Genialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki - banalnie prosty i szybki

Pasteryzowanie słoików to wyjątkowo ważny krok podczas przygotowywania niektórych przetworów. Dzięki temu nasze pomidory w zalewie, czy pyszny dżem mogą stać długi czas w spiżarni. Dzisiaj podajemy genialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki. Sprawdź jak to zrobić!

ObrazekGenialny patent na pasteryzowanie słoików za pomocą zmywarki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Po co pasteryzować słoiki?

Obrazek
Przetwory - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Pasteryzacja polega na działaniu wysokiej temperatury ( 75 - 100 st. C.) na produkty spożywcze. Dzięki temu usuwamy niepotrzebne grzyby, bakterie oraz inne drobnoustroje. W związku z tym, nasze przetwory nie psują się i możemy cieszyć się nimi przez dłuższy czas.  Zazwyczaj pasteryzujemy słoiki z przetworami warzywnymi, bądź owocowymi o małej ilości cukru.

Oprócz tego, podczas pasteryzacji słoików, ich pokrywka zasysa się i szczelnie zamyka przetwory. W ten sposób szkodliwe drobnoustroje nie mają możliwości przedostania się do środka.

Pasteryzacja słoików w zmywarce

Obrazek
Zmywarka - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że do pasteryzacji przetworów możesz użyć zmywarki. Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków:

  1. Wyczyść i wyparz słoiki. Następnie wypełnij je przetworami. Jeśli chcesz przedłużyć termin ważności swojej zupy, gulaszu, czy innego dania - również możesz je zawekować. Następnie dobrze zakręć słoiki.
  2. Postaw w zmywarce gotowe słoiki do góry dnem. Następnie nastaw program zmywarki na około 70 stopni Celsjusza. Włącz zmywarkę.
  3. Gdy zmywarka zakończy swoją pracę, otwórz ją i wyjmij przetwory. Odłóż słoiki do góry dnem i odstaw na około 24 godziny. Po tym czasie odwróć słoiki i sprawdź, czy wszystkie się zawekowały. Każde wieczko powinno być wklęsłe.

Inne sposoby pasteryzacji słoików

Przetwory tradycyjnie pasteryzuje się w wodzie. Wystarczy je wstawić do garnka z wodą i następnie podgrzewać całość przez jakiś czas. Uprzednio na dnie garnka ustawia się specjalną podkładkę do pasteryzacji, bądź zwykłą ściereczkę. Należy pamiętać, że słoiki nie mogą stykać się ze sobą, ani dotykać ścian garnka.

Poza tym, niektórzy również pasteryzują swoje przetwory w piekarniku. Wystarczy wstawić je do piekarnika, a następnie podgrzewać przez określony czas w temperaturze około 100 st. C.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tort truskawkowy bez pieczenia krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo