Genialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki - banalnie prosty i szybki
18.07.2022 18:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pasteryzowanie słoików to wyjątkowo ważny krok podczas przygotowywania niektórych przetworów. Dzięki temu nasze pomidory w zalewie, czy pyszny dżem mogą stać długi czas w spiżarni. Dzisiaj podajemy genialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki. Sprawdź jak to zrobić!
Po co pasteryzować słoiki?
Pasteryzacja polega na działaniu wysokiej temperatury ( 75 - 100 st. C.) na produkty spożywcze. Dzięki temu usuwamy niepotrzebne grzyby, bakterie oraz inne drobnoustroje. W związku z tym, nasze przetwory nie psują się i możemy cieszyć się nimi przez dłuższy czas. Zazwyczaj pasteryzujemy słoiki z przetworami warzywnymi, bądź owocowymi o małej ilości cukru.
Oprócz tego, podczas pasteryzacji słoików, ich pokrywka zasysa się i szczelnie zamyka przetwory. W ten sposób szkodliwe drobnoustroje nie mają możliwości przedostania się do środka.
Pasteryzacja słoików w zmywarce
Okazuje się, że do pasteryzacji przetworów możesz użyć zmywarki. Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków:
- Wyczyść i wyparz słoiki. Następnie wypełnij je przetworami. Jeśli chcesz przedłużyć termin ważności swojej zupy, gulaszu, czy innego dania - również możesz je zawekować. Następnie dobrze zakręć słoiki.
- Postaw w zmywarce gotowe słoiki do góry dnem. Następnie nastaw program zmywarki na około 70 stopni Celsjusza. Włącz zmywarkę.
- Gdy zmywarka zakończy swoją pracę, otwórz ją i wyjmij przetwory. Odłóż słoiki do góry dnem i odstaw na około 24 godziny. Po tym czasie odwróć słoiki i sprawdź, czy wszystkie się zawekowały. Każde wieczko powinno być wklęsłe.
Inne sposoby pasteryzacji słoików
Przetwory tradycyjnie pasteryzuje się w wodzie. Wystarczy je wstawić do garnka z wodą i następnie podgrzewać całość przez jakiś czas. Uprzednio na dnie garnka ustawia się specjalną podkładkę do pasteryzacji, bądź zwykłą ściereczkę. Należy pamiętać, że słoiki nie mogą stykać się ze sobą, ani dotykać ścian garnka.
Poza tym, niektórzy również pasteryzują swoje przetwory w piekarniku. Wystarczy wstawić je do piekarnika, a następnie podgrzewać przez określony czas w temperaturze około 100 st. C.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tort truskawkowy bez pieczenia krok po kroku.