Obowiązkowy składnik kotletów mielonych według doświadczonych gospodyń. To właśnie dzięki niemu są soczyste i delikatne

Soczyste i delikatne kotlety mielone skrywają w sobie często jeden, powszechnie znany produkt. Okazuje się, że jest nim soda oczyszczona. Dzięki niej potrawa odznacza się idealną konsystencją. Jeśli masz dość twardych i suchych mielonych - poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę kultową potrawę. Danie zachwyci całą twoją rodzinę!

ObrazekObowiązkowy składnik kotletów mielonych według gospodyń, dzięki niemu są soczyste i delikatne - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Dobrze przygotowane kotlety mielone są wyjątkowo delikatne i soczyste. Taka potrawa wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanego purée. Jeśli chcesz mieć pewność, że ich konsystencja wyjdzie idealnie - dodaj do masy mięsnej sodę oczyszczoną. Efekt pozytywnie cię zaskoczy!

Sekret soczystych kotletów mielonych

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Nikt z nas nie przepada za suchymi i twardymi kotletami mielonymi. Niestety nieraz zdarzyło nam się takie przygotować. Jak możemy temu zapobiec? Okazuje się, że jest na to prosty sposób. W związku z tym przed smażeniem kotletów dodaj do masy mięsnej niewielką ilość sody oczyszczonej. Wystarczy szczypta tego składnika. Następnie odłóż masę na około 15 minut. Po tym czasie smaż kotlety. Gotowe danie odznacza się pięknym kolorem i jest wyjątkowo soczyste.

Kotlety mielone

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sucha bułka - namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • ewentualnie szczypta sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj do niego jajko, odciśniętą bułkę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie wyrabiaj masę rękoma. Jeśli chcesz, aby twoje kotlety wyszły wyjątkowo soczyste - dodaj do masy szczyptę sody oczyszczonej.

Z mięsnej masy formuj okrągłe kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety odkładamy na talerz pokryty ręcznikiem papierowym. Gotowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Jeśli masz ochotę na nieco inną potrawę z mięsem mielonym w roli głównej - to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z mięsa mielonego i cebuli krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa