Mięsny specjał z Kujaw. Nazwa można wprowadzać w błąd

"Fałszywy zając" to kujawska potrawa o niemieckim rodowodzie, którą większość Polaków kojarzy bardziej pod nazwą pieczeni rzymskiej. Szkoci tymczasem w podobny sposób przygotowują danie śniadaniowe. Cóż za kulinarny multikulturalizm!

Fałszywy zając - pieczeń z mięsa mielonego i jajekFałszywy zając - pieczeń z mięsa mielonego i jajek
Źródło zdjęć: © Canva | zhekos
SKOMENTUJ

Fałszywy zając niejedno ma imię, chociaż kujawska nazwa zdecydowanie podoba nam się najbardziej. Co potrawa z jajek i mięsa mielonego ma wspólnego z zającem? Geneza jest prawdopodobnie bardzo ciekawa, chociaż postaramy się zgłębić ją następnym razem. Dzisiaj nie możemy się przecież już doczekać przekazania ci przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Kujawski specjał

Kujawy to bogaty w żyzne gleby region z okolic dorzecza środkowej Wisły i górnej Noteci. Tworzenie się tamtejszej kuchni nie obyło się bez udziału różnych okolicznych wpływów — przede wszystkim tradycji kulinarnych Mazowsza, Wielkopolski, Kaszubów i dawnych Prus. To właśnie niemiecki "falscher hase", fałszywy zając, przyjął się znakomicie na Kujawach.

Fałszywy zając to pieczeń przygotowana z mięsa mielonego okalającego ugotowane na twardo jajka. W innych regionach kraju takie danie nazywa się pieczenią rzymską. Ten oryginalny sposób łączenia mięsa mielonego i jajek nie jest również obcy Szkotom, o czym pisaliśmy całkiem niedawno. A jak przygotować tradycyjnego kujawskiego "oszukanego zająca"? Poniżej prezentujemy przykładowy przepis.

Fałszywy zając z Kujaw

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 surowe jajko,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 czerstwa bułka + mleko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Fałszywy zając to pieczeń rzymska w kujawskim wydaniu
Fałszywy zając to pieczeń rzymska w kujawskim wydaniu © Canva | iaroshenko

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyrób z jednym surowym jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem i namoczoną w mleku czerstwą bułką. Dodaj również drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Tak przygotowaną mięsną masę wyłóż na rozwiniętej i natłuszczonej folii aluminiowej. W środku ułóż ugotowane na twardo jajka. Zawiń folię, tworząc tym samym roladę.
  3. Fałszywy zając może już trafić do piekarnika. Rozgrzej go wcześniej do 180 stopni. Piecz przez godzinę i podawaj z ulubionym sosem. Doskonale sprawdzi się tu np. sos pieczeniowy albo grzybowy.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna