WideoBłyskawiczny obiad z jednej patelni. Prosto, smacznie i ciekawie

Błyskawiczny obiad z jednej patelni. Prosto, smacznie i ciekawie

Obiad z patelni to świetny patent na szybki i smaczny posiłek
Obiad z patelni to świetny patent na szybki i smaczny posiłek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
16.11.2023 08:56, aktualizacja: 17.01.2024 15:37

Czy w środku zapracowanego tygodnia można przygotować smaczny i szybki posiłek dla całej rodziny? Oczywiście, że tak! Co więcej, mamy sprawdzoną recepturę, którą możesz wykorzystać jeszcze dziś.

Jeśli myślisz, że przygotowanie obiadu za każdym razem musi wiązać się ze sporym nakładem pracy i wieloma godzinami spędzonymi w kuchni, od razu zaznaczam, że wcale tak nie jest. Jak najbardziej istnieją proste szybkie receptury, które możesz przygotować z zaledwie kilku składników

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Bo nie dość, że zrobisz genialny obiad w mgnieniu oka, to jeszcze po gotowaniu będziesz mieć do mycia tak naprawdę jedną patelnię. Jakim cudem? Już tłumaczę. Dzisiejsza propozycja będzie kolejną inspiracją na obiad, który zrobisz dosłownie w jednym naczyniu kuchennym. Wszystko, co tak naprawdę musisz zrobić, to wymieszać ze sobą wszystkie składniki i podać swoim bliskim. Szybciej i prościej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pysznym obiadem z jednej patelni będzie zajadać się cała rodzina. Bez dokładek też się nie obejdzie!

Kolejną ogromną zaletą dzisiejszego przepisu jest fakt, że zrobisz go na bazie kultowych składników, które na pewno masz pod ręką. Tym samym nie musisz robić nawet dodatkowych zakupów!

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 400 g polędwicy z indyka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki jalapeno,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki curry,
  • 1 łyżka soli,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 300 g ryżu basmati,
  • około 500 ml bulionu. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od wstępnego przygotowania wszystkich produktów. Najpierw myję i oczyszczam polędwicę z indyka, po czym dzielę ją na mniejsze kawałki. Następnie to samo robię z warzywami. W międzyczasie umieszczam na palniku dobrze natłuszczoną patelnię. Kiedy jest już wystarczająco rozgrzana, dodaję na nią cebulęczerwoną paprykę. Składniki smażę przez kilka minut.

Jako pierwsze składniki na patelnię trafia cebula i papryka
Jako pierwsze składniki na patelnię trafia cebula i papryka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają: mięsne kęski, papryczki jalapeno oraz ząbki czosnku. W przypadku ostatniego składnika możesz przecisnąć ząbki czosnku przez praskę lub posiekać je drobno. Wybierz rozwiązanie, które bardziej ci odpowiada. Po raz kolejny dokładnie mieszam składniki i smażę całość przez kilka minut. 

Dzisiejszy obiad bazuje na polędwicy z indyka
Dzisiejszy obiad bazuje na polędwicy z indyka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przychodzi czas na przyprawy. Na patelni rozprowadzam słodką paprykę, curry oraz sól. Dodaję też surowy ryż. Jako ostatnie elementy na patelnię trafiają: passata pomidorowa oraz domowej roboty bulion. Możesz użyć tu zarówno wersji warzywnej, jak i drobiowej. 

Passata pomidorowa doda posiłkowi dodatkowych walorów smakowych
Passata pomidorowa doda posiłkowi dodatkowych walorów smakowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowaną mieszankę gotuję następnie ok. 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu dokładnie mieszam zawartość patelni

Po 20 minutach danie jest już praktycznie gotowe
Po 20 minutach danie jest już praktycznie gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po 20 minutach gotowania zdejmuję patelnię z palnika i odstawiam ją jeszcze pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie serwuję gotowe danie z dodatkiem posiekanej pietruszki. Smacznego!

Wystarczy naprawdę niewiele, aby zrobić pyszny obiad
Wystarczy naprawdę niewiele, aby zrobić pyszny obiad© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także