Karkówka po koreańsku to mój as w rękawie. Mięso wychodzi kruchutkie i aromatyczne
Karkówka lubi słodko-ostrą marynatę, która lekko karmelizuje się na ruszcie. Wtedy na zewnątrz mięso przypieka się bardziej, a w środku pozostaje soczyste i kruche. Do karkówki po koreańsku najlepiej pasują dodatki w azjatyckim stylu, takie jak surówka z kapusty pekińskiej lub kimchi.
Mięso obtoczone azjatycką marynatą możesz upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć na patelni. W każdym przypadku zadbaj o stabilną temperaturę podczas obróbki termicznej. Marynata zawiera sporą ilość cukru, który łatwo może się zwęglić. Wtedy zamiast słodkiej, skarmelizowanej glazury powstaje gorzka i niesmaczna spalenizna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Co zrobić, żeby karkówka nie przywarła do rusztu?
Kiedy już grill jest rozpalony, a węgle żarzą się równomiernie, połóż ruszt, żeby się ogrzał. Następnie posmaruj go z każdej strony olejem, który jest odpowiedni do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze. W ten sposób na ruszcie utworzy się powłoczka, do której nie będzie przywierać mięso.
Lekarze coraz częściej zwracają uwagę na różne progi dymienia olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych. Doktor Adrian Sznajder do pieczenia i smażenia w wysokiej temperaturze poleca olej z awokado lub olej kokosowy rafinowany.
Przepis na karkówkę po koreańsku
Dodatkowo, tuż przed końcem grillowania możesz posypać karkówkę sezamem.
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 gruszka nashi – może być także dojrzałe jabłko,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- opcjonalnie: 2 łyżki sezamu.
Wykonanie:
- Obierz cebulę i jabłko. Z jabłka wykrój gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do kielicha blendera. Dolej 100 ml zimnej wody i zmiksuj na gładki sos.
- Taką bazę do marynaty przelej do dużej miski, wymieszaj z sosem sojowym, brązowym cukrem i octem. Dodaj starty na drobnej tarce imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżo zmielony pieprz i ponownie wymieszaj.
- Pokrój karkówkę w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie natnij od góry w kratkę, aby mięso lepiej wchłonęło marynatę.
- Przełóż do miski z marynatą i dokładnie natrzyj.
- Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Przed wrzuceniem na grilla, wyjmij mięso i zostaw na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Grilluj przez ok. 10-15 minut z każdej strony.