Rożek z cebulowych krążków z klopsikiem. Przepis na "wytrawne" lody
Cebulowe krążki to klasyk, który znają i kochają chyba wszyscy. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie, która na pewno przypadnie Ci do gustu.
25.03.2022 | aktual.: 29.03.2022 15:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cebulowe krążki – jak zrobić?
Jak zrobić krążki cebulowe? Cieszą się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują naprawdę smacznie. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i z cebuli stworzyliśmy rożki z mięsną wkładką.
Pyszny smak zawdzięczamy naszej autorskiej mieszance przypraw w panierce – do chrupiącej cebuli panierowanej jak znalazł.
Pomysł na przekąskę – krążki cebulowe
Ten przepis na krążki cebulowe to również świetny pomysł na przekąskę na każdą imprezę. To coś innego niż klasyczne krążki. Rożki są bardziej sycące i sprawdzą się nawet jako kolacja.
Składniki:
Krążki cebulowe:
- 1 duża cebula
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
Klopsy wołowe:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 1/3 cebuli
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki natki pietruszki-posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- ketchup
- tarty parmezan
- natka pietruszki-posiekana
Jak zrobić krążki cebulowe z klopsikami? Przepis
Zacznij od natki pietruszki. Żeby szybko "oskubać" ją z łodyżek wystarczy przeciągnąć nać przez tarkę. Ten prosty trik przyda Ci się z pewnością niejednokrotnie. Posiekaj natkę i odłóż na bok.
Do miski przełóż mięso mielone wołowe, dodaj jajko, starty parmezan, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie składniki, żeby się połączyły. Dobrze wyrobiona masa nie powinna przyklejać się do rąk. Jeśli wychodzi zbyt zbita- dodajemy trochę wody. Jeśli zbyt rzadka – zagęszczamy dodatkową ilością bułki tartej.
Z powstałem mieszanki, tworzymy okrągłe pulpeciki.
Jak zrobić domowe krążki cebulowe
Przejdźmy teraz do przygotowania domowych krążków cebulowych. Przekonasz się, jakie to proste i już nigdy nie sięgniesz po gotowce.
Cebulę pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. Najlepiej sprawdzi się tutaj cebula czosnkowa lub zwykła- najłatwiej zamienić ją na krążki. Następnie delikatnie oddziel od siebie krążki i każdy z nich obtocz po kolei w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Dzięki temu panierka równomiernie pokryje całe krążki. Tak powstają cebulowe krążki.
Kiedy krążki pokryją się już panierką – ułóż je w kształcie wieży (jak na zdjęciu), od największego do najmniejszego i schowaj do lodówki.
Domowe klopsy z piekarnika
Nasze cebulowe wieżyczki chłodzą się w lodówce, a my przechodzimy do przygotowania klopsów. Ułóż je w formie lub naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 15-17 minut.
To też świetny pomysł na obiad- takie klopsy możesz podać z sosem i ziemniakami. Dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku, nie są zbyt tłuste.
Smażenie i serwowanie. Jak smażyć cebulowe krążki?
Nasze rożki są już prawie gotowe.
Wieżyczki z krążków smaż w gorącym oleju roślinnym, aż staną się złociste. Pamiętaj, żeby poczekać, aż olej się dobrze podgrzeje – w przeciwnym razie tłuszcz wsiąknie w panierkę i krążki nie będą chrupiące.
Do gotowych rożków z krążków cebulowych włóż klopsika. Udekoruj go na górze ketchupem...
...oraz startym parmezanem i natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!