Kroję na plastry i układam na grillu. Do karkówki pasuje lepiej niż keczup
Zanim ruszysz na zakupy przed weekendowym grillowaniem, obowiązkowo dopisz do listy kilka składników. Ten prosty dodatek oczaruje gości i sprawi, że szybko dostaniesz tytuł króla rusztu.
Obok kiełbasy, karkówki czy kaszanki położyć na grillu również warzywa. Pomidory zapieczone wraz z dodatkiem apetycznie roztopionego sera to świetna przekąska i pyszny dodatek do mięs. Przygotowanie jest ekspresowe i proste, a goście padną z zachwytu. Nie potrzeba wiele, by stworzyć coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie
Pomidory z grilla
Chociaż pieczarki, cukinia czy papryka na grillu nikogo nie dziwią, bo często stają się bazą do szaszłyków, to pomidory są pewnego rodzaju innowacją. Można pomyśleć, że to nie zadziała — wszak składają się głównie z wody. Okazuje się jednak, że w połączeniu z prostymi dodatkami zagrają koncertowo.
Sałatka caprese to klasyk, który gości często na stołach w czasie rodzinnego grillowania. Tym razem została przeniesiona na ruszt. Wybierz pomidory, które nie są zbyt miękkie, aby dobrze trzymały formę na grillu. Do tego mozzarella, najlepiej ta sucha lub porządnie odsączona z wody, odrobina oliwy i trochę ziół. Takie pomidory świetnie zastąpią ketchup do karkówki.
Składniki:
- 2-3 duże pomidory,
- 150 g mozzarelli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokrój w grube plastry i ułóż na tacce do grillowania.
- Skropl oliwą z oliwek i posyp posiekanym drobno czosnkiem.
- Dodaj świeżą bazylię, sól oraz pieprzem.
- Przykryj pomidor plasterkiem sera.
- Ułóż na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 5-7 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Uważaj, aby nie przypalić - ostateczny czas pieczenia zależy od grubości plastrów pomidora.
Tak przygotowane pomidory podawaj od razu po zdjęciu z rusztu. Najlepiej smakują na ciepło, gdy mozzarella apetycznie się ciągnie. Sprawdzą się również na grzankach. Zamiast świeżej bazylii możesz użyć tej suszonej. Sprawdzi się tutaj również oregano (zarówno świeże, jak i suszone) czy zioła prowansalskie. Możesz również dodać więcej czosnku albo całkowicie z niego zrezygnować. To prosty przepis, który łatwo dopasujesz do swoich preferencji. Smacznego!