Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste

Wiele osób przygotowuje kotlety mielone z przepisu mamy lub babci. Najczęściej łączymy mięso z cebulą, jajkiem i namoczoną bułką. Odejście od tradycyjnego przepisu może być trudne, ale przynosi zaskakująco dobry rezultat. Tym razem zamiast cebuli dodałam inne warzywo.

Kotlety mielone najlepiej smakują z purée ziemniaczanymKotlety mielone najlepiej smakują z purée ziemniaczanym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Często podawane są z tłuczonymi ziemniakami i mizerią lub buraczkami na ciepło. Choć wiele osób zna tradycyjny przepis, niewielu wie, jak sprawić, by były one jeszcze bardziej soczyste. Jedną z metod jest dodanie do mięsa podsmażonej cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Jakie mięso na kotlety mielone?

Nie tylko dodatki mają wpływ na efekt końcowy. Bez wątpienia najważniejszym składnikiem jest mięso. Jeśli mielone wychodzą zbyt twarde, problemem może być ta podstawowa kwestia. Zwróć również uwagę na olej do smażenia. Wybieraj taki, który jest stabilny w wysokich temperaturach. Kotlety będą smażone na mocno rozgrzanej patelni.

Na kotlety najlepiej sprawdza się wieprzowina o większej zawartości tłuszczu, na przykład z łopatki lub karkówki. Możesz również zmieszać mięso wieprzowe z wołowym, aby zadbać o odpowiednią teksturę i głęboki smak tradycyjnej polskiej potrawy. Wybierz porcję świeżego mięsa i poproś o zmielenie w sklepie. Zapakowane w folię mielone z marketu często zawiera dużo wody i może być gorszej jakości.

Przepis na mielone z dodatkiem cukinii

Najpierw namocz bułkę w letniej wodzie, wyjmij mięso i pozostaw na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj cukinię.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 jajko,
  • 1 namoczona i odsączona kajzerka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Umyj i obierz cukinię, po czym zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą i pieprzem, odciśnij z nadmiaru wody, a następnie podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu, odstaw do przestygnięcia.
  2. Do mięsa mielonego dodaj usmażoną cukinię, namoczoną i odsączoną bułkę, jedno surowe jajko, sól, pieprz i majeranek. Wyrób na spójną masę.
  3. W zwilżonych dłoniach uformuj owalne kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  4. Smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem z obydwu stron na rumiany kolor.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska