Polacy suszą te grzyby, a to ogromny błąd. Błahy błąd sprawia, że stają się trujące

Zbliżamy się do szczytu sezonu grzybowego. Część z nas decyduje się na ususzenie zebranych zbiorów. Niestety, ale nie każdy gatunek nadaje się do suszenia. Co gorsza, ten proces może nieść za sobą poważne zagrożenie dla zdrowia.

Których grzybów nie powinno się suszyć?Których grzybów nie powinno się suszyć?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesienią tłumnie ruszamy do lasów w poszukiwaniu aromatycznych grzybów. Doświadczeni grzybiarze zbierają całe kosze dorodnych prawdziwków, borowików czy podgrzybków. Nie zawsze jesteśmy w stanie je przejeść, dlatego też większość z nas decyduje się na ususzenie grzybów.

Choć to bardzo rozsądne rozwiązanie, nie każdy gatunek nadaje się do suszenia. Mało tego, ten proces niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Wyjaśniamy, których grzybów nie poddawać suszeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Jak suszyć grzyby?

Istnieje kilka metod na suszenie grzybów. Nasze babcie rozkładały je na świeżym powietrzu, susząc je przez kilka dni w zaciemnionym miejscu. Obecnie, większość z nas wkłada je do piekarnika i nastawia możliwe najniższą temperaturę. Po kilku godzinach grzyby są idealnie suche, co umożliwia przechowywanie ich nawet przez rok. Część z nas decyduje się na zakupienie specjalnej suszarki do grzybów, która znacznie ułatwia cały proces.

Niezależnie od obranej metody, należy trzymać się kilku zasad. Pierwsza z nich dotyczy oczyszczenia zbiorów przed suszeniem. Druga samego suszenia. Po wyciągnięciu z urządzenia grzyby powinny być wręcz kruche. Jeśli tak nie jest, istnieje ryzyko, że zbiory się nie dosuszyły, a co za tym idzie, może rozwinąć się na nich pleśń. Grzyby pokryte pleśnią nie nadają się do spożycia.

Których grzybów nie powinno się suszyć?

Suszone grzyby są równie automatyczne co świeże i można przygotować z nich wiele pysznych potraw czy przypraw. Które grzyby można suszyć? Nadają się do tego wspomniane wcześniej prawdziwki, borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze czy kanie, bowiem każdy z tych grzybów wyróżnia się suchym kapeluszem.

Sprawa ma się nieco inaczej w przypadku popularnych maślaków. Można je suszyć, jednak trzeba trzymać się przy tym jednej, sztywnej zasady. Tuż przed włożeniem ich do piekarnika czy suszarki, usuń skórę z kapeluszy. Spożycie ususzonej skórki może doprowadzić do poważnych problemów trawiennych, zwłaszcza u osób, które borykają się z przewlekłymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości