Kroję na plastry i układam na grillu. Do karkówki pasuje lepiej niż keczup

Zanim ruszysz na zakupy przed weekendowym grillowaniem, obowiązkowo dopisz do listy kilka składników. Ten prosty dodatek oczaruje gości i sprawi, że szybko dostaniesz tytuł króla rusztu.

Pieczone pomidoryPieczone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Obok kiełbasy, karkówki czy kaszanki położyć na grillu również warzywa. Pomidory zapieczone wraz z dodatkiem apetycznie roztopionego sera to świetna przekąska i pyszny dodatek do mięs. Przygotowanie jest ekspresowe i proste, a goście padną z zachwytu. Nie potrzeba wiele, by stworzyć coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Pomidory z grilla

Chociaż pieczarki, cukinia czy papryka na grillu nikogo nie dziwią, bo często stają się bazą do szaszłyków, to pomidory są pewnego rodzaju innowacją. Można pomyśleć, że to nie zadziała — wszak składają się głównie z wody. Okazuje się jednak, że w połączeniu z prostymi dodatkami zagrają koncertowo.

Sałatka caprese to klasyk, który gości często na stołach w czasie rodzinnego grillowania. Tym razem została przeniesiona na ruszt. Wybierz pomidory, które nie są zbyt miękkie, aby dobrze trzymały formę na grillu. Do tego mozzarella, najlepiej ta sucha lub porządnie odsączona z wody, odrobina oliwy i trochę ziół. Takie pomidory świetnie zastąpią ketchup do karkówki.

Składniki:

  • 2-3 duże pomidory,
  • 150 g mozzarelli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój w grube plastry i ułóż na tacce do grillowania.
  2. Skropl oliwą z oliwek i posyp posiekanym drobno czosnkiem.
  3. Dodaj świeżą bazylię, sól oraz pieprzem.
  4. Przykryj pomidor plasterkiem sera.
  5. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 5-7 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Uważaj, aby nie przypalić - ostateczny czas pieczenia zależy od grubości plastrów pomidora.

Tak przygotowane pomidory podawaj od razu po zdjęciu z rusztu. Najlepiej smakują na ciepło, gdy mozzarella apetycznie się ciągnie. Sprawdzą się również na grzankach. Zamiast świeżej bazylii możesz użyć tej suszonej. Sprawdzi się tutaj również oregano (zarówno świeże, jak i suszone) czy zioła prowansalskie. Możesz również dodać więcej czosnku albo całkowicie z niego zrezygnować. To prosty przepis, który łatwo dopasujesz do swoich preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯