Mizeria może się schować. Do obiadu robię jeszcze lepszy dodatek z ogórków
Choć mizeria od lat króluje na polskich stołach jako klasyczny dodatek do obiadu, czasem warto sięgnąć po coś nowego, co doda daniu śródziemnomorskiego charakteru. Właśnie dlatego coraz częściej zamiast tradycyjnego ogórkowego przysmaku przygotowuję tzatziki z fetą. Świetnie komponują się one z grillowanymi mięsami, pieczonymi warzywami, ale też jako dodatek do zwykłego obiadu.
Mizeria? Owszem, smaczna i dobrze znana. Ale od kiedy odkryłam tzatziki z fetą, nie ma już powrotu do tradycji. Kremowy jogurt, chrupiące ogórki, aromatyczny czosnek i wyrazista feta — to połączenie robi furorę na każdym obiedzie. Podaję jako dodatek do mięsa, grilla, pieczonych ziemniaków, a czasem... jem po prostu łyżką prosto z miseczki. Tzatziki z fetą jest nie tylko świeże i lekkie, ale też bardziej wyraziste niż klasyczna wersja. I jedno jest pewne — mizeria przy nim naprawdę może się schować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Przepis na tzatziki z fetą
Tzatziki z fetą to idealna alternatywa dla klasycznej mizerii — kremowe, orzeźwiające i pełne wyrazistego smaku. Ser feta nadaje mu charakteru i sprawia, że doskonale pasuje nie tylko do lekkich letnich obiadów, ale także do dań z grilla i pieczonych mięs.
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego,
- 3 mniejsze ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
- 2–3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 150 g sera feta,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach, solę delikatnie i odstawiam na kilka minut, aby puściły sok.
- Odciskam ogórki z nadmiaru wody, jogurt grecki przekładam do miski, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny, dokładnie mieszam.
- Do jogurtu dodaję odciśnięte ogórki oraz pokruszoną fetę, całość doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Mieszam i odstawiam do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Dlaczego warto sięgnąć po tzatziki z fetą?
Tzatziki z fetą to nie tylko pyszny dodatek do obiadu czy grilla, ale także świetny sposób na wprowadzenie do diety wartościowych składników. Bazą tego sosu jest jogurt grecki — bogaty w białko, wapń i probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit i poprawiają trawienie. Dodatek świeżych ogórków dostarcza witamin, działa orzeźwiająco i nawadnia organizm, zwłaszcza w cieplejsze dni.
Nie bez znaczenia jest także czosnek — naturalny antybiotyk o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, który od wieków wykorzystywany jest w kuchni nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia. Ser feta natomiast, oprócz charakterystycznego smaku, dostarcza białka i wapnia, a dzięki swojej słoności pozwala ograniczyć ilość dodawanej soli.