Nie dodawaj do pączków. Tylko zaszkodzisz sobie i bliskim

Tłusty czwartek to święto łasuchów, a pączki to jego niekwestionowany symbol. Choć domowe pączki wydają się zdrowsze od sklepowych, jeden popularny składnik może zniweczyć ten pozytywny efekt. Mowa o lukrze, który często zawiera szkodliwe substancje.

Nie dodawaj do pączków. Tylko zaszkodzisz sobie i bliskimNie dodawaj do pączków. Tylko zaszkodzisz sobie i bliskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz
Marcin Michałowski

Choć domowe pączki wydają się zdrowszą alternatywą, istnieje jeden składnik, który może podważyć ich wartość odżywczą. Lukier, zwłaszcza ten kupny, może okazać się pułapką dla zdrowia twojego i bliskich. Odkryj, dlaczego lepiej zrezygnować z dodawania lukru do dekorowania pączków i co zamiast tego warto wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Lukier - słodka pułapka

Gotowe lukry kuszą łatwością użycia, ale ich skład może budzić obawy. Olej palmowy, sorbinian potasu, gliceryna i syrop glukozowy to tylko niektóre z niepożądanych dodatków. Długotrwałe spożywanie tych substancji może negatywnie wpływać na nasze zdrowie, przyczyniając się do problemów z cholesterolem, koncentracją, a nawet cukrzycą. Dlatego warto spożywać jak najmniej produktów, które mają je w składzie.

Zamiast kupować gotowy lukier, zrób go sam. Wystarczy cukier puder i odrobina wody lub soku z cytryny. Domowy lukier jest nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Pączki bez lukru - czy to możliwe?

Pączki bez lukru mogą wydawać się niekompletne, ale warto spróbować. Pozbawione słodkiej polewy ujawniają bogaty smak ciasta i nadzienia. Możemy je oprószyć cukrem pudrem, cynamonem lub kakao, a dla bardziej wykwintnego smaku polać polewą czekoladową lub owocową.

Tłusty czwartek to czas na słodkie przyjemności, ale nie musi oznaczać to kompromisu w kwestii zdrowia. Pączki bez lukru to pyszna i zdrowa alternatywa, która pozwoli Ci cieszyć się smakiem święta bez negatywnych konsekwencji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel