Tatarski przysmak zrób w domu. Na kolację będzie jak znalazł

Ten cienki, smażony na tłuszczu pieróg, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków kuchni tatarskiej. Chociaż może brzmieć tajemniczo, to z łatwością odtworzyć go w swoim domu.

Czeburek będzie smaczną przekąską lub kolacjąCzeburek będzie smaczną przekąską lub kolacją
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Czeburek to pyszny przepis na ciepłą kolację, efektowną przekąskę, czy nawet na obiad. Pod chrupiącym, wysmażonym ciastem skrywa się farsz. Najczęściej jest to mięso, tradycyjnie baranina lub wołowina z cebulką. To danie kuchni tatarskiej, które pojawia się również w Ukrainie, Rosji, na Kaukazie i w Azji Środkowej. Jest półokrągły i przypomina kształtem nasze pierogi, ale jest zdecydowanie większych rozmiarów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Tatarski czeburek

Czeburek powstaje z prostego ciasta na bazie mąki, soli oraz wody. Zajadali się nią Tatarzy, Mongołowie oraz tureckie ludy. Mówi się, że powstał jako sycąca przekąska pasterzy i wojowników, bo łatwo było go przechowywać i transportować. Na dodatek wystarczy wziąć go w rękę i można jeść jak kanapkę, bez żadnych sztućców.

Czeburek to znany na świecie przysmak
Czeburek to znany na świecie przysmak © Adobe Stock

Co ciekawe, czeburek w 26 września 2022 trafił na polską Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego. Chociaż historycznie główne osadnictwo Tatarów koncentrowało się na Podlasiu, mniejsze grupy i ich kultura mogły być obecne także w innych regionach Polski, w tym na Lubelszczyźnie.

Przepis na czeburek

Znaleźć można różne warianty farszu, takie jak ziemniaki, ser, grzyby, kapusta czy jajka. Na Krymie popularne są czebureki z serem i pomidorami. Klasycznie jednak stawia się na mięso. Może być ono mielone lub bardzo drobno posiekane, jak do tatara.

Składniki:


Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju roślinnego do ciasta,
  • olej do smażenia.


Farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 duże cebule,
  • pół szklanki bulionu lub wody,
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub kolendra.

Sposób przygotowania:


  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
  2. Dodaj gorącą wodę i olej.
  3. Wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  5. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj posiekaną cebulę, bulion lub wodę, sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszaj.
  6. Podziel ciasto na kilka mniejszych części. Każdą część rozwałkuj na cienki okrągły placek o średnicy około 15-20 cm.
  7. Na połowie każdego placka rozsmaruj cienką warstwę farszu, zostawiając trochę wolnego miejsca na brzegach.
  8. Złóż placek na pół, tworząc półksiężyc.
  9. Dokładnie zlep brzegi, dociskając je widelcem, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia tak jak przy pierogach.
  10. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej.
  11. Smaż czebureki partiami, po kilka sztuk naraz, aż będą złociste i chrupiące z obu stron.
  12. Wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe czebureki podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę