Wciskam w nacięte ziemniaki i układam na grillu. Po upieczeniu smakują genialnie
Do grillowania wybieram najładniejsze ziemniaki średniej wielkości. Dokładnie je szoruję i nacinam w krzyżyk. Wrzucam na grilla i już po chwili mam gotowy dodatek do karkówki lub ryby. Takie gorące ziemniaczki idealnie pasują do letniej sałatki z jogurtem greckim i świeżymi ziołami.
Jeśli chcę, żeby ziemniaki były gotowe już po kilku minutach grillowania, wrzucam je wcześniej do garnka i lekko podgotowuję w osolonej wodzie. Wtedy nie muszę już grillować ich w folii, ponieważ zależy mi na tym, aby ładnie zarumieniły się na ruszcie. Pamiętaj, aby grill żarzył się równomiernie – otwarty ogień może zwęglić skórkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Dodatki do grillowanych ziemniaków
Masło z tymiankiem to delikatny i aromatyczny zestaw do grillowanych ziemniaków, który każdemu przypadnie do gustu. Jeśli masz ochotę na bardziej wyraziste smaki, dodaj drobno posiekany czosnek lub mieloną papryczkę chili. Do ziemniaków świetnie pasują też zioła prowansalskie i rozmaryn.
Upieczone ziemniaki możesz również posypać świeżymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą bądź natką pietruszki. Świetnym pomysłem jest podanie ich z gzikiem – lekkim twarożkiem wymieszanym ze śmietaną i szczypiorkiem. Doskonale sprawdzą się także inne sałatki z kremowym sosem, na przykład wiosenna z jajkiem i rzodkiewką, greckie tzatziki czy bułgarska sneżanka.
Jak zrobić pyszne ziemniaki z grilla?
Czas grillowania ziemniaków będzie zależał od ich wielkości. W całości grilluj małe i średnie warzywa, a większe pokrój na połówki lub ćwiartki.
Składniki:
- 0,5 kg małych lub średnich ziemniaków,
- 100 g masła,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Dokładnie umyj ziemniaki i osusz je na ręczniku papierowym. Przy pomocy widelca ponakłuwaj je w kilku miejscach, aby gorące powietrze szybciej podgrzało ich środek.
- Ostrym nożykiem natnij je od góry, robiąc krzyżyk. W powstałe nacięcia wciśnij po łyżce masła i gałązce tymianku. Następnie zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową i połóż na grillu.
- Piecz przez ok. 30 minut. Zdejmij z grilla, ostrożnie odwiń z folii i umieść z powrotem na ruszcie na ok. 5-10 minut, aby zarumienić skórkę.