Ta karkówka rozpływa się w ustach. Prosta marynata robi robotę

Karkówka w aromatycznych przyprawach szybko podbija kubki smakowe. Nie może jej zabraknąć w czasie sezonu na grillowanie.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ta karkówka to po prostu niebo w gębie. Jest soczysta i krucha, a prosta kompozycja przypraw wydobywa z mięsa wszystko to, co najlepsze. Ten klasyczny przepis na grillowaną karkówkę to must have wszystkich miłośników dań z rusztu. Bez zbędnych udziwnień, tutaj siła tkwi w prostocie.

Klasyczna karkówka na grilla

Obok kiełbasy czy kaszanki na grillu zawsze znajdzie się miejsce dla karkówki. Odpowiednio przygotowana zachwyci smakiem nawet tych, którzy na co dzień stronią od wieprzowiny. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas grillowania z przyjaciółmi.

Sekretem idealnej karkówki jest odpowiednia mieszanka przypraw. Liście laurowe i ziele angielskie dodają głębi i subtelnej korzennej słodyczy, czosnek wnosi pikantny aromat, a przyprawa do grilla z solą i pieprzem tworzy klasyczną, uniwersalną kompozycję smakową. Olej roślinny nie tylko pomaga rozprowadzić przyprawy, ale także zapobiega wysychaniu mięsa podczas pieczenia lub grillowania.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 5 - 6 liści laurowych,
  • 6 - 7 ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżeczek przyprawy do grilla,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Karkówkę pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem i przełóż do miski.

Rozbite mięso
Rozbite mięso © Pyszności

Krok 2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek, sól, pieprz, przyprawę do grilla oraz olej. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła mięs. Owiń folią i odstaw do lodówki na całą noc.

Mięso w marynacie
Mięso w marynacie © Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane mięso wrzuć na grilla i piecz, aż się zarumieni. Możesz przyrządzić tę karkówkę na grillu elektrycznym, gazowym czy węglowym lub usmażyć na patelni. W każdej odsłonie będzie smakowała świetnie. Do tego wystarczy dorzucić ulubioną sałatkę, na przykład z młodych ziemniaków. Smacznego!

Karkówka z grilla
Karkówka z grilla © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości