WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Nie dodawaj do pączków. Tylko zaszkodzisz sobie i bliskim

Tłusty czwartek to święto łasuchów, a pączki to jego niekwestionowany symbol. Choć domowe pączki wydają się zdrowsze od sklepowych, jeden popularny składnik może zniweczyć ten pozytywny efekt. Mowa o lukrze, który często zawiera szkodliwe substancje.

Nie dodawaj do pączków. Tylko zaszkodzisz sobie i bliskimNie dodawaj do pączków. Tylko zaszkodzisz sobie i bliskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Choć domowe pączki wydają się zdrowszą alternatywą, istnieje jeden składnik, który może podważyć ich wartość odżywczą. Lukier, zwłaszcza ten kupny, może okazać się pułapką dla zdrowia twojego i bliskich. Odkryj, dlaczego lepiej zrezygnować z dodawania lukru do dekorowania pączków i co zamiast tego warto wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Lukier - słodka pułapka

Gotowe lukry kuszą łatwością użycia, ale ich skład może budzić obawy. Olej palmowy, sorbinian potasu, gliceryna i syrop glukozowy to tylko niektóre z niepożądanych dodatków. Długotrwałe spożywanie tych substancji może negatywnie wpływać na nasze zdrowie, przyczyniając się do problemów z cholesterolem, koncentracją, a nawet cukrzycą. Dlatego warto spożywać jak najmniej produktów, które mają je w składzie.

Zamiast kupować gotowy lukier, zrób go sam. Wystarczy cukier puder i odrobina wody lub soku z cytryny. Domowy lukier jest nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Pączki bez lukru - czy to możliwe?

Pączki bez lukru mogą wydawać się niekompletne, ale warto spróbować. Pozbawione słodkiej polewy ujawniają bogaty smak ciasta i nadzienia. Możemy je oprószyć cukrem pudrem, cynamonem lub kakao, a dla bardziej wykwintnego smaku polać polewą czekoladową lub owocową.

Tłusty czwartek to czas na słodkie przyjemności, ale nie musi oznaczać to kompromisu w kwestii zdrowia. Pączki bez lukru to pyszna i zdrowa alternatywa, która pozwoli Ci cieszyć się smakiem święta bez negatywnych konsekwencji.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze