Te chrupiące poduszeczki będą hitem tłustego czwartku. Nie zgadniesz, z jakiego ciasta można je zrobić
Tłusty czwartek już za dwa dni! Jeśli nie chcesz stać w kilometrowej kolejce do cukierni czy też nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie pączków, wypróbuj przepis na chrupiące poduszeczki. Gwarantujemy, że powtórzysz go jeszcze nie raz.
06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 14:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tłusty czwartek to jedyny taki dzień w roku, w którym możemy bezkarnie zajadać się pączkami. Jeden z przesądów mówi, że ilość pączków jest współmierna do poziomu szczęścia w nadchodzącym roku. Nie powinniśmy ich sobie żałować.
Kilometrowe kolejki do piekarni zniechęcą każdego, a samodzielne przygotowanie pączków pochłania mnóstwo czasu. Nie oznacza to, że musimy rezygnować z tej przyjemności. Poznaj przepis na chrupiące poduszeczki, które smakują niczym minipączki. Przygotujesz je w kilka chwil.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące poduszeczki, czyli przepis na szybkie pączki
Tylko dwa dni dzielą nas od święta łasuchów. W czwartek będziemy zajadać się pączkami i faworkami. Czekamy na ten dzień przez cały rok. Ten dzień kończy karnawał i rozpoczyna Wielki Post. To ostatni moment na oddanie się grzesznym przyjemnościom.
Już jutro w całej Polsce rozpocznie się wielkie smażenie pączków. Cukiernicy będą pracować dzień i noc, bez chwili wytchnienia. Wszystko po to, abyśmy mogli cieszyć się pysznymi pączkami. Niestety, ten dzień wypada w środku tygodnia. Zdobycie świeżego pączka może graniczyć z cudem. Kilometrowe kolejki do cukierni z pewnością w tym nie pomogą.
Jednym rozwiązaniem wydaje się samodzielne usmażenie pączków, jednak i na to możemy nie mieć tyle czasu. Na szczęście, ten problem można rozwiązać. Wypróbuj przepis na dmuchane pączki, które podbiją serca domowników już od pierwszego kęsa. Chrupiące, słodkie, kruche. Po prostu uzależniające. Poznaj prosty przepis.
Chrupiące poduszeczki a'la pączki — przepis
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 2 jaja,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu lub wódki,
- olej,
- opcjonalnie: cynamon, cukier puder, cukier waniliowy.
Przygotowanie:
- Przygotuj stolnicę. Przesiej na nią mąkę i zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i masło. Całość posiekaj nożem.
- Po posiekaniu masy zacznij stopniowo dodawać mleko oraz spirytus. Masę posiekaj ponownie.
- Na sam koniec wbij jajka. Całość zagnieć jak ciasto drożdżowe. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
- Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm. Wykrój z niego kwadraty o wielkości 3 cm.
- Wlej olej do garnka z grubym dnem. Rozgrzej go do 175 stp. C. Kiedy osiągnie tę temperaturę, wrzuć do niego pokrojone kawałki ciasta. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane.
- Gotowe poduszeczki ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Kiedy nieco ostygną, posyp je cukrem pudrem.