Moja mama robi ciasto na pączki z popularnego owocu. Sąsiadki były w szoku
Szybkie pączki bez nadzienia, ale o owocowym smaku? Sąsiadki miały miny nietęgie, kiedy mama poczęstowała je alternatywną wersją znanego specjału. Przepis jest banalny.
04.02.2024 19:12
Trudno o szybszą i łatwiejszą wersję pączków. Bez wyrastania i bez nadziewania, ale o mocno bananowym smaku - takie właśnie są pączuszki, które smaży moja mama. A im bardziej dojrzały banan, tym lepiej. Wtedy słodyczy będzie aż nadto. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co przygotować na tłusty czwartek?
Jeśli należysz do grupy obchodzących tłusty czwartek, z pewnością nie możesz doczekać się, kiedy te wszystkie słodkości pojawią się w zasięgu twoich dłoni. Natomiast ci szykujący pyszności, szukają inspiracji na tłustoczwartkowe frykasy dla najbliższych. Poza tradycyjnymi pączkami, chrustem, oponkami czy różami karnawałowymi warto skusić się na propozycje będące odskocznią od tego, co znane.
Taką odskocznią mogą być delikatne bananowe minipączki. Ładnie wyrastają, są puszyste, lekko wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Banan wspaniale przenika przez każdy fragment słodkiej kulki, oddając jej swój smak. Przygotowanie bananowych pączków nie jest tak czasochłonne jak tych klasycznych, gdyż nie potrzebują czasu na wyrastanie. Bez problemu zrobisz je na proszku do pieczenia.
Zobacz także
Bananowe pączki. Przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 4 dojrzałe banany,
- 4 jajka,
- 1 płaska łyżka cukru,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka wódki lub spirytusu,
- cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
- Banany obierz i rozgnieć widelcem, a następnie dokładnie wymieszaj z jajkami i cukrem.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do mokrych składników i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Podczas mieszania dodaj łyżkę alkoholu.
- Za pomocą dwóch łyżek (możesz je wcześniej zanurzyć w oleju, by ciasto się nie przyklejało) formuj małe pączki i wkładaj je od razu na rozgrzany tłuszcz.
- Pączki smaż w gorącym tłuszczu na brązowo-złoty kolor. Gotowej wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiary tłuszczu.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem, cynamonem lub pokryte lukrem.