WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Na obiad robię słowackie naleśniki. Na słodko, ale z ziemniakami

Na pierwszy rzut oka można pomylić je z naleśnikami, które wyszły po prostu dość grube. Lista składników szybko obali pierwsze skojarzenie. W Słowacji to pyszny przysmak, który zachwyca smakiem i prostotą.

Słowackie naleśnikiSłowackie naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Lokše to tradycyjny słowacki przysmak, który błędnie bywa nazywany tortillą ziemniaczaną. Co prawda ziemniaki w cieście są, ale on sam przypomina bardziej naleśnik lub podpłomyk. To pyszny przepis na obiad, na który nie wydaję fortuny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Słowackie naleśniki

To słowackie danie przypomina trochę miks naleśników z plackami ziemniaczanymi. Są płaskie i miękkie, z delikatnie chrupiącymi brzegami. Spolszczona nazwa bez nietypowych znaków to loksze. Ich bazą są ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i zmielone. W Słowacji serwowane są często jako dodatek do dań mięsnych, na przykład zamiast ziemniaków. Można podawać je również na słodko z dżemem lub makiem.

Placki pasują do mięs
Placki pasują do mięs © Adobe Stock

W moim domu królują przede wszystkim na słodko, nadziane powidłami śliwkowymi lub dżemem truskawkowym. Tak jada się w zachodniej części Słowacji, podczas gdy po drugiej stronie tego kraju królują raczej wytrawne wersje. To jedno z najstarszych dań tego kraju, więc warto poznać smak i przygotować loksze w swoim domu.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 120-130 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj sól oraz mąkę i wyrabiaj, aż masa nie będzie kleiła się do dłoni. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kulki.
  5. Każdy kawałek rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm.
  6. Suchą patelnię mocno rozgrzej i układaj na niej pojedynczo placki.
  7. Praż z obu stron, aż zaczną się rumienić i będą miały ciemnobrązowe kropki.
  8. Ściągnij loksze na talerz i posmaruj roztopionym masłem. W wersji wytrawnej możesz wybrać smalec.

Jeśli chcesz, by placki były dłużej ciepłe, przykryj je drugim talerzem. Teraz już tylko ulubione dodatki i gotowe. Świetnie smakują posmarowane powidłami śliwkowymi, zawinięte i posypane posypką z mielonego maku, roztopionego masła i cukru pudru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat