Na grilla przygotowuję turecki przysmak. Pachnie tak, że wszyscy sąsiedzi się zbiegają
Sezon na grilla właśnie startuje, a smaczne aromaty zaczynają wypełniać przydomowe ogródki. Chociaż bez wątpienia każdy z utęsknieniem czeka na kiełbasę i karkówkę, to ten przysmak szybko zyska miano ulubieńca.
Znane są kuchni tureckiej, ale i na Bałkanach dostaniesz je bez problemu. Oba te kraje nie stronią od aromatycznych potraw opiekanych nad paleniskiem, więc zdecydowanie warto zaufać ichniejszym przepisom. Kofty są na to najlepszym dowodem. Aromatyczne mięso naszpikowane przyprawami zdecydowanie nie przypomina tradycyjnych mielonych. Podczas grillowania te mięsne kąski zrobią prawdziwą furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia
Kofta na grilla
Żadna tam kiełbaska, karkówka w marynacie czy pikantne skrzydełka. To właśnie kofty wywołały poruszenie wśród moich gości. Zapach pieczonego mięsa kusi nie tylko bliskich. Trochę jak w "Samych Swoich" do płotu zawołała mnie moja sąsiadka i poprosiła o zdradzenie tajemnicy, co tak pięknie pachnie. Załapała się na porcję i następnego dnia ten sam aromat poczułam z jej ogrodu.
Przygotowanie kofty na grilla nie jest trudne. Wystarczy wymieszać mięso z przyprawami i wrzucić na ruszt. Najlepiej całość przygotować dwie godziny wcześniej, by aromaty dobrze się przenikły. Tradycyjnie do kofty wykorzystuje się jagnięcinę i baraninę, ale zwykła wołowina również da radę. W wersji bardziej budżetowej możesz sięgnąć po mięso wieprzowo-wołowe lub po prostu mielone z łopatki.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy lub oleju,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu,
- szczypta kminu rzymskiego,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dodaj do mielonego mięsa.
- Dorzuć przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę, oliwę i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny.
- Patyczki do szaszłyków nawilż wodą, aby nie przypaliły się na ruszcie.
- Bierz porcje mięsnej masy i otulaj nią patyk. Uformuj wałeczek lub podłużny kształt. Postaraj się, by kofty były podobnej wielkości.
- Gotowe mięsne szaszłyki wykładaj na grill i piecz przez około 8-10 minut z każdej strony.
Gotowe kofty z grilla podawaj na ciepło. Świetnie smakują z różnymi sosami, np. tzatziki, sosem jogurtowo-miętowym, hummusem, a także z pieczywem pita, ryżem lub świeżymi warzywami. Smacznego!