W jelitach sieje spustoszenie. Nigdy nie łącz z ziemniakami

Ziemniaki to najczęściej wybierany przez Polaków produkt na obiad. Przygotowujemy z nich najróżniejsze dania, są też świetnym dodatkiem do dań mięsnych. W końcu bez nich schabowy i mizeria smakują nijako. Okazuje się jednak, że nie jest to zbyt dobre połączenie.

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ziemniaki przede wszystkim są tanie, więc często po nie sięgamy. Oprócz tego możemy je przygotować na najróżniejsze sposoby. Wykorzystamy je do frytek, kopytek, pierogów ruskich, sałatki jarzynowej i wielu innych dań. Są one źródłem witamin, minerałów, polifenoli, skrobi oraz karotenoidów. Mogą jednak bardzo nam zaszkodzić, jeśli łączymy je z nieodpowiednimi składnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

Tak podane ziemniaki sieją spustoszenie w organizmie

Ziemniaków nie powinniśmy łączyć z pewnymi potrawami. Pierwsza będzie dla was ogromnym zaskoczeniem. To kulinarny klasyk, który pojawia się niemalże co niedzielę w polskich domach, czyli kotlet schabowy lub mielone. Dlaczego? Ziemniaki i wieprzowina mogą doprowadzić do najróżniejszych dolegliwości trawiennych. Dolegliwości mogą obejmować wiele rzeczy: od uczucia ciężkości i przelewania się, po wzdęcia, zgagę, zaparcia i gazy. Poza tym w jelitach sieje spustoszenie - nasilają się procesy gnilne i fermentacja.


Jeśli koniecznie chcesz łączyć ziemniaki z mięsem, podawaj raczej drób. Kotlety drobiowe są równie dobre, a jednocześnie mają mniej kalorii i są mniej tłuste.

Ziemniaki i kotlet schabowy
Ziemniaki i kotlet schabowy © Wikipedia

Kolejnym produktem jest masło. Nie wyobrażamy sobie przecież bez niego idealnego purée. W tym przypadku chodzi o kalorie. Jeśli będziemy spożywać takie dania często, możemy bardzo łatwo przytyć, a stąd prosta droga do otyłości i chorób z nią związanych. Oprócz tego dojdzie do silnego wahania poziomu glukozy we krwi, która prowadzi do podjadania po posiłku. Lepszym wyborem będą ziemniaki z kefirem lub jogurtem naturalnym.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości