Moja mama robi ciasto na pączki z popularnego owocu. Sąsiadki były w szoku

Szybkie pączki bez nadzienia, ale o owocowym smaku? Sąsiadki miały miny nietęgie, kiedy mama poczęstowała je alternatywną wersją znanego specjału. Przepis jest banalny.

Minipączki na tłusty czwartek Minipączki na tłusty czwartek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trudno o szybszą i łatwiejszą wersję pączków. Bez wyrastania i bez nadziewania, ale o mocno bananowym smaku - takie właśnie są pączuszki, które smaży moja mama. A im bardziej dojrzały banan, tym lepiej. Wtedy słodyczy będzie aż nadto. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

Co przygotować na tłusty czwartek?

Jeśli należysz do grupy obchodzących tłusty czwartek, z pewnością nie możesz doczekać się, kiedy te wszystkie słodkości pojawią się w zasięgu twoich dłoni. Natomiast ci szykujący pyszności, szukają inspiracji na tłustoczwartkowe frykasy dla najbliższych. Poza tradycyjnymi pączkami, chrustem, oponkami czy różami karnawałowymi warto skusić się na propozycje będące odskocznią od tego, co znane.

Taką odskocznią mogą być delikatne bananowe minipączki. Ładnie wyrastają, są puszyste, lekko wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Banan wspaniale przenika przez każdy fragment słodkiej kulki, oddając jej swój smak. Przygotowanie bananowych pączków nie jest tak czasochłonne jak tych klasycznych, gdyż nie potrzebują czasu na wyrastanie. Bez problemu zrobisz je na proszku do pieczenia.

Pączki na tłusty czwartek
Pączki na tłusty czwartek © Pixabay

Bananowe pączki. Przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 4 jajka,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu,
  • cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i rozgnieć widelcem, a następnie dokładnie wymieszaj z jajkami i cukrem.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do mokrych składników i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Podczas mieszania dodaj łyżkę alkoholu.
  3. Za pomocą dwóch łyżek (możesz je wcześniej zanurzyć w oleju, by ciasto się nie przyklejało) formuj małe pączki i wkładaj je od razu na rozgrzany tłuszcz.
  4. Pączki smaż w gorącym tłuszczu na brązowo-złoty kolor. Gotowej wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiary tłuszczu.
  5. Podawaj oprószone cukrem pudrem, cynamonem lub pokryte lukrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej