WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata

Kotlety siekane z kurczaka to klasyk, ale w wersji wiosennej przemycam do nich dodatkową porcję zieleniny. Nie tylko pysznie smakują, ale też mają nieco więcej wartości odżywczych. Przygotowanie zajmie ci chwilę, a z moim patentem usmażysz je bez efektu tłustej otoczki wokół kotleta.

Kotlety siekane to klasyk - ja robię je we wiosennej wersjiKotlety siekane to klasyk - ja robię je we wiosennej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Kotlety siekane to popularna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Przygotowuje się je z drobno posiekanego mięsa, najczęściej kurczaka, co nadaje im delikatną konsystencję. W masie znajduje się też majonez, który w trakcie nieodpowiedniego smażenia może sprawić, że danie wyjdzie za tłuste. Na szczęście jest na to patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Jak smażyć kotlety siekane, żeby "nie piły" tłuszczu?

Aby kotlety nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia, zawsze dobrze rozgrzewam patelnię. Gdy masa trafi na patelnię, powinna od razu wydawać charakterystyczny dźwięk "syczenia", co sprawia, że powierzchnia kotleta szybko się ścina, ograniczając wchłanianie tłuszczu. To jest absolutnie podstawa i kluczowy moment, bo później trudno uratować danie, kiedy zacznie "pić" olej do smażenia. Polecam używać patelni z powłoką nieprzywierającą, taką jak ceramiczna, teflonowa czy tytanowa, co pozwala na użycie minimalnej ilości tłuszczu. Smażenie powinno odbywać się na średnim ogniu i trwać nie dłużej niż 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu warto odkładać kotlety na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Przepis na kotlety siekane z ziołami

Jakie zioła sprawdzą się najlepiej? Podstawowa i najprostsza wersja to świeży koperek lub natka pietruszki. Wiosną sięgam jednak po inny składnik, czyli czosnek niedźwiedzi. Doda charakteru i naprawdę wyjątkowego smaku, z którego najlepiej korzystać w sezonie - a ten nie trwa długo. Pamiętaj jednak, aby pozyskać te zielone liście w sposób legalny.

Składniki (na około 10 kotletów):

  • 500 g filetu z kurczaka (najlepiej z udźca lub filetu z udka, ponieważ są bardziej soczyste),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół pęczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia (np. rzepakowy).

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w drobną kostkę o wielkości około 0,5 cm i umieść w dużej misce.
  2. Do mięsa dodaj jajka, majonez oraz mąkę ziemniaczaną.
  3. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć do miski.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw masę na 10–15 minut, aby składniki się przegryzły.
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wystarczającą do pokrycia dna.
  7. Smaż porcjami i podaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze