Tatarski przysmak zrób w domu. Na kolację będzie jak znalazł
Ten cienki, smażony na tłuszczu pieróg, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków kuchni tatarskiej. Chociaż może brzmieć tajemniczo, to z łatwością odtworzyć go w swoim domu.
Czeburek to pyszny przepis na ciepłą kolację, efektowną przekąskę, czy nawet na obiad. Pod chrupiącym, wysmażonym ciastem skrywa się farsz. Najczęściej jest to mięso, tradycyjnie baranina lub wołowina z cebulką. To danie kuchni tatarskiej, które pojawia się również w Ukrainie, Rosji, na Kaukazie i w Azji Środkowej. Jest półokrągły i przypomina kształtem nasze pierogi, ale jest zdecydowanie większych rozmiarów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Tatarski czeburek
Czeburek powstaje z prostego ciasta na bazie mąki, soli oraz wody. Zajadali się nią Tatarzy, Mongołowie oraz tureckie ludy. Mówi się, że powstał jako sycąca przekąska pasterzy i wojowników, bo łatwo było go przechowywać i transportować. Na dodatek wystarczy wziąć go w rękę i można jeść jak kanapkę, bez żadnych sztućców.
Co ciekawe, czeburek w 26 września 2022 trafił na polską Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego. Chociaż historycznie główne osadnictwo Tatarów koncentrowało się na Podlasiu, mniejsze grupy i ich kultura mogły być obecne także w innych regionach Polski, w tym na Lubelszczyźnie.
Przepis na czeburek
Znaleźć można różne warianty farszu, takie jak ziemniaki, ser, grzyby, kapusta czy jajka. Na Krymie popularne są czebureki z serem i pomidorami. Klasycznie jednak stawia się na mięso. Może być ono mielone lub bardzo drobno posiekane, jak do tatara.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka oleju roślinnego do ciasta,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 duże cebule,
- pół szklanki bulionu lub wody,
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub kolendra.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
- Dodaj gorącą wodę i olej.
- Wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj posiekaną cebulę, bulion lub wodę, sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel ciasto na kilka mniejszych części. Każdą część rozwałkuj na cienki okrągły placek o średnicy około 15-20 cm.
- Na połowie każdego placka rozsmaruj cienką warstwę farszu, zostawiając trochę wolnego miejsca na brzegach.
- Złóż placek na pół, tworząc półksiężyc.
- Dokładnie zlep brzegi, dociskając je widelcem, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia tak jak przy pierogach.
- W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej.
- Smaż czebureki partiami, po kilka sztuk naraz, aż będą złociste i chrupiące z obu stron.
- Wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe czebureki podawaj na ciepło. Smacznego!