W jelitach sieje spustoszenie. Nigdy nie łącz z ziemniakami
Ziemniaki to najczęściej wybierany przez Polaków produkt na obiad. Przygotowujemy z nich najróżniejsze dania, są też świetnym dodatkiem do dań mięsnych. W końcu bez nich schabowy i mizeria smakują nijako. Okazuje się jednak, że nie jest to zbyt dobre połączenie.
12.10.2023 | aktual.: 12.10.2023 16:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki przede wszystkim są tanie, więc często po nie sięgamy. Oprócz tego możemy je przygotować na najróżniejsze sposoby. Wykorzystamy je do frytek, kopytek, pierogów ruskich, sałatki jarzynowej i wielu innych dań. Są one źródłem witamin, minerałów, polifenoli, skrobi oraz karotenoidów. Mogą jednak bardzo nam zaszkodzić, jeśli łączymy je z nieodpowiednimi składnikami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak podane ziemniaki sieją spustoszenie w organizmie
Ziemniaków nie powinniśmy łączyć z pewnymi potrawami. Pierwsza będzie dla was ogromnym zaskoczeniem. To kulinarny klasyk, który pojawia się niemalże co niedzielę w polskich domach, czyli kotlet schabowy lub mielone. Dlaczego? Ziemniaki i wieprzowina mogą doprowadzić do najróżniejszych dolegliwości trawiennych. Dolegliwości mogą obejmować wiele rzeczy: od uczucia ciężkości i przelewania się, po wzdęcia, zgagę, zaparcia i gazy. Poza tym w jelitach sieje spustoszenie - nasilają się procesy gnilne i fermentacja.
Jeśli koniecznie chcesz łączyć ziemniaki z mięsem, podawaj raczej drób. Kotlety drobiowe są równie dobre, a jednocześnie mają mniej kalorii i są mniej tłuste.
Kolejnym produktem jest masło. Nie wyobrażamy sobie przecież bez niego idealnego purée. W tym przypadku chodzi o kalorie. Jeśli będziemy spożywać takie dania często, możemy bardzo łatwo przytyć, a stąd prosta droga do otyłości i chorób z nią związanych. Oprócz tego dojdzie do silnego wahania poziomu glukozy we krwi, która prowadzi do podjadania po posiłku. Lepszym wyborem będą ziemniaki z kefirem lub jogurtem naturalnym.