Na grilla przygotowuję turecki przysmak. Pachnie tak, że wszyscy sąsiedzi się zbiegają

Sezon na grilla właśnie startuje, a smaczne aromaty zaczynają wypełniać przydomowe ogródki. Chociaż bez wątpienia każdy z utęsknieniem czeka na kiełbasę i karkówkę, to ten przysmak szybko zyska miano ulubieńca.

Kofta świetnie sprawdzi się na grillaKofta świetnie sprawdzi się na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Znane są kuchni tureckiej, ale i na Bałkanach dostaniesz je bez problemu. Oba te kraje nie stronią od aromatycznych potraw opiekanych nad paleniskiem, więc zdecydowanie warto zaufać ichniejszym przepisom. Kofty są na to najlepszym dowodem. Aromatyczne mięso naszpikowane przyprawami zdecydowanie nie przypomina tradycyjnych mielonych. Podczas grillowania te mięsne kąski zrobią prawdziwą furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

Kofta na grilla

Żadna tam kiełbaska, karkówka w marynacie czy pikantne skrzydełka. To właśnie kofty wywołały poruszenie wśród moich gości. Zapach pieczonego mięsa kusi nie tylko bliskich. Trochę jak w "Samych Swoich" do płotu zawołała mnie moja sąsiadka i poprosiła o zdradzenie tajemnicy, co tak pięknie pachnie. Załapała się na porcję i następnego dnia ten sam aromat poczułam z jej ogrodu.

Kofty gotowe do pieczenia
Kofty gotowe do pieczenia © Adobe Stock | Mjucha

Przygotowanie kofty na grilla nie jest trudne. Wystarczy wymieszać mięso z przyprawami i wrzucić na ruszt. Najlepiej całość przygotować dwie godziny wcześniej, by aromaty dobrze się przenikły. Tradycyjnie do kofty wykorzystuje się jagnięcinę i baraninę, ale zwykła wołowina również da radę. W wersji bardziej budżetowej możesz sięgnąć po mięso wieprzowo-wołowe lub po prostu mielone z łopatki.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dodaj do mielonego mięsa.
  2. Dorzuć przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę, oliwę i dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny.
  4. Patyczki do szaszłyków nawilż wodą, aby nie przypaliły się na ruszcie.
  5. Bierz porcje mięsnej masy i otulaj nią patyk. Uformuj wałeczek lub podłużny kształt. Postaraj się, by kofty były podobnej wielkości.
  6. Gotowe mięsne szaszłyki wykładaj na grill i piecz przez około 8-10 minut z każdej strony.

Gotowe kofty z grilla podawaj na ciepło. Świetnie smakują z różnymi sosami, np. tzatziki, sosem jogurtowo-miętowym, hummusem, a także z pieczywem pita, ryżem lub świeżymi warzywami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥