Nie ma gorszego błędu. Mizeria będzie gorzka i nikt nie zechce jej zjeść

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek podawanych latem. Chłodna, lekka i orzeźwiająca – idealnie komponuje się z obiadem w upalne dni. Jej główny składnik, ogórek, może jednak czasem zaskoczyć nieprzyjemnym, gorzkim posmakiem. Jak temu zapobiec? Oto sprawdzone sposoby na idealną mizerię bez niechcianej goryczy.

Jaki jest najgorszy błąd przy robieniu mizerii?Jaki jest najgorszy błąd przy robieniu mizerii?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skąd bierze się goryczka?

Gorycz w ogórkach, zwłaszcza gruntowych, to efekt obecności kukurbitacyny – naturalnej substancji chroniącej roślinę przed szkodnikami. Choć zwykle występuje w liściach i łodygach, może przeniknąć do owocu, zwłaszcza w niesprzyjających warunkach uprawy. Susza, nagłe zmiany temperatury czy niewłaściwa pielęgnacja zwiększają ryzyko pojawienia się gorzkiego smaku, głównie w okolicach nasady ogórek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Jak rozpoznać gorzkie ogórki?

Na pierwszy rzut oka trudno ocenić, czy ogórki będą gorzkie. Jednak te o bardzo ciemnej, nierównomiernej skórce, zwiędnięte lub miękkie przy końcach, a także wydzielające intensywny zapach po przecięciu, znacznie częściej okazują się nieprzyjemne w smaku. Dlatego przed przygotowaniem całej surówki warto przekroić ogórka i spróbować małego kawałka – to prosty sposób, by uniknąć kulinarnej wpadki.

Dlaczego mizeria staje się gorzka?

Czasami zdarza się, że mizeria staje się gorzka, mimo że ogórek wydawał się smaczny. Wszystko przez jeden z najgorszych błędów podczas przygotowywania tej surówki, czyli obieranie ogórka od strony nasady ku końcowi. To właśnie tam w najciemniejszym miejscu, gromadzi się najwięcej gorzkich związków. Jeśli zaczniemy obieranie od tej strony, rozprowadzamy kukurbitacynę po całym ogórku – także po częściach, które byłyby smaczne.

Zawsze obieraj ogórki od jaśniejszej strony (od końca), w kierunku nasady. To prosty, ale kluczowy sposób na ograniczenie goryczy.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca