Rożek z cebulowych krążków z klopsikiem. Przepis na "wytrawne" lody

Cebulowe krążki to klasyk, który znają i kochają chyba wszyscy. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie, która na pewno przypadnie Ci do gustu.

Rożek z cebulowych krążków z klopsikiem. Przepis na "wytrawne" lody
Ewa
SKOMENTUJ

Cebulowe krążki – jak zrobić?

Jak zrobić krążki cebulowe? Cieszą się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują naprawdę smacznie. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i z cebuli stworzyliśmy rożki z mięsną wkładką.

Pyszny smak zawdzięczamy naszej autorskiej mieszance przypraw w panierce – do chrupiącej cebuli panierowanej jak znalazł.

Pomysł na przekąskę – krążki cebulowe

Ten przepis na krążki cebulowe to również świetny pomysł na przekąskę na każdą imprezę.  To coś innego niż klasyczne krążki. Rożki są bardziej sycące i sprawdzą się nawet jako kolacja.

Składniki:

Krążki cebulowe:

  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Klopsy wołowe:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/3 cebuli
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki natki pietruszki-posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki:

  • ketchup
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki-posiekana
Obraz

Jak zrobić krążki cebulowe z klopsikami? Przepis

Zacznij od natki pietruszki. Żeby szybko "oskubać" ją z łodyżek wystarczy przeciągnąć nać przez tarkę. Ten prosty trik przyda Ci się z pewnością niejednokrotnie. Posiekaj natkę i odłóż na bok.

Obraz

Do miski przełóż mięso mielone wołowe, dodaj jajko, starty parmezan, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie składniki, żeby się połączyły. Dobrze wyrobiona masa nie powinna przyklejać się do rąk. Jeśli wychodzi zbyt zbita- dodajemy trochę wody. Jeśli zbyt rzadka – zagęszczamy dodatkową ilością bułki tartej.

Z powstałem mieszanki, tworzymy okrągłe pulpeciki.

Obraz

Jak zrobić domowe krążki cebulowe

Przejdźmy teraz do przygotowania domowych krążków cebulowych. Przekonasz się, jakie to proste i już nigdy nie sięgniesz po gotowce.

Cebulę pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. Najlepiej sprawdzi się tutaj cebula czosnkowa lub zwykła- najłatwiej zamienić ją na krążki. Następnie delikatnie oddziel od siebie krążki i każdy z nich obtocz po kolei w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Dzięki temu panierka równomiernie pokryje całe krążki. Tak powstają cebulowe krążki.

Obraz

Kiedy krążki pokryją się już panierką – ułóż je w kształcie wieży (jak na zdjęciu), od największego do najmniejszego i schowaj do lodówki.

Obraz

Domowe klopsy z piekarnika

Nasze cebulowe wieżyczki chłodzą się w lodówce, a my przechodzimy do przygotowania klopsów. Ułóż je w formie lub naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 15-17 minut.

To też świetny pomysł na obiad- takie klopsy możesz podać z sosem i ziemniakami. Dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku, nie są zbyt tłuste.

Obraz

Smażenie i serwowanie. Jak smażyć cebulowe krążki?

Nasze rożki są już prawie gotowe.

Wieżyczki z krążków smaż w gorącym oleju roślinnym, aż staną się złociste. Pamiętaj, żeby poczekać, aż olej się dobrze podgrzeje – w przeciwnym razie tłuszcz wsiąknie w panierkę i krążki nie będą chrupiące.

Obraz

Do gotowych rożków z krążków cebulowych włóż klopsika. Udekoruj go na górze ketchupem...

Obraz

...oraz startym parmezanem i natką pietruszki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Obraz

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia