Genialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki - banalnie prosty i szybki

Pasteryzowanie słoików to wyjątkowo ważny krok podczas przygotowywania niektórych przetworów. Dzięki temu nasze pomidory w zalewie, czy pyszny dżem mogą stać długi czas w spiżarni. Dzisiaj podajemy genialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki. Sprawdź jak to zrobić!

ObrazekGenialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Po co pasteryzować słoiki?

Obrazek
Przetwory - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Pasteryzacja polega na działaniu wysokiej temperatury ( 75 - 100 st. C.) na produkty spożywcze. Dzięki temu usuwamy niepotrzebne grzyby, bakterie oraz inne drobnoustroje. W związku z tym, nasze przetwory nie psują się i możemy cieszyć się nimi przez dłuższy czas.  Zazwyczaj pasteryzujemy słoiki z przetworami warzywnymi, bądź owocowymi o małej ilości cukru.

Oprócz tego, podczas pasteryzacji słoików, ich pokrywka zasysa się i szczelnie zamyka przetwory. W ten sposób szkodliwe drobnoustroje nie mają możliwości przedostania się do środka.

Pasteryzacja słoików w zmywarce

Obrazek
Zmywarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że do pasteryzacji przetworów możesz użyć zmywarki. Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków:

  1. Wyczyść i wyparz słoiki. Następnie wypełnij je przetworami. Jeśli chcesz przedłużyć termin ważności swojej zupy, gulaszu, czy innego dania - również możesz je zawekować. Następnie dobrze zakręć słoiki.
  2. Postaw w zmywarce gotowe słoiki do góry dnem. Następnie nastaw program zmywarki na około 70 stopni Celsjusza. Włącz zmywarkę.
  3. Gdy zmywarka zakończy swoją pracę, otwórz ją i wyjmij przetwory. Odłóż słoiki do góry dnem i odstaw na około 24 godziny. Po tym czasie odwróć słoiki i sprawdź, czy wszystkie się zawekowały. Każde wieczko powinno być wklęsłe.

Inne sposoby pasteryzacji słoików

Przetwory tradycyjnie pasteryzuje się w wodzie. Wystarczy je wstawić do garnka z wodą i następnie podgrzewać całość przez jakiś czas. Uprzednio na dnie garnka ustawia się specjalną podkładkę do pasteryzacji, bądź zwykłą ściereczkę. Należy pamiętać, że słoiki nie mogą stykać się ze sobą, ani dotykać ścian garnka.

Poza tym, niektórzy również pasteryzują swoje przetwory w piekarniku. Wystarczy wstawić je do piekarnika, a następnie podgrzewać przez określony czas w temperaturze około 100 st. C.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tort truskawkowy bez pieczenia krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane