Wrzuć do herbaty zamiast cytryny. Pokochasz ten smak jesienią

Jesień to czas, kiedy warto postawić na domowe przetwory. Jednym z najpopularniejszych jest pigwa w syropie, która świetnie sprawdzi się do herbaty. Ten owoc jest bogaty w witaminę C, dlatego doskonale wzmocni odporność organizmu.

Herbata z pigwąHerbata z pigwą
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Marcin Michałowski

Pigwa, owoc o wyrazistym smaku i obfitujący w witaminę C, to idealny składnik domowych przetworów. Jednak to nie wszystko! Pigwa może stać się twoim ulubionym dodatkiem do herbaty, nadając jej nie tylko charakterystycznego smaku, ale także wspomagając twoje zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Zdrowotne właściwości pigwy

Pigwa to owoc, który dojrzewa od września do października. Jest bogaty w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Ma również właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Syrop z pigwy to doskonały sposób na zachowanie jej właściwości zdrowotnych. Można go dodawać do herbaty, aby nadać jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Pigwa: Czy należy ją obierać?

Nadejście jesieni to czas zbiorów pigwy. To doskonały moment na przygotowywanie domowych przetworów z tym wyjątkowym owocem. Często pojawia się pytanie, czy pigwę należy obierać. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to konieczne. Jednak, jeśli skórka owocu jest bardzo twarda i utrudnia spożycie na surowo lub w stanie półsurowym, to warto ją zdjąć. Dłuższa obróbka termiczna spowoduje, że skórka rozpadnie się i nie będzie wyczuwalna w przetworach.

Syrop z pigwy do herbaty - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców pigwy,
  • 300 g cukru,
  • 1 l wody,
  • opcjonalnie: kilka goździków, laska cynamonu, kardamon.

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz pigwę. Pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 1,5 godziny, aby puściły sok.
  3. Wlej do garnka wodę. Na tym etapie możesz dodać przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż owoce zmiękną.
  5. Gorący syrop przelej do słoików i zakręć.
  6. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Pigwę w syropie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd