Żadna kiełbasa czy karkówka. Na grillu kładę bałkańskie ćevapi
To coś więcej niż zwykłe mięso mielone z grilla. Bakłański przysmak pokochają miłośnicy wyrazistych smaków. Godnie zastąpi karkówkę czy kiełbasę, podbijając kubki smakowe już od pierwszego kęsa.
Chociaż początek maja nie rozpieszcza nas pod kątem pogody, to niestrudzonych miłośników grillowania nie odstraszą nawet chmury. Poza tym cały sezon jeszcze przed nami, więc warto mieć w zanadrzu przepisy na dania z rusztu, którymi można oczarować gości. Zamiast po raz kolejny wykładać kiełbasę i karkówkę, postaw na ćevapi, nazywane również ćevapčići. Bałkański przysmak świetnie odnajdzie się na polskich stołach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite
Bakłańskie ćevapi z grilla
To jedno z dań, którymi zajadać się można podczas wizyty w Czarnogórze, Serbii, Bośni i Hercegowinie czy Bułgarii. Mięso mielone doprawia się wyrazistymi przyprawami i formuje niewielkie kiełbaski. Najczęściej używa się soli, pieprzu, czosnku, cebuli (drobno posiekanej lub startej), a czasami także papryki kuminu czy natki pietruszki. W masie ląduje również soda oczyszczona, która pomaga zachować soczystość mięsa i uzyskać podczas pieczenia chrupiącą, zarumienioną skorupkę. Oczywiście mowa tutaj o symbolicznej ilości, by nie zabić smaku mięsa.
Tak przygotowane mięso najczęściej grilluje się je na ruszcie, ale można je również smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Na Bałkanach często serwuje się je z płaskim chlebkiem typu pita, wcześniej nieco podgrzanym. Do tego świetnie pasuje również ajvar oraz tzatziki, świeże warzywa i frytki.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub mieszanka),
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- posiekana drobno natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż mięso mielone. Najlepiej wybrać mieszankę wieprzowiny oraz wołowiny.
- Dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek.
- Wsyp sodę oczyszczoną, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól i czarny pieprz.
- Dokładnie wyrabiaj masę mięsną rękami przez około 5-10 minut. Dzięki temu składniki dobrze się połączą, a mięso stanie się bardziej zwarte. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodaj stopniowo zimną wodę lub bulion, aż uzyskasz lekko lepką konsystencję, która będzie się dobrze formować.
- Z przygotowanej masy formuj małe, podłużne paluszki o długości około 5-7 cm i średnicy około 1-1,5 cm. Możesz lekko zwilżyć dłonie wodą, aby mięso się nie kleiło.
- Uformowane Ćevapčići przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Chłodzenie pozwoli przyprawom się przegryźć, a mięsu stężeć, co ułatwi grillowanie lub smażenie. Jeśli jednak nie masz czasu, to możesz od razu zabrać się za pieczenie.
- Grilluj cevapčići z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. Zajmie to około 10-15 minut, w zależności od grubości i temperatury grilla.
Gotowe mięso podawaj z wybranymi dodatkami. Smacznego!