PoradyWrzuć do herbaty zamiast cytryny. Pokochasz ten smak jesienią

Wrzuć do herbaty zamiast cytryny. Pokochasz ten smak jesienią

Jesień to czas, kiedy warto postawić na domowe przetwory. Jednym z najpopularniejszych jest pigwa w syropie, która świetnie sprawdzi się do herbaty. Ten owoc jest bogaty w witaminę C, dlatego doskonale wzmocni odporność organizmu.

Herbata z pigwą
Herbata z pigwą
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

12.10.2023 13:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pigwa, owoc o wyrazistym smaku i obfitujący w witaminę C, to idealny składnik domowych przetworów. Jednak to nie wszystko! Pigwa może stać się twoim ulubionym dodatkiem do herbaty, nadając jej nie tylko charakterystycznego smaku, ale także wspomagając twoje zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowotne właściwości pigwy

Pigwa to owoc, który dojrzewa od września do października. Jest bogaty w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Ma również właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Syrop z pigwy to doskonały sposób na zachowanie jej właściwości zdrowotnych. Można go dodawać do herbaty, aby nadać jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Pigwa: Czy należy ją obierać?

Nadejście jesieni to czas zbiorów pigwy. To doskonały moment na przygotowywanie domowych przetworów z tym wyjątkowym owocem. Często pojawia się pytanie, czy pigwę należy obierać. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to konieczne. Jednak, jeśli skórka owocu jest bardzo twarda i utrudnia spożycie na surowo lub w stanie półsurowym, to warto ją zdjąć. Dłuższa obróbka termiczna spowoduje, że skórka rozpadnie się i nie będzie wyczuwalna w przetworach.

Syrop z pigwy do herbaty - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców pigwy,
  • 300 g cukru,
  • 1 l wody,
  • opcjonalnie: kilka goździków, laska cynamonu, kardamon.

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz pigwę. Pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 1,5 godziny, aby puściły sok.
  3. Wlej do garnka wodę. Na tym etapie możesz dodać przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż owoce zmiękną.
  5. Gorący syrop przelej do słoików i zakręć.
  6. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Pigwę w syropie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pigwaherbatasyrop z pigwy