Ta karkówka rozpływa się w ustach. Prosta marynata robi robotę

Karkówka w aromatycznych przyprawach szybko podbija kubki smakowe. Nie może jej zabraknąć w czasie sezonu na grillowanie.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ta karkówka to po prostu niebo w gębie. Jest soczysta i krucha, a prosta kompozycja przypraw wydobywa z mięsa wszystko to, co najlepsze. Ten klasyczny przepis na grillowaną karkówkę to must have wszystkich miłośników dań z rusztu. Bez zbędnych udziwnień, tutaj siła tkwi w prostocie.

Klasyczna karkówka na grilla

Obok kiełbasy czy kaszanki na grillu zawsze znajdzie się miejsce dla karkówki. Odpowiednio przygotowana zachwyci smakiem nawet tych, którzy na co dzień stronią od wieprzowiny. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas grillowania z przyjaciółmi.

Sekretem idealnej karkówki jest odpowiednia mieszanka przypraw. Liście laurowe i ziele angielskie dodają głębi i subtelnej korzennej słodyczy, czosnek wnosi pikantny aromat, a przyprawa do grilla z solą i pieprzem tworzy klasyczną, uniwersalną kompozycję smakową. Olej roślinny nie tylko pomaga rozprowadzić przyprawy, ale także zapobiega wysychaniu mięsa podczas pieczenia lub grillowania.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 5 - 6 liści laurowych,
  • 6 - 7 ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżeczek przyprawy do grilla,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Karkówkę pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem i przełóż do miski.

Rozbite mięso
Rozbite mięso © Pyszności

Krok 2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek, sól, pieprz, przyprawę do grilla oraz olej. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła mięs. Owiń folią i odstaw do lodówki na całą noc.

Mięso w marynacie
Mięso w marynacie © Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane mięso wrzuć na grilla i piecz, aż się zarumieni. Możesz przyrządzić tę karkówkę na grillu elektrycznym, gazowym czy węglowym lub usmażyć na patelni. W każdej odsłonie będzie smakowała świetnie. Do tego wystarczy dorzucić ulubioną sałatkę, na przykład z młodych ziemniaków. Smacznego!

Karkówka z grilla
Karkówka z grilla © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki