Na grilla robię te mięsne szaszłyki. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Szaszłyki obok kiełbasy i karkówki to pozycja obowiązkowa na grilla. Kiedy robię je według tego przepisu, znikają od razu po zdjęciu z rusztu.
Sezon na grilla powoli się rozkręca. Nie sprzyja mało wiosenna pogoda, ale kiedy ruszy już z kopyta, to nie da się go zatrzymać. Przydomowe ogródki wypełnia woń mięsa, która od razu przyprawia o wzmożoną pracę ślinianek. W moim domu hitem są szaszłyki z karkówki, przetykane kawałkami cebuli, papryki oraz boczku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Szaszłyki z karkówki
Karkówka to jedno z najlepszych mięs, jakie można wybrać na grilla. Sprawdzi się nie tylko do pieczenia w plastrach, ale również w formie szaszłyków. Dzięki zawartości tłuszczu kawałki pozostają soczyste i miękkie, nawet przy dłuższym pieczeniu. Wspaniale chłonie również smak marynaty. To właśnie ona jest kluczem do sukcesu.
Dodatkowe nawilżenie zapewniają kawałki boczku. Żeby nie było tam samego mięsa, na patyku lądują także kawałki cebuli oraz papryki. Dodatkowo aromatyzują całość i urozmaicają smak. Przepis jest prosty, ale za przygotowanie należy zabrać się wcześniej, bo karkówka musi spędzić trochę czasu w marynacie.
Składniki:
kładniki:
- 1 kg karkówki w kawałku,
- 200 g surowego boczku,
- 3 cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka.
Marynata:
- 125 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 2- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka sosu sojowego.
Sposób wykonania:
- Karkówkę oraz boczek pokrój na kawałki przełóż do miski.
- W osobnym naczyniu połącz wszystkie składniki marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Marynatę dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj, by całkowicie je otoczyła.
- Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij z lodówki i odstaw, by mięso złapało temperaturę pokojową.
- Papryki pokrój w kostki, cebulę w plastry.
- Patyki do szaszłyków nawilż, aby nie przypalały się na ogniu.
- Nadziewaj na zmianę karkówkę, boczek, paprykę i cebulę.
- Grilluj przez około 30-40 minut, co jakiś czas obracając.
Czas grillowania zależy od tego, jak duże będą kawałki. Takie szaszłyki możesz przygotować również w piekarniku. Wstaw je do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut, obracając je co jakiś czas. Soczyste szaszłyki z karkówki są już gotowe. Smacznego!