PrzepisObowiązkowy składnik kotletów mielonych według doświadczonych gospodyń. To właśnie dzięki niemu są soczyste i delikatne

Obowiązkowy składnik kotletów mielonych według doświadczonych gospodyń. To właśnie dzięki niemu są soczyste i delikatne

Obowiązkowy składnik kotletów mielonych według gospodyń, dzięki niemu są soczyste i delikatne - Pyszności; Foto: Canva.com
Obowiązkowy składnik kotletów mielonych według gospodyń, dzięki niemu są soczyste i delikatne - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
03.09.2022 08:55

Soczyste i delikatne kotlety mielone skrywają w sobie często jeden, powszechnie znany produkt. Okazuje się, że jest nim soda oczyszczona. Dzięki niej potrawa odznacza się idealną konsystencją. Jeśli masz dość twardych i suchych mielonych - poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę kultową potrawę. Danie zachwyci całą twoją rodzinę!

Dobrze przygotowane kotlety mielone są wyjątkowo delikatne i soczyste. Taka potrawa wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanego purée. Jeśli chcesz mieć pewność, że ich konsystencja wyjdzie idealnie - dodaj do masy mięsnej sodę oczyszczoną. Efekt pozytywnie cię zaskoczy!

Sekret soczystych kotletów mielonych

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Nikt z nas nie przepada za suchymi i twardymi kotletami mielonymi. Niestety nieraz zdarzyło nam się takie przygotować. Jak możemy temu zapobiec? Okazuje się, że jest na to prosty sposób. W związku z tym przed smażeniem kotletów dodaj do masy mięsnej niewielką ilość sody oczyszczonej. Wystarczy szczypta tego składnika. Następnie odłóż masę na około 15 minut. Po tym czasie smaż kotlety. Gotowe danie odznacza się pięknym kolorem i jest wyjątkowo soczyste.

Kotlety mielone

Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sucha bułka - namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • ewentualnie szczypta sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj do niego jajko, odciśniętą bułkę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie wyrabiaj masę rękoma. Jeśli chcesz, aby twoje kotlety wyszły wyjątkowo soczyste - dodaj do masy szczyptę sody oczyszczonej.

Z mięsnej masy formuj okrągłe kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety odkładamy na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Gotowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Jeśli masz ochotę na nieco inną potrawę z mięsem mielonym w roli głównej - to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z mięsa mielonego i cebuli krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także