Wrzuć do herbaty zamiast cytryny. Pokochasz ten smak jesienią

Jesień to czas, kiedy warto postawić na domowe przetwory. Jednym z najpopularniejszych jest pigwa w syropie, która świetnie sprawdzi się do herbaty. Ten owoc jest bogaty w witaminę C, dlatego doskonale wzmocni odporność organizmu.

Herbata z pigwąHerbata z pigwą
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Marcin Michałowski

Pigwa, owoc o wyrazistym smaku i obfitujący w witaminę C, to idealny składnik domowych przetworów. Jednak to nie wszystko! Pigwa może stać się twoim ulubionym dodatkiem do herbaty, nadając jej nie tylko charakterystycznego smaku, ale także wspomagając twoje zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Zdrowotne właściwości pigwy

Pigwa to owoc, który dojrzewa od września do października. Jest bogaty w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Ma również właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Syrop z pigwy to doskonały sposób na zachowanie jej właściwości zdrowotnych. Można go dodawać do herbaty, aby nadać jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Pigwa: Czy należy ją obierać?

Nadejście jesieni to czas zbiorów pigwy. To doskonały moment na przygotowywanie domowych przetworów z tym wyjątkowym owocem. Często pojawia się pytanie, czy pigwę należy obierać. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to konieczne. Jednak, jeśli skórka owocu jest bardzo twarda i utrudnia spożycie na surowo lub w stanie półsurowym, to warto ją zdjąć. Dłuższa obróbka termiczna spowoduje, że skórka rozpadnie się i nie będzie wyczuwalna w przetworach.

Syrop z pigwy do herbaty - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców pigwy,
  • 300 g cukru,
  • 1 l wody,
  • opcjonalnie: kilka goździków, laska cynamonu, kardamon.

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz pigwę. Pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 1,5 godziny, aby puściły sok.
  3. Wlej do garnka wodę. Na tym etapie możesz dodać przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż owoce zmiękną.
  5. Gorący syrop przelej do słoików i zakręć.
  6. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Pigwę w syropie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości