Rożek z cebulowych krążków z klopsikiem. Przepis na "wytrawne" lody

Cebulowe krążki to klasyk, który znają i kochają chyba wszyscy. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie, która na pewno przypadnie Ci do gustu.

Obrazek
Ewa

Cebulowe krążki – jak zrobić?

Jak zrobić krążki cebulowe? Cieszą się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują naprawdę smacznie. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i z cebuli stworzyliśmy rożki z mięsną wkładką.

Pyszny smak zawdzięczamy naszej autorskiej mieszance przypraw w panierce – do chrupiącej cebuli panierowanej jak znalazł.

Pomysł na przekąskę – krążki cebulowe

Ten przepis na krążki cebulowe to również świetny pomysł na przekąskę na każdą imprezę.  To coś innego niż klasyczne krążki. Rożki są bardziej sycące i sprawdzą się nawet jako kolacja.

Składniki:

Krążki cebulowe:

  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Klopsy wołowe:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/3 cebuli
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki natki pietruszki-posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • ketchup
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki-posiekana
Obrazek

Jak zrobić krążki cebulowe z klopsikami? Przepis

Zacznij od natki pietruszki. Żeby szybko "oskubać" ją z łodyżek wystarczy przeciągnąć nać przez tarkę. Ten prosty trik przyda Ci się z pewnością niejednokrotnie. Posiekaj natkę i odłóż na bok.

Obrazek

Do miski przełóż mięso mielone wołowe, dodaj jajko, starty parmezan, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie składniki, żeby się połączyły. Dobrze wyrobiona masa nie powinna przyklejać się do rąk. Jeśli wychodzi zbyt zbita- dodajemy trochę wody. Jeśli zbyt rzadka – zagęszczamy dodatkową ilością bułki tartej.

Z powstałem mieszanki, tworzymy okrągłe pulpeciki.

Obrazek

Jak zrobić domowe krążki cebulowe

Przejdźmy teraz do przygotowania domowych krążków cebulowych. Przekonasz się, jakie to proste i już nigdy nie sięgniesz po gotowce.

Cebulę pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. Najlepiej sprawdzi się tutaj cebula czosnkowa lub zwykła- najłatwiej zamienić ją na krążki. Następnie delikatnie oddziel od siebie krążki i każdy z nich obtocz po kolei w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Dzięki temu panierka równomiernie pokryje całe krążki. Tak powstają cebulowe krążki.

Obrazek

Kiedy krążki pokryją się już panierką – ułóż je w kształcie wieży (jak na zdjęciu), od największego do najmniejszego i schowaj do lodówki.

Obrazek

Domowe klopsy z piekarnika

Nasze cebulowe wieżyczki chłodzą się w lodówce, a my przechodzimy do przygotowania klopsów. Ułóż je w formie lub naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 15-17 minut.

To też świetny pomysł na obiad- takie klopsy możesz podać z sosem i ziemniakami. Dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku, nie są zbyt tłuste.

Obrazek

Smażenie i serwowanie. Jak smażyć cebulowe krążki?

Nasze rożki są już prawie gotowe.

Wieżyczki z krążków smaż w gorącym oleju roślinnym, aż staną się złociste. Pamiętaj, żeby poczekać, aż olej się dobrze podgrzeje – w przeciwnym razie tłuszcz wsiąknie w panierkę i krążki nie będą chrupiące.

Obrazek

Do gotowych rożków z krążków cebulowych włóż klopsika. Udekoruj go na górze ketchupem...

Obrazek

...oraz startym parmezanem i natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu