Podkarpacki specjał sprzed lat. Jest tak pyszny, że zapomnisz o zwykłych kotletach
Jeśli zwykłe kotlety już ci się przejadły i masz ochotę spróbować czegoś nowego, to wprost nie możesz przegapić tego artykułu. Schab po lasowiacku to dzieło kulinarnej sztuki prosto z Podkarpacia i jedno z najlepszych wydań wieprzowiny, jakich próbowaliśmy.
07.02.2024 | aktual.: 07.02.2024 09:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia podkarpacka to istotnie festiwal kulinarnej różnorodności, w której to najważniejszym motywem jest natura i jej dary. Zamieszkujący Równinę Tarnobrzeską Lasowiacy, którzy ukształtowali w tamtym rejonie własną gwarę, zwyczaje, styl ubierania, a nawet kuchnię, korzystali więc z tego, co daje otaczający nas świat. Łowiectwo i bartnictwo odgrywało tam ważną rolę, podobnie jak korzystanie z darów lasu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab po lasowiacku, o którym dzisiaj będziemy rozprawiać, jest doskonałym przykładem tamtejszej kuchni. Przepyszny sos grzybowy, którym Lasowiacy decydowali się zalewać soczysty kawał wieprzowego schabu, to doskonała alternatywa dla bliższych naszym zwyczajom wydaniom kotletów. To też łagodne wprowadzenie w rozmaitość kuchni podkarpackiej, nad którą nie możemy zresztą przestać się zachwycać. O ile jesteś ciekawy tego segmentu kulinariów, tobie polecamy to samo!
Schab po lasowiacku
Składniki:
- 50 g suszonych podgrzybków (ewentualnie innych grzybów),
- 1 kg schabu,
- 1 litr maślanki,
- 3 mniejsze cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz.
- 1 łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
- Najpierw musisz namoczyć grzyby. Zalej je zimną wodą (użyj tylko tyle płynu, by przykryć grzyby) i odstaw na przynajmniej kilka godzin. Następnie odcedź je, ale nie wylewaj wody, w której się macerowały.
- W tym samym czasie umyj schab i pokrój w dwucentymetrowe plastry. Przełóż do naczynia i zalej maślanką. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Czas na zrobienie kotletów. Plastry schabu oczyść z maślanki i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż po minucie z obu stron na oleju.
- Cebulę posiekaj i zeszklij w garnku. Połóż na niej kotlety, dodaj grzyby i podlej wodą po namaczaniu. Duś pod przykryciem około 40 minut.
- Na kilka minut przed końcem duszenia dodaj do potrawy plastry czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zagęść mąką. Smacznego!