Najlepsze wcale nie z żurawiną. Te czeskie serki mają swój festiwal
W Ołomuńcu i okolicach można odnieść wrażenie, że wszystko kręci się wokół sera. Zwłaszcza na początku kwietnia, kiedy w Ołomuńcu odbywa się festiwal, na który przybywają fani serowych przekąsek z całego kraju. To tutaj już od co najmniej XV wieku wytwarzane są twarożki ołomunieckie o niebywałym kolorze i smaku. Obecnie na ich bazie przygotowuje się nawet desery.
Polscy turyści chętnie sięgają po ołomuniecki serek serwowany na ciepło. Do przekąski dodają żurawinę, przyzwyczajeni do takiego sposobu podawania oscypków. Jednak Czesi uważają, że o wiele lepiej ich serki smakują z lokalnym piwem rzemieślniczym. Na festiwalu w bliskim sąsiedztwie budek z serem rozstawiają się wytwórcy piwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takich serów nie znajdziesz w supermarkecie. Mistrzyni serowarstwa poleca
Czeski serek z historią
Twarożek ołomuniecki to jedyny rodzaj czeskiego sera, który został objęty Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Obecnie wytwarzany jest w Lošticach, nieopodal Ołomuńca. Tam – dawniej w murach fabryki, a obecnie w nowoczesnym budynku – mieści się muzeum serków, czyli obowiązkowy element wycieczki po Morawach Wschodnich. W muzeum poznasz nie tylko historię produkcji twarożków, ale także zobaczysz, jak są wytwarzane tradycyjnymi metodami.
W Lošticach warto odwiedzić "serową kawiarnię", w której podawane są desery na bazie twarożku. Ich smak jest niebywały. W końcu ołomuniecka chluba nie jest zwykłym słodkim śmietankowym twarogiem, tylko dojrzewającym serem o intensywnym zapachu i lekko pikantnym smaku.
Jak wygląda twarożek ołomuniecki?
Serek wyróżnia intensywnie żółty kolor i równie silny zapach, który jednych przyciąga, a innych odstrasza. Wytwarzany jest z chudego twarogu na bazie pasteryzowanego mleka krowiego. Oprócz soli i szlachetnych kultur mleczarskich do serka nie są dodawane żadne sztuczne dodatki czy konserwanty. Produkt charakteryzuje także niska zawartość tłuszczu, nieprzekraczającą 1 proc.
Festiwal w Ołomuńcu przyciąga tłumy
Dawniej do Ołomuńca przyjeżdżali wytwórcy z całego regionu, aby sprzedać sery na targu. Dzisiaj zjeżdżają się nie tylko sympatycy serka, ale także wszyscy miłośnicy lokalnego rzemiosła i dobrej zabawy. Na festiwalu, który odbędzie się już 5 i 6 kwietnia, można spróbować twarożków ołomunieckich w różnych wariantach i potrawach, a także innych dań regionalnych. Na stoiskach wystawiają się także rękodzielnicy, a na scenie prezentują się lokalne zespoły folklorystyczne.
"Na gości czekają występy folklorystyczne, które przeniosą was w serce Moraw, oraz pokazy rzemiosła regionalnego, gdzie można podziwiać lokalne rękodzieło. Warto także wybrać się na wędrówkę po Ołomuńcu, który z pełnym przekonaniem można nazwać jednym z najpiękniejszych miast regionu" – poleca czeska centrala turystyczna.
Potrawy z twarożkiem ołomunieckim
Na stronie czeskiej centrali turystycznej znajdziesz pomysły na potrawy z serka, a także przepis na pastę do pieczywa, która jest specjalnością Moraw Wschodnich. Smarowidło do chleba powstaje z połączenia serka ołomunieckiego z białym twarożkiem oraz marynowanymi ostrymi papryczkami.
Serek ołomuniecki można także smażyć lub używać do nadziewania mięsa. W odróżnieniu od francuskiej tradycji taka przekąska nie jest popijana winem, tylko dobrym rzemieślniczym piwem (za: visitczechia.com).