Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć

Te tatarskie bułeczki to prawdziwy rarytas. Mięsne nadzienie sprawia, że uciszają burczenie w brzuchu, a miękkie ciasto rozkocha w sobie miłośników wytrawnych wypieków.

Bułeczki tatarskie z mięsemBułeczki tatarskie z mięsem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bułeczki nie muszą być słodkie i maślane. Peremechy to tatarski przysmak, który rozgościł się w wielu kuchniach. Charakterystyczna dziurka na środku pozwala zerknąć, co skrywają wewnątrz ciasta. To pyszny przepis na przekąskę, ciepłą kolację, czy ciekawą przystawkę. Jeśli zapakujesz je ze sobą na drugie śniadanie lub lunch do pracy, możesz liczyć na pełne zazdrości spojrzenia w twój talerz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Tatarski przysmak

W tatarskiej kuchni nie brakuje mięsnych potraw, a wiele tamtejszych przysmaków przygotowuje się przez gotowanie lub smażenie. Peremechy są daniem sycącym i prostym, dzięki czemu świetnie sprawdzały się w diecie Tatarów, prowadzących koczowniczy tryb życia. Łatwo je zapakować i zabrać ze sobą w drogę, a one same smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Peremechy to przysmak z mięsem w środku
Peremechy to przysmak z mięsem w środku © Adobe Stock

Jako że to danie typowe dla muzułmańskich Tatarów i Baszkirów, peremechy tradycyjnie nie zawierają wieprzowiny. Najczęściej używa się baraniny lub wołowiny, ale oczywiście przygotowując bułeczki w domu, możesz wybrać takie mięso, jakie lubisz najbardziej.

Przepis na peremechy

Puszyste ciasto drożdżowe i mięso mielone to połączenie, które można pokochać od pierwszego kęsa. Na dodatek smażenie sprawia, że na zewnątrz mamy chrupiąca, zarumienioną skórkę.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego.

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj cukier, łyżkę mąki i dobrze wymieszaj.
  2. Odstaw rozczyn na 10-15 minut, a przynajmniej podwoi swoją objętość.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, rozczyn, wlej olej i wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Mięso przełóż do miski.
  6. Dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wyrób dokładnie. Możesz dodać 1-2 łyżki zimnej wody lub bulionu, aby farsz był bardziej soczysty i kleisty.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko oprószony mąką blat. Podziel na 10-12 równych części.
  8. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3-5 mm i średnicy około 10-12 cm.
  9. Na środek każdego placka nałóż sporą łyżkę farszu, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów.
  10. Zbierz brzegi ciasta do góry, formując fałdowaną sakiewkę, ale pozostawiając mały otwór, przez który będzie widać farsz. Staraj się, aby brzegi były dobrze sklejone, a farsz nie wypadał.
  11. Odłóż uformowane peremechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczony blat i zostaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  12. W dużym, głębokim rondlu lub patelni rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego.
  13. Wkładaj bułeczki do gorącego oleju, najpierw otworem do dołu, aby farsz się ściął i zamknął soki w środku.
  14. Smaż przez około 3-5 minut, aż ciasto będzie złociste.
  15. Następnie przewróć peremechy na drugą stronę i smaż kolejne 3-5 minut, aż obie strony będą zarumienione, a mięso w środku usmażone.
  16. Wyjmuj usmażone peremechy i układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tatarskie peremechy są już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe