorzuć rodzynki, wymieszaj i przykryj miskę czystą ściereczką.
- Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z obu stron, aż się zarumienią. Rób to na małym ogniu, aby się nie przypaliły.
Usmażone racuchy z ziemniakami odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwuj z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem jabłkowym, powidłami, cukrem pudrem lub miodem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by posmarować je pasztetową, ale sama polecam jednak słodkie dodatki. Smacznego!