Na obiad robię słowackie naleśniki. Na słodko, ale z ziemniakami

Na pierwszy rzut oka można pomylić je z naleśnikami, które wyszły po prostu dość grube. Lista składników szybko obali pierwsze skojarzenie. W Słowacji to pyszny przysmak, który zachwyca smakiem i prostotą.

Słowackie naleśnikiSłowackie naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Lokše to tradycyjny słowacki przysmak, który błędnie bywa nazywany tortillą ziemniaczaną. Co prawda ziemniaki w cieście są, ale on sam przypomina bardziej naleśnik lub podpłomyk. To pyszny przepis na obiad, na który nie wydaję fortuny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Słowackie naleśniki

To słowackie danie przypomina trochę miks naleśników z plackami ziemniaczanymi. Są płaskie i miękkie, z delikatnie chrupiącymi brzegami. Spolszczona nazwa bez nietypowych znaków to loksze. Ich bazą są ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i zmielone. W Słowacji serwowane są często jako dodatek do dań mięsnych, na przykład zamiast ziemniaków. Można podawać je również na słodko z dżemem lub makiem.

Placki pasują do mięs
Placki pasują do mięs © Adobe Stock

W moim domu królują przede wszystkim na słodko, nadziane powidłami śliwkowymi lub dżemem truskawkowym. Tak jada się w zachodniej części Słowacji, podczas gdy po drugiej stronie tego kraju królują raczej wytrawne wersje. To jedno z najstarszych dań tego kraju, więc warto poznać smak i przygotować loksze w swoim domu.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 120-130 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj sól oraz mąkę i wyrabiaj, aż masa nie będzie kleiła się do dłoni. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kulki.
  5. Każdy kawałek rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm.
  6. Suchą patelnię mocno rozgrzej i układaj na niej pojedynczo placki.
  7. Praż z obu stron, aż zaczną się rumienić i będą miały ciemnobrązowe kropki.
  8. Ściągnij loksze na talerz i posmaruj roztopionym masłem. W wersji wytrawnej możesz wybrać smalec.

Jeśli chcesz, by placki były dłużej ciepłe, przykryj je drugim talerzem. Teraz już tylko ulubione dodatki i gotowe. Świetnie smakują posmarowane powidłami śliwkowymi, zawinięte i posypane posypką z mielonego maku, roztopionego masła i cukru pudru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀