Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste

Wiele osób przygotowuje kotlety mielone z przepisu mamy lub babci. Najczęściej łączymy mięso z cebulą, jajkiem i namoczoną bułką. Odejście od tradycyjnego przepisu może być trudne, ale przynosi zaskakująco dobry rezultat. Tym razem zamiast cebuli dodałam inne warzywo.

Kotlety mielone najlepiej smakują z purée ziemniaczanymKotlety mielone najlepiej smakują z purée ziemniaczanym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Często podawane są z tłuczonymi ziemniakami i mizerią lub buraczkami na ciepło. Choć wiele osób zna tradycyjny przepis, niewielu wie, jak sprawić, by były one jeszcze bardziej soczyste. Jedną z metod jest dodanie do mięsa podsmażonej cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Jakie mięso na kotlety mielone?

Nie tylko dodatki mają wpływ na efekt końcowy. Bez wątpienia najważniejszym składnikiem jest mięso. Jeśli mielone wychodzą zbyt twarde, problemem może być ta podstawowa kwestia. Zwróć również uwagę na olej do smażenia. Wybieraj taki, który jest stabilny w wysokich temperaturach. Kotlety będą smażone na mocno rozgrzanej patelni.

Na kotlety najlepiej sprawdza się wieprzowina o większej zawartości tłuszczu, na przykład z łopatki lub karkówki. Możesz również zmieszać mięso wieprzowe z wołowym, aby zadbać o odpowiednią teksturę i głęboki smak tradycyjnej polskiej potrawy. Wybierz porcję świeżego mięsa i poproś o zmielenie w sklepie. Zapakowane w folię mielone z marketu często zawiera dużo wody i może być gorszej jakości.

Przepis na mielone z dodatkiem cukinii

Najpierw namocz bułkę w letniej wodzie, wyjmij mięso i pozostaw na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj cukinię.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 jajko,
  • 1 namoczona i odsączona kajzerka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Umyj i obierz cukinię, po czym zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą i pieprzem, odciśnij z nadmiaru wody, a następnie podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu, odstaw do przestygnięcia.
  2. Do mięsa mielonego dodaj usmażoną cukinię, namoczoną i odsączoną bułkę, jedno surowe jajko, sól, pieprz i majeranek. Wyrób na spójną masę.
  3. W zwilżonych dłoniach uformuj owalne kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  4. Smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem z obydwu stron na rumiany kolor.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze