Nie ma gorszego błędu. Mizeria będzie gorzka i nikt nie zechce jej zjeść

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek podawanych latem. Chłodna, lekka i orzeźwiająca – idealnie komponuje się z obiadem w upalne dni. Jej główny składnik, ogórek, może jednak czasem zaskoczyć nieprzyjemnym, gorzkim posmakiem. Jak temu zapobiec? Oto sprawdzone sposoby na idealną mizerię bez niechcianej goryczy.

Jaki jest najgorszy błąd przy robieniu mizerii?Jaki jest najgorszy błąd przy robieniu mizerii?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skąd bierze się goryczka?

Gorycz w ogórkach, zwłaszcza gruntowych, to efekt obecności kukurbitacyny – naturalnej substancji chroniącej roślinę przed szkodnikami. Choć zwykle występuje w liściach i łodygach, może przeniknąć do owocu, zwłaszcza w niesprzyjających warunkach uprawy. Susza, nagłe zmiany temperatury czy niewłaściwa pielęgnacja zwiększają ryzyko pojawienia się gorzkiego smaku, głównie w okolicach nasady ogórek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Jak rozpoznać gorzkie ogórki?

Na pierwszy rzut oka trudno ocenić, czy ogórki będą gorzkie. Jednak te o bardzo ciemnej, nierównomiernej skórce, zwiędnięte lub miękkie przy końcach, a także wydzielające intensywny zapach po przecięciu, znacznie częściej okazują się nieprzyjemne w smaku. Dlatego przed przygotowaniem całej surówki warto przekroić ogórka i spróbować małego kawałka – to prosty sposób, by uniknąć kulinarnej wpadki.

Dlaczego mizeria staje się gorzka?

Czasami zdarza się, że mizeria staje się gorzka, mimo że ogórek wydawał się smaczny. Wszystko przez jeden z najgorszych błędów podczas przygotowywania tej surówki, czyli obieranie ogórka od strony nasady ku końcowi. To właśnie tam w najciemniejszym miejscu, gromadzi się najwięcej gorzkich związków. Jeśli zaczniemy obieranie od tej strony, rozprowadzamy kukurbitacynę po całym ogórku – także po częściach, które byłyby smaczne.

Zawsze obieraj ogórki od jaśniejszej strony (od końca), w kierunku nasady. To prosty, ale kluczowy sposób na ograniczenie goryczy.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku