Ekspertka pokazuje, jak prawidłowo jeść pączka. Można się pobrudzić na dwa sposoby

Tłusty Czwartek to dzień świętowania i rozkoszowania się pysznymi pączkami. Ale jak zjeść je z klasą i bez obaw o ubrudzenie się? Ekspertka ds. etykiety, Irena Kamińska-Radomska, znana z "Projektu Lady" TVN, dzieli się dwoma prostymi sposobami na eleganckie zjedzenie pączka.

Irena Kamińska-RadomskaJak jeść pączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © AKPA, Getty Images
Ewa Malinowska

Tłusty czwartek równie dobrze mógłby nosić nazwę dnia pączków, bo zjadamy je wtedy w ilościach niemal hurtowych. Bez względu na to, czy wolisz je z cukrem pudrem, czy różą, lepkie palce są symbolem świętowania. W czystości nie pomaga również wypływające ze środka nadzienie i osadzający się w kącikach ust lukier. Znana z show "Projekt Lady" ekspertka ds. savoir-vivre podpowiedziała, jak z klasą zjeść tego dnia pączki. Są na to dwa akceptowane sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Jak jeść pączki?

Filmy instruktażowe Ireny Kamińskiej-Radomskiej z zakresu savoir-vivre zawsze wzbudzają zainteresowanie. Tym razem padło na pączki, a właściwie na to, jak powinno się je jeść. Wskazane są dwa sposoby. Pierwszy jest oczywisty - wystarczy wziąć pączka w ręce i zacząć go jeść. Jak podkreśla ekspertka, jest to ryzykowny sposób, bo pobrudzić można nie tylko siebie samego, ale również swoje ubranie.

Irena Kamińska-Radomska demonstruje, jak poprawnie jeść pączka
Irena Kamińska-Radomska demonstruje, jak poprawnie jeść pączka © Instagram

Drugim, rekomendowanym przez ekspertkę sposobem, jest podzielenie go na kawałki.

Drugi sposób: bierzemy pączka i odrywamy po kęsie. I w ten sposób mamy tylko ubrudzone dłonie, ale co za problem końce palców wypłukać. Natomiast oba sposoby są idealne i warte grzechu - dodała na koniec.

Internauci mają swoje sposoby na pączki

Internauci podzielili się różnymi opiniami na temat jej rad. Niektórzy preferują jedzenie pączka w całości, podczas gdy inni uważają, że metoda na kawałki jest bardziej elegancka. Pojawiły się również żartobliwe komentarze dotyczące oblizania się po lukrze i nadzieniu.

Pączki na tłusty czwartek
Pączki na tłusty czwartek © Pixabay
Paranoja. Już z tym nauczaniem manier to przesadzacie, bo to poszło zdecydowanie w solidną groteskę, aż mdłości biorą.
Sposób nr 3. Wziąć pączka przez chusteczkę. Dłonie czyste.
Urywać? Gorzej, jak się urwie i poleci nadzienie. Jeszcze płukać palce w wodzie, wiekszej głupoty nie slyszalam, będę jadla na mieście i gdzie tu miska z wodą? Gryzę pączka, oblizuje się i oblizuje palce, mniam.

Chociaż sposobów na zjedzenie pączka w czystości nie brakuje, to tego dnia ważniejsze jest jedno - aby zjeść je ze smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej